Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Teljesítményfokozás

EPO dopping legálisan?

Megoszt

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető.

hirdetés


A sportolók fő célja a különböző étrendi teljesítményfokozó (ergogén) módszerek használatával a tápanyagigények fedezése, az egészségmegőrzés, a sporttevékenység káros hatásainak ellensúlyozása, a regeneráció idejének csökkentése, a sportteljesítmény javítása vagy az edzésadaptáció fokozása, valamint a testösszetétel kedvező irányban történő megváltoztatásának elősegítése.

vörösvértestek (erythrocyták)

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége magaslati edzőtáborokkal, hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést) és illegálisan saját vagy idegen vér beadásával valamint a szintén illegálisan, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Ezt a felsoroltakon kívül génterápiás megoldásokkal is igyekeznek illegálisan kiaknázni, valamint kísérleteznek mesterséges oxigénszállító anyagok (például liposzómába csomagolt hemoglobin [oxigénszállító vegyület az emberi szervezetben], mesterséges oxigénszállító vegyületek) és a vérplazma mennyiségét növelő, a vért hígabbá tevő szintén illegális plazmaexpanderek alkalmazásával is. A fenti módszerek elsősorban a nagy állóképességet igénylő sportágakban idézhetik elő a teljesítmény javulását, bár a szteroidok vérképzést fokozó hatásának előnyeit időnként más jellegű sportágak sportolói is kihasználják. Ez oda-vissza működik: az EPO-kezelésnek is egy kevéssé ismert mellékhatása, hogy a kiegészítést kapó rászoruló emberekben testtömegcsökkentő és mérsékelt izomtömeg- és izomvérellátást-fokozó hatást mutat. Az felsorolt módszerek jelentős része illegális élsportolók számára, ám a legális és illegális teljesítményfokozás között húzott határvonal korántsem mindig látható világosan. Az általunk korábban és a későbbiekben ismertetésre kerülő ergogén módszerek és anyagok jelentős részénél felmerült már a tiltás lehetősége (ilyen anyag például a kreatin vagy a koffein). A dopping fogalmának pontos meghatározása évtizedek óta várat magára. Hatásmechanizmusokat is tiltanak az antidopping szervezetek, ám ez a tiltás mint látni fogjuk sok esetben értelmezhetetlen. Az engedélyezett anyagok között is lehet olyan, amelynek hatásmechanizmusa rokon bizonyos doppinglistás anyagokéval, ám mivel nem vették fel a listára, ezért alkalmazásuk nem számít doppingvétségnek.

Vajon minek tekinthetjük, ha egy, a szervezetben is előforduló elem vagy gyógynövények segítségével fokozzuk a vérképzést?

kerékpározás hatása a szervezetre

A magaslati edzés, hegymászás étrendi támogatása vitaminokkal és ásványi anyagokkal kézenfekvő lehetőség a vérképzés folyamatának befolyásolására. Ezzel megelőzhető a szervezet raktárainak kimerülése a vérképzésben fokozottan felhasznált tápanyagok tekintetében. Az oldalunkon már részletesen ismertetett ekdiszteroid-vegyületek potenciális vérképzést fokozó hatását is kimutatták állatkísérletek, ám ennek gyakorlati alkalmazására nem történtek kutatások. Más adaptogén gyógynövény-hatóanyagoknál is beszélhetünk hasonló hatásról, gyakorlati alkalmazásra lehetőséget azonban főként a Rhodiola rosea hatóanyagainál (elsősorban salidroside) feltételeznek az erythropoesisre és az erythroblastok (vörösvértest-előalakok) oxidatív károsodása elleni védelmének fokozására gyakorolt hatáson keresztül. A Spirulina (Arthrospira platensis cianobaktérium) alga vagy az Astragalus membranaceus kiegészítés is előidézhet hasonló jelenségeket, míg a meghűlések kezelésére gyakran alkalmazott Echinacea kifejezetten az EPO-szintet emelheti meg rövid idő alatt emberekben. (Természetesen a gyógynövények felelőtlen és orvosi kontroll nélkül végzett alkalmazása az egészségkárosodás kockázatát is magában rejti!)

Bizonyos elemnél a tárgyalt mechanizmusokon keresztül szintén feltételezhető a vérképzésre gyakorolt kedvező hatás. Az EPO-termelés növelése, így a legálisnak mondható EPO-dopping egyre több adat alapján tekinthető valós lehetőségnek a teljesítményfokozás terén!

Tagek

Talán ez is érdekel