Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Prohormonok

Megoszt
prohormonok fiolákban

A prohormon néven futó termékek alapanyagai eredetileg természetes forrásokban kis mennyiségben előforduló szteránvázas vegyületek voltak. Ma megszámlálhatatlan a különböző változatok száma, leggyakrabban a 4-androstene-3,17-dion/diol, 19-nor-4-androstene-3,17-dione/diol, és a 17-hydroxy-5alpha-androst-1-en-3-one (delta 1-tesztoszteron, tesztoszteron izomer) vegyületek és ezek cipionát, undekanoát oldallánccal ellátott változatai kerülnek étrend-kiegészítőkben felhasználásra. Gyakori, hogy prohormonok szennyezik az étrendkiegészítőket, és a prohormonkészítmények is sokszor szennyezettek más prohormonokkal vagy gyógyászatban gyakran használt anabolikus szteroidokkal. Feltehetőleg hatástalanok, a vizsgált vegyületeknél anabolikus hatás nem volt kimutatható. A kutatások nem találtak komolyabb mellékhatásokat, de egyes esettanulmányok beszámolnak erről (Ritter 2005), de a sportolók által használt jóval nagyobb dózisoknál – ami grammos nagyságrendű – reális veszély ezek jelentkezése. A megcélzott fogyasztói kör a szabadidő-sportolók közül kerül ki.

A külsőleg vagy szájon át alkalmazható folyékony, prohormon tartalmú termékek eredetileg gyakran intramuszkuláris felhasználásra készülnek.

A jelenlegi álláspont szerint fogyasztásuk nem javasolt, élsportolóknak DOPPINGLISTÁS minden vegyületük, így alkalmazásuk tiltott!

hirdetés
Tagek
Előző cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.