Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Fehérjekiegészítés

Megoszt
fehérjebevitel forrás ételek

A sportolók körében gyakori a nagy, akár 3-5 g/ttkg/nap-os fehérjebevitel. Ezt ma már általában étrend-kiegészítők segítségével oldják meg, mivel ezek gyorsan és könnyen elkészíthetőek.

A nagy fehérjebevitel előnyei erősen kérdésesek, a túl sok fehérje a sportteljesítményt kedvezőtlenül is befolyásolhatja. Az egészségügyi kockázat egészséges embereknél 1-2 g/ttkg/nap fehérje fogyasztása esetén nem jelentős, de gondolnunk kell a népesség azon részére is, akiknél még nem történt meg a vese vagy más egészségügyi problémák felismerése. Az említett 3-5 g/ttkg/nap-os fehérjebevitel akár az emberi szervezet fehérjefeldolgozó képességét is meghaladhatja (Bilsborough 2006), ami becslések szerint egy 80 kg testtömegű embernél 285-365 g/nap között lehet.

hirdetés


A ma reálisnak tűnő maximális fehérjebevitel az energiaszükséglet 25 %-a, körülbelül 2-2,5 g/kg/nap, azaz egy 80 kg-os ember számára 176 g fehérje per nap 12.000 kJ/nap energiatartalmú étrend mellett. Ez alatta marad a feltételezett maximális bevitelnek. Feltételezhetően pozitív energiamérleg mellett sem képes a szervezet rásegítés nélkül ilyen mennyiségű fehérjét hasznosítani – bár „rásegítéssel” (gyógyszer abúzus, pl.: inzulin, AAS, IGF-I, MGF, GH alkalmazás) erre akár esély is lehet. A szteroid és más anabolikus hatású anyagok alkalmazása fokozza a nitrogénvisszatartást, ami miatt az is elképzelhető, hogy kevesebb fehérjére van szüksége a doppingoló sportolónak (Lambert 2004). A napi 2-3 g/ttkg-os fehérjefogyasztás tehát a való életben egyáltalán nem számít extrém értéknek, és bár ez nem egyezik a hazai hivatalos állásponttal, még szakkönyvekben is gyakran szerepel ajánlásként: „A testépítésnél egy edzésnapon 2,5-3,5 g/kg proteinfelvétel szükséges„ (Neumann 2006.), erről a gyakorlatról nehéz lebeszélni az érintetteket (súlyemelők, testépítők stb.). Egy friss, 2014 májusában publikált kutatás is megerősítette, amit eddig is tudhattunk: Jose Antonio és társai rezisztencia edzést végző edzett (több éves edzésmúlttal rendelkező) embereket vizsgáltak, akik 1,8 g/ttkg/nap vagy 4,4 g/ttkg/nap fehérjét (kiegészítésként tejsavó proteint és kazeint) fogyasztottak az étrend további módosításai nélkül.

Emésztőrendszeri problémák miatt többen kiestek a kutatásból. A következtetések szerint az extrém magas fehérjebevitel nem eredményezett javulást a testösszetételben, izomtömegben, jó hír viszont, hogy a zsírtömeget sem gyarapította (Antonio 2014). A fehérjefogyasztás újabb adatok szerint a miosztatinszintre is befolyást gyakorolhat (Paoli, 2015).

Szakszerűen használva hatékony legális teljesítményfokozó.

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.