Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Sportitalok

Megoszt
sportitalok

A legfontosabb, legolcsóbb és legkevésbé megbecsült ergogén (teljesítményfokozó) anyag táplálkozásunkban a víz! A sportteljesítmény hőségben már 2 %-os testtömegcsökkenés hatására romolhat, így a verejtékezéssel vesztett víz- és elektrolit pótlás, az étrend vízzel történő „kiegészítése” létfontosságú minden sportoló számára, az egyéni és sportági eltérések (pl. mérlegelés) figyelembevételével. Mint arról már sok szó esett, a szénhidrátok étrendünk részeként és verseny közben sportitalok, gélek alkotórészeként segítik a teljesítmény hosszabb ideig való fenntartását. A bélből történő vízabszorpciót fokozza a nátriumot és glükózt is tartalmazó hipotóniás oldat (200-250 mosmol/kg), ezek aktív transzportja növeli a vízfelvételt, míg a hipertóniás oldat folyadékiáramlást idéz elő a szervezet felől. A veszteség pótlására szabadidősportolók, a nem túl intenzív testmozgást végző sportolók számára megfelelő a víz, a szénsavmentes ásványvíz, ám különösen hosszú ideig tartó vagy nagy intenzitású terhelések esetén ez már kevés. Amíg a testmozgás a 60-90 percet nem haladja meg, a víz tökéletes a folyadékpótlásra (versenysportolóknál azonban ez a sportteljesítményt korlátozó tényező lehet!), ám ezen túl már ügyelni kell a sópótlásra is, hogy ne jelentkezhessen az életveszélyt, halált is előidézni képes hiponatrémia (alacsony nátriumszint a vérben).

hirdetés

A verejték és a vesék által kiválasztott folyadék ugyanis nem pusztán víz, hanem víz és oldott anyagok keveréke. Hosszú ideig tartó, vagy igen megterhelő terhelés esetén a nátriumpótlást is meg kell oldani, mivel a vér nátrium koncentrációjának csökkenése komoly, akár életveszélyes egészségügyi problémákat okozhat (ha a sportoló „túlissza” magát, az legalább olyan kockázatos, mint a dehidráció {Almond 2005}). Ha versenysportolók vagyunk, illetve hosszabb távú sporteseményekre, például maratonfutásra készülünk, akkor a víz önmagában már nem ideális folyadékveszteségünk pótlására. A jelenleg elterjedt összetételű sportitalok felhasználásának módjával kapcsolatban a közelmúltban kétségek merültek fel, amelyek az igen hosszú ideig tartó spottevékenység közben túlzott mennyiségben bevitt sportitalok hasznosságát kérdőjelezték meg (Dugas 2006; Noakes 2006; Weschler 2005). Az ideális folyadékpótlás megtervezése érdekében célszerű szakember véleményének kikérése. A huzamos ideig tartó állóképességi terheléseknél – mint pl. a maraton futás – feltehetőleg nem kell tökéletes folyaadékpótlásra törekednünk, a versenyt követő tömeg nem kell, hogy azonos legyen a versenyt megelőző tömeggel: ha a tömeg nő, akkor a hiponatrémia (alacsony nátriumszint a vérben) fokozott kockázatával számolhatunk, ahogyan valószínűleg akkor is, ha a testtömegveszteség nem éri el a 0,75 kg-ot (hétszer nagyobb hiponatremia rizikó), sőt a többi vizsgált sportolóhoz képest a nagyobb verseny utáni tömeg, azaz a bőségesebb folyadékpótlás rosszabb versenyeredményekkel járt. Az újabb adatok alapján aminosav és elektrolit tartalmú oldat alkalmazhatósága is felmerül (Tai 2014).

Szakszerűen használva hatékony legális teljesítményfokozó.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.