Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Receptek Sport és művészet Sportkultúra Sporttáplálkozás

Film és filmkritika vegán élsportolókról

Megoszt

Valaki egyszer megkérdezte tőlem: „Hogy lettél te ilyen bika erős, ha nem is eszel húst?”. Én így válaszoltam: „Láttál te már valaha olyan bikát, ami húst evett?”. (Patrik Baboumian)

A Game Changers című , nemrég publikált dokumentumfilm a növény-alapú táplálkozást folytató sportolók körül forgó tévhiteket teszi helyre, melyek szerint kimagasló teljesítményért csupán állati eredetű ételek segítségével lehet elég energiához és tápanyaghoz jutni. A filmben többek között a Forma 1 nyertes Lewis Hamilton, olimpiai kerékpáros Dotsie Bausch és a Tennessee Titans játékosa Derrick Morgan, és Patrik Baboumian erősember számolnak be az életvitelükkel összekötött sikereikről.

De a vegán táplálkozás nem csak élsportolóknak való, mindenki örömét lelheti az előnyeiben a minden napi élet során is.

A növény-alapú táplálkozás előnyei sportolók számára:

  • Magas szénhidrát és fehérjetartalma, alacsony a zsírtartalma, és a benne található rengeteg vitamin, ásványi anyag és antioxidáns elősegíti a magas és kiegyensúlyozott sportteljesítményt.
  • Szénhidrát: A szénhidrátok az elsődlegesek a nagy intenzitású edzéseken, mivel javítja a kitartást és a teljesítményt.
  • Fehérje: A növényi alapú fehérje források előnyére szól, hogy az állati eredetű forrásokkal ellentétben rostot és komplex szénhidrátot is tartalmaznak. Ilyen alapanyagok például a bab és hasonló hüvelyesek, a magvak, diófélék, a növényi „tejek” és a szója-készítmények, mint a tofu és a tempeh.
  • Alacsony zsírtartalom: A vegán étkezés, amely általában alacsony zsír, de magas rost tartalmú, lecsökkentheti a testzsírt. Az alacsonyabb testzsír % magasabb aerob kapacitást eredményezhet.

Antioxidánsok: A húsevő emberekkel szemben a növényi ételeket fogyasztók több antioxidánshoz jutnak, melyek segítenek semlegesíteni a testben található szabad gyököket.  A szabad gyökök izomfáradtsághoz, csökkent teljesítményhez és lassabb regenerálódáshoz vezetnek.

A film szakmai kritikáját a következő linkeken olvashatja: 1. rész / 2. rész

Tagek

Talán ez is érdekel