Betöltés

Mit keresel?

Parasport

Hemoglobin

Megoszt
Hemoglobin

A hemoglobin a vörösvértestekben található oxigénszállító „tetramer” molekula (Hb), vázizomban (főként az oxidatív rostokban) hasonló, de az oxigénnek nem a szállításában, hanem a raktározásában részt vevő molekula a myoglobin. A hemoglobin referenciatartománya a vérben 1,9-2,5 mmol/l (7,6-10,0 mmol/l monomerre megadva) férfiakban, 1,8-2,2 mmol/l (7,2-8,8 mmol/l) nőkben, azaz 130-170 g/l (férfiak), illetve 120-150 g/l (nők).

Megjegyzés:

  • A hemoglobin normálisan kizárólag a vörösvértestekben található meg, a referenciatartomány tehát nem plazmakoncentrációra vonatkozik. A szabad hemoglobinnal a haptoglobin komplexet képez, amely komplexet a lép nagy hatékonysággal és gyorsasággal von ki a keringésből. Ha a haptoglobin telítődik, szabad hemoglobin keletkezik, ami a glomerulusokban részben filtrálódik, és reabszorbeálódik, de a vizelettel is ürül, azt sötétre színezi, valamint a tubulusok károsodásához (súlyos esetben acut tubularis necrosishoz), tubularis obstructióhoz vezethet.

A különösen hosszútávfutóknál gyakran fellépő hemoglobinuria, illetve haematuria anaemia kialakulásához vezethet (Bonilla 2005; Siegel 1979; Gilligan 1943; Reid 1987).

hirdetés
Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.