Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport

Mi a karnitin jelentősége a sportban?

Megoszt
sportoló nő

Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen.

Az L-karnitin a zsírsavaknak a mitokondrium belső membránján keresztüli transzportjában tölt be fontos szerepet. A zsírégetés segítőjeként, a test zsírtartalmának csökkentése érdekében szokás szedni. Ezen hatása nem kellően alátámasztott annak ellenére sem, hogy ez a nézet hihetetlenül elterjedt. (Ezt az évtizedek óta megalapozatlan felfogást képviseli a sporttáplálkozás egyik hazai szakértőjének tartott Szabó S. András is egy 2009-es publikációjában [Szabó SA, Magyar Edző, 2009/4].) Az L-karnitin glikogénspóroló hatása – így állóképességi terhelések során előnye – hagyományos alkalmazás mellett nem igazolt kellőképpen. Ennek hátterében az áll, hogy huzamos ideig tartó kiegészítés sem képes számottevően növelni a vázizomzat L-karnitin-koncentrációját. A vázizomzat L-karnitin-felvétele speciális – könyvünkben ismertetett – módszerekkel fokozható, így nem kizárt, hogy a jövőben igazolható lesz teljesítményfokozó tulajdonsága – ez az alkalmazás azonban a zsírfelesleg leadását a módszer sajátosságai miatt kevéssé segítheti elő. Erre a célra különböző rokon vegyületei tekinthetőek ígéretesnek.

Amit elmondhatunk: az L-karnitin a súlyzós edzés utáni regenerálódást támogathatja, az izom mikrosérüléseket mérsékelni tudja, tehát ergogén hatást főként indirekt módon, az izomsérülések enyhítésén keresztül válthat ki. Állóképességi jellegű terhelések során koffeinnel és/vagy szénhidráttal együtt alkalmazva lehet teljesítményjavító hatása. Az eredmények összességben azt támasztják alá, hogy az L-karnitin töltése elősegítheti a zsírsav-oxidációt, és nagyobb állóképességet eredményezhet koffeinnel történő együttes alkalmazásakor. Érdeklődésünkre tarthat még számot, hogy olyan, a vázizomzat „sorvadásáért” felelős gének leszabályozása is kimutatható volt L-karnitin hatására állatkísérletekben, mint az MuRF1 vagy az atrogin-1. Hasonlóan fontos információ, hogy az IGF és inzulin hormon jelátviteli útvonalaira is befolyással, erősítő hatással volt az L-karnitin-kiegészítés. További ígéretes alkalmazási lehetőségei a rokon vegyületeknek a potencia- és termékenységi problémák kezelése is!
Az L-karnitin és rokon vegyületek alkalmazási lehetőségeiről további információk a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás könyvben olvashatóak.

ételek - Karnitin források

Lássuk, hogy milyen alaptulajdonságokkal jellemezhető!

 • Az emberi, és a magas fejlettségi szinten lévő állati szervezetek táplálkozásának létfontosságú (ún. esszenciális) komponense.
 • Teljes mértékben természetes anyag, mely főleg a húsokban lelhető fel, emellett a tojás és tej is tartalmazza, kis mennyiségben a gyümölcsökben, nyomokban az olajos magvakban és a zöldségfélékben is megtalálható.
 • Mióta az összes vitaminszerű táplálékot a B-vitamin családba osztályozták, azóta a BT -vitamin elnevezést kapta. Még manapság is vitatémát ad ez az elnevezés a kutatók körében. Szent-Györgyi szerint a vitamin nem más, mint egy olyan anyag, mely ahhoz kell, hogy ne legyünk betegek. A vitaminok szervezetünk, életfolyamataink számára elengedhetetlenül szükségesek. Vannak olyanok, melyeket a szervezetünk elő tud bizonyos tápanyagokból állítani, vannak olyanok is, melyeket nem. A karnitint sokan úgy említik, mint a feledésbe merült B-vitamint.
 • A nemzetközi osztályozás szerint, mint vitaminszerű anyagot a cholin mögé sorolják.Szervezetünk normális életfolyamataihoz elengedhetetlenül szükséges, az energiatermeléshez, a megfelelő zsíranyagcsere létrejöttéhez kell. Ez szolgáltat magyarázatot arra, hogy miért található meg gyakorlatilag minden szervben. Legnagyobb mennyiségben ott van, ahol a legnagyobb energiafelhasználás történik, azaz az izomban.
 • A májban, vesében és az agyban termelődik a szükséges mennyiség 10 %-a. A többit a táplálék útján kell szervezetünkbe juttatnunk. Gyerekek nem képesek karnitint szintetizálni, az életkor előrehaladtával ez a képesség azonban lassan fejlődik és a tizenötödik életév betöltése után tanuljuk meg előállítani. Az egészséges fejlődés és növekedés érdekében sokkal nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a gyerekek táplálása. A vegetáriánus gyermekek táplálkozásából nem hiányozhat a tejtermék és a tojás, mindemellett megfontolandó a karnitin koncentrátum adagolása is, hogy elkerülhessük a kellemetlen hiánytüneteket, melyek a következők: vérszegénység, tanulási nehézségek és az immunrendszer diszfunkciója.
 • Olyan direkt és indirekt hatást kifejtő vitaminszerű anyag, mely a szervezetünkben lejátszódó anyagcsere és energiaszolgáltató folyamataiban, számos szívműködési zavar megelőzésében, az öregedési folyamatok késleltetésében, a férfi reproduktív kapacitás növelésében és az immunrendszer erősítésében, a vér oxigenizációjában, számos érbetegség megelőzésében, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek prevenciójában játszik szerepet.
 • Testünk 20-25g karnitint tartalmaz.
 • A napi szükséglet 200-500 mg. Ha fizikai terhelésnek vagyunk kitéve, 1200mg-ot is elérheti napi szükségletünk.
 • Körülbelül 30 g fehérjére van szükségünk ahhoz, hogy 1 g-t elő tudjunk állítani.
 • Különböző egészségügyi problémák esetén, stresszhelyzetben, terhesség és szoptatás esetén, intenzív edzésprogram alatt a karnitin-igény sokszorosára emelkedik.
 • A tünetekből nem lehet egyértelműen megállapítani hiányát. Ha a vérben lévő karnitin-szintet határozzuk meg, akkor sem egyértelmű a kép, mivel a sejtekben és véráramban lehet eltérő a karnitin ellátottság, így a két érték nem függ össze. Szívbetegségekben szenvedőknél sokszor magas a vérben mért karnitinszint.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.