Betöltés

Mit keresel?

Sporttáplálkozás

Dinnye

Megoszt
dinnye

Magyarország éghajlata (legalábbis ezidáig) kedvez a dinnyetermesztésnek, nem véletlen hogy augusztus derekán már szinte ingyen lehet hozzájutni „úton-útfélen”. Ki gondolná, hogy nyári dinnyeigényünk összefüggésben van a folyadékveszteséggel, hiszen keresve sem találunk még egy olyan magas víztartalmú gyümölcsöt, mint ezt. Érdekessége, hogy a cukortartalom miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Bármilyen furcsa is, de a sporttáplálkozásban alkalmazott z ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság.

dinnye, sporttáplálkozás

Külföldi irodalom (Yeager szerk., 1999) felhívja a figyelmet a dinnye folsav- és B-vitamin-tartalmára is. Mindkét vitamin létfontosságú az idegrendszer számára, az aminosavak szintéziséhez, ezért kifejezetten előnyös, ha a várandós kismamák is bőséggel fogyasztják.

dinnye

Fontos kiegészítés a cikkhez: a darabolt dinnyék árusítását, vásárlását a járványügyi szakértők egyenesen az orosz ruletthez hasonlítják, vagyis csak szerencse kérdése, hogy a régebben még gyakori trágyázással termelt gyümölcs (manapság már elterjedtebb a “csepegtető öntözésen keresztüli tápanyagpótlás) héján megtelepedett baktériumokeltalálják-e” a szervezetedet, vagy sem. Ha volt „töltény” a pisztolyban, vagyis a kórokozó bejutott a szervezetedbe, akkor jön pl. a vérhasfertőzés (amely az egyik „legkomolyabb” az összes, bélrendszert érintő fertőzés közül).

Ha lehet, ne vásárolj felezett, negyedelt görögdinnyét sem, a szennyeződés szállítás során is a dinnye héjára kerülhet. Egyébként a magukat dinnyeszakértőknek tartók általában két módszerre esküsznek, amikor a legédesebbet, legérettebbet akarják kiválasztani. Az egyik a kocogtatás, a másik a dinnye szárának szemrevételezése. Ha az még zöld, akkor a gyümölcsöt éretlenül „szüretelték” le, így feltehetőleg cukortartalma is hagy némi kívánnivalót maga után.

Épp az előbbiekben emlegetett baktériumfertőzés elkerülése végett tanácsos a hazacipelt gyümölcsöt a hűtés és kiporciózás előtt folyóvízzel alaposan átmosni.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.