Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia

Kudarc, vereség, visszaesés

Megoszt
Kudarc, vereség, visszaesés

Mi a különbség a vereség és a kudarc között? A legtöbb ember, ahogy a sportolók is, önmaguk legrosszabb kritikusaik, nézzük a vereséget másképp.

Kudarc, vereség, visszaesés

A sport egyedülálló, mert itt az a lényeg, hogy valaki nyerjen és, hogy a másik veszítsen – de az életben semmi sem szól csak erről. Gondolj bele: Hogyan tudsz nyerni vagy veszíteni egy barátságban? A szerelemben? A munkádban? Az iskolában? Az élet nem ennyire egyszerű.

Ha elismered, hogy a győzelem és a vereség a sport velejárója, akkor képes leszel másképp kezelni ezeket. A vereség nem feltétlenül kudarc, az a legfontosabb, hogy a vereséget megkülönböztessük a kudarctól. Veszíteni és elbukni az két külön dolog. A vereség azt jelenti, hogy az ellenfelünk több pontot szerzett vagy hogy jobb időt ért el, mint mi. Hibázhatsz a meccs alatt bárhol, de attól még megnyerheted a versenyt. Kudarc abban, hogy elérd a céljaid: vereség azért mert az ellenfeled jobb időt, több pontot ért el nálad.

hirdetés

A vereség nem egyenlő a kudarccal. Lehet, hogy elveszíted a játékot vagy egy versenyt, de nem buktál el azért, mert egyszer nem a legjobb teljesítményedet nyújtottad.

Lásd a különbséget a között, hogy legyőztek, és hogy kikaptál Van egy nagy különbség a között, hogy legyőznek és hogy kikapsz. Az, hogy legyőztek, azt jelenti, hogy az ellenfeled jobb volt nálad – jobban teljesített, keményebben hajtott, a kritikus pillanatokban összeszedettebb volt. Ő jobban használta a képességeit, mint te. Az, hogy legyőztek, azt jelenti, hogy azon a napon ellenfeled jobban megérdemelte a győzelmet, mint te.

Az, hogy vereséget szenvedsz több módon következhet be. Ügyesebb vagy mint az ellenfeled, de lustább, vagy ha a stratégiád nem megfelelő az adott játékban, vagy csak egyszerűen sokat hibázol, mert ha sokat hibázol akkor az ellenfeled fog nyerni. A vereség egy reaktív, passzív módja, annak, hogy leírd a verseny kimenetelét. Az ellenfeled nem annyira szerezte meg a győzelmet, amennyire te elvesztetted.

Egy sportoló, ha választania kell a között, hogy legyőzték vagy vereséget szenvedett, akkor mindig amellett dönt, hogy legyőzték. Mindig úgy szeretnél megküzdeni az ellenfeleddel, hogy a legjobb formáját hozza. Ha a játékod csúcsán szeretnél maradni, használd a tippeket amiket itt olvasol, és képes leszel kihozni magadból a legjobb képességeidet. Ezen a ponton az ellenfelednek hatalmas erőfeszítéseket kell tennie, ha le akar győzni – de ha ez mégis előfordul (még a legnagyobb sportolókkal is) akkor tudni fogod, hogy mindent beleadtál és nem fogod sajnálni.

Húzd ki magad a visszaesésből

Kudarc, vereség, visszaesés

Mindenki, aki valaha részt vett élsportban tapasztalhatta, hogy vannak időszakok, amikor visszaesés van. A visszaesés egy olyan időszak, amikor rosszabb a teljesítményed mint általában szokott. Visszaesésnél jellemző, hogy frusztrált az ember, túlterhelt és az önbizalma is drámaian lecsökken. Ez tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, függ a sporttól és a sportolótól is. A legfontosabb, ha ki akarsz lábalni a visszaesésből, hogy megértsd az okait. Ezután megtanulhatod, hogyan dolgozz a visszaesés alatt és csökkentsd minimálisra a károkat, amiket a teljesítményedben és az önbizalmadban okozhat.

A gyenge teljesítmény nem feltétlenül jelent visszaesést. Lehet, hogy követsz el hibákat és a teljesítményed se olyan jó mint általában, de ez nem jelenti azt, hogy visszaestél. Be kell ismerned, hogy csökkent a teljesítményed és hogy követsz el hibákat, ám ez segíthet úgy gondolni ezekre a hibákra, mint egy sor különálló esetre szemben a visszaeséssel, ami jellemzően egy hosszú távú és negatív jelentésű dolog.

Értsd meg, hogy miért estél vissza

A visszaesés eredménye egy tökéletes vihar – különböző dolgok történnek egyszerre. Az első jelenség a statisztikai visszaesés – az eredményeid csökkennek, az időd lassabb lesz stb… De a teljesítménycsökkenésre önmagában nem mondjuk, hogy visszaesés. Visszaesésről akkor van szó, amikor a teljesítménycsökkenés együtt jár azzal, hogy mentálisan túl keményen próbálkozol, állandó nyomást gyakorolsz magadra a siker érdekében, extrém erőkifejtés eredmény nélkül, vagy túledzed magad szellemileg és fizikailag. Szóval a kudarcok még több kudarcot szülnek, főleg ha nem figyelsz oda mentálisan, nem maradsz erős és optimista és a lefelé tartó spirál elkezdődik.

A visszaesés egy normális dolog a sportban. Mindenki átmegy rajta. Lesz tapasztalatod a visszaesésben – a lényeg az, hogy tudd kezelni a hosszát és hogy miben és mekkora károkat okoz.

Koncentrálj az alapokra

Kudarc, vereség, visszaesés

Ahhoz, hogy ‘legyőzd’ a visszaesést, vissza kell hogy menj a sportod alapjaihoz. Ez azt jelenti, hogy koncentrálj arra, hogy az alapvető képességeidet fejleszd. Például, ha te egy baseball, vagy softball játékos vagy, akkor a fő időtöltésed az legyen, hogy gyakorlod a sima ütést. Ha egy kosárlabdázó, akkor gyakorlod a sima dobást.

Meg kell vizsgálnod a sportod technikai alapjait. Ehhez használj eszközöket, mint például videó- és digitális kamerát. Igénybe veheted a csapattársak vagy az edző segítségét.

A cél itt, hogy visszatérj az alapokhoz. Fókuszálj a sportod alapvető technikáira. Gyakran előfordul, hogy a sportod alaptechnikáinak gyakorlása lehetővé teszi a gyorsabb felépülést a visszaesésből.

Legyél gondtalan

Technikai szempontból vissza kell nyúlnod az alapokig, vissza kell menned a mentális alapismeretekig. Ennek egyik módja, hogy gyakorlod a gondtalanságot. A gondtalanság a buddhizmusban azt jelenti, hogy művészien élni az adott pillanatban. A gondtalanság arról szól, hogy teljesen belemerülsz a pillanatba anélkül, hogy értékelnéd azt, hogy pozitív vagy negatív.

Hogy jobban megértsd azt, hogy miről szól a gondtalanság művészete, hasonlítsd össze azt a gondolkodásmódot, amit minden nap tapasztalsz:


Van egy alapvető különbség a mindennapi és a gondtalan gondolkodás között. Az egyik a zavart, többfelé figyelő, múlt és jelen orientált míg a másik azzal foglalkozik, hogy éppen mi történik az adott időben.

A sportban ez különösen jó segítség, mert lehetővé teszi, hogy az adott feladatra/szituációra koncentrálj.

Kudarc, vereség, visszaesés

Íme néhány további mentális alapismeret, ami segíthet kimászni a visszaesésből:

 • Izomlazítás
  Amikor a teljesítményed visszaesik, valószínűleg az izmaid is merevebbek lesznek, ezáltal a mozgásod is szaggatottá, nehézkessé válhat, ami gátolja teljesítményed. Használd a progresszív izomlazítást, vagy a sima nyújtás technikái is segíthetnek.
 • Légzés
  Az egyik fizikai reakciója a testnek, ha ideges vagy a légzésed felületes lesz. Vedd lassan, koncentráltan a levegőt, mert így lassul a pulzusszám, és így nyugodtabban tudsz gondolkozni, mérlegelni és lazítja az izmokat.
 • Folytasd az egyszerű feladatokat
   Gyakran amikor visszaesésen mész keresztül, sok gondolat fut át az agyadon, beleértve a kétségek, a készségek emlékei és a korábbi gyenge teljesítményed, hogy mit csinálsz rosszul stb…Bontsd le a feladataidat az alapjaira.
 • Fókuszálj a feladatra
  Tartsd szem előtt a feladatod, és ne a feladat céljára gondolj. Az egész dolog kimenetel megváltozhat, hogyha a jó dologra koncentrálsz.
 • Tűzz ki apró célokat minden napra
  Írd le és kövesd nyomon ezeket a kis célokat. Ezeknek a kis céloknak a teljesítése nap mint nap növeli a magadba vetett hitedet és az önbizalmadat a következő versenyed előtt.
 • Készségek használata gondolkodás nélkül
  Gyakran előfordul a gyakorlatban, hogy néhány készséget gondolkodás nélkül használunk. Például egy golfozó csak nyugodtan meglendíti az ütőt anélkül, hogy aggódna azért, hogy hogyan fog sikerülni neki. Egy teniszező képes úgyis keményet szerválni, hogy teljesen nyugodt és az izmai is el vannak lazulva.

Egy sportoló amikor visszaesik a teljesítménye túlbonyolít mindent ami ezzel kapcsolatos. A túlbonyolítás nem az egyetlen, ami nem segít a visszaesés lerövidítésében, de egyenesen hosszítja annak időtartamát. Lehet, azt gondolod, hogy ha keményebben dolgozol, többet edzel, már vérzik a kezet a kemény gyakorlástól, hogy minél előbb javuljon a teljesítményed, rá kell jönnöd, hogy nem ez a megoldás. Meg akarod tartani a dolgokat nyugodtan és egyszerűen, hogy a játékod visszatérjen a normális szintre.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.