Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása – Gyógynövények a sporttáplálkozásban

Megoszt
férfi röplabdás koncentrál , relaxál

A sportteljesítményt nagyban befolyásolja a motoros és a mentális funkciók összhangja, ez utóbbin belül is a kognitív funkciókhoz tartozó koncentrációs készség, az összpontosításra törekvés minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos gyógynövények kivonatai.

A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon évszázadokra nyúlik vissza, valahol az első versenyek, nemzetközi megmérettetések, olimpiák idejére. Világszerte a sportolók 40-60 %-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt a vélt vagy valós élettani hatásaikról hallva, első sorban a teljesítményük fokozásában, az egészségük megőrzésében, vagy a különböző sérülések megelőzésében betöltött szerepük miatt.  A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon, évszázadokra nyúlik vissza. Ez alapjában véve kétféle módon érhető el: a mielőbbi regenerálódással, illetve az immunrendszer védelmével. Mivel a gyógynövények alkalmazásának több évtizedes hagyománya van, ezért számos tudományos kutatás célja az volt, hogy magyarázatot találjon ezeknek a növényeknek az optimális használatára és hatékonyságára. A mai szakirodalomban fellelhető megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok száma csekély.

hirdetés


A kognitív funkciók javítása, az összpontosítás fokozása

Véleményem szerint a sportteljesítményt nagyban befolyásolja a motoros és a mentális funkciók összhangja, ez utóbbin belül is a kognitív funkciókhoz tartozó koncentrációs készség, az összpontosításra törekvés minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos növények kivonatai. Baker 2013-as kutatása szerint korábban a koffeint tartották e téren fontosnak. Mára már más növényeket is megfigyeltek, sőt használnak is a mindennapokban a cerebrovaszkuláris előnyös tulajdonságok miatt.

Ginkgo Biloba

Gyógynövények

A Ginkgo Biloba vagy röviden ginkgó nem más, mint a páfrányfenyő, ami egy lombhullató, gyógynövényként is ismert kétlaki fa, a páfrányfenyők törzsének ma is létező egyetlen faja.  (Megjegyzés: A Ginkgophyta törzshöz egy osztály, a Ginkgoopsida, egy rend, a Ginkgoales, egy család, a Ginkgoaceae, egy nemzetség a Ginkgo és egyetlen faj a Ginkgo Biloba tartozik.) Levelei flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. Tavasztól őszig szedhető leveleit gyógyászati célokra hasznosítják. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyő flavonoidjai jó értágítók: az endothel eredetű relaxáló faktor emissziójának serkentésével javítják izmok vérellátását, fokozzák az anyagcserét. Ily módon fokozhatja az aerob állóképességet az izomszövet oxidációja révén. Sőt, ugyan ezen mechanizmus okán kiváló az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására is. A növényi kivonat jótékonyan hat a visszértágulatra, az aranyérre és a lábszár fekélyre. Kiváló antioxidáns. A kutatók szerint hatásos lehet enyhe és közepes depresszió kezelésében.

Guarana

A guarana (Paullinia cupana) növény a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe, a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj. Piros toktermésében 1-3 mag található, aminek a nagy részét a sziklevél teszi ki. A termés feldolgozása során ezeket a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 g-os rudakat készítenek. Az így készített guaranát, vagyis gvaránapasztát  alkalmazzák.

Élettani hatását a benne levő koffeinnek és származékainak köszönheti: a dózistól függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizelet kiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a trombocyta aggregációt. Javítja a kognitív funkciókat, a memóriát. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

A növény alkalmazása étrend kiegészítőként veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, hányást, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét.

A jelen cikksorozat a teljesség igénye nélkül néhány az utóbbi időben felkapott, vagy még kevésbé ismert növény, biológiailag aktív komponens hatékonyságára, hatására hívta fel a figyelmet. Ezek jórészt nem tiltottak, nincsenek fenn a droglistán és a mindennapi étrendet tudatosan összeállítva, vagy az étkezésünket ezen növények esszenciáival, mint étrend-kiegészítőkkel megspékelve a kedvező hatásuk könnyen elérhető.

A mindennapi alkalmazásukkor azonban javasolt kikérni a hozzáértő szakemberek véleményét és tudását a hasznosításuk minél jobb kiaknázása érdekében.

A cikk szerzője Resch Mária PhD Dr – pszichiáter!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.