Betöltés

Mit keresel?

Parasport Praktikák

Utazás, szex és sport

Megoszt
utazás szex és sport

Sportoló vagy, járod a világot? Turista vagy és imádsz utazni? Szívesen útra kelsz és bejárod a világ minden táját, de közben szeretnél tisztában lenni az adott országban rejlő megbetegedésekkel és azzal is, hogy védekezhetsz ellenük?

Jelenleg az Interneten éppen úgy lehet előre rendelni a külföldi országban szexpartnert, mint bérautót. A statisztikai adatok csiklandósak: az átlagos európai férfi turisták egynegyede létesít szexuális kapcsolatot az utazása alatt előzőleg ismeretlen ( vele, egy csoportban utazó, vagy helyi lakos) partnerrel.

Főleg a tengerparti, pihenésnek szánt nyaralások alatt, a megszokott társadalmi környezetből való kiszabadulás, a lelepleződés veszélyének minimálisra csökkenése csábít az utazás közbeni promiszkuitásra. Az alkohol és a drog fokozza a nemi vágyat, és az ilyen állapotban vállalt eseti szex váratlan esemény és legritkább, hogy az óvszer kéznél van, annál is inkább, mert a turisták általában nem a helyi hivatásosok szolgálatait veszik igénybe.

hirdetés


A fentiekből következően az utazónak gondolni kell a következőkre:

  1. A sexuális élethez szükséges védőfelszerelések mindig legyenek kéznél. Ehhez azt is fontos tudni, hogy bizonyos országokban nincs forgalomban ilyen megbízható eszköz, sőt van olyan hely ahol egyáltalán nincs. Jobb ezt tehát magunkkal vinni.
  2. Fogamzásgátlással kapcsolatban. az itthoni folytatása javasolt figyelembe véve az időeltolódást. Érdemes az utazás előtti menses első napjától a célállomási időpontra átállni. Tehát annyival később vagy előbb kell a tablettákat szedni.
  3. Ha nincs folyamatos fogamzásgátlás akut 72 vagy a mai lehetőségek szerint a 96 órás fogamzásgátlót vigyen magával. / Escapelle, Ella-One /.
  4. A vérzés elmaradása nem mindig kell, hogy aggodalomra adjon okot: egyszerűen az utazás stresszogén hatására is visszavezethető. Kétség esetén a gyorstesztek segítenek eloszlatni az aggodalmat.

A fentiekhez az is hozzátartozik, hogy gyorsteszt sem mindig elérhető ezért azt is érdemes magunkkal vinni. A terhességgel kapcsolatos teendőkkel általában külföldi állampolgárral csak akkor foglalkoznak, ha az a sürgősségi betegellátás fogalmát kimeríti. Ebben az esetben érdemes mihamarabb hazatérni.

A szexuális úton terjedő betegségek a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. A korábbi hagyományos nemi betegségek mellett nemi érintkezés útján számos más betegség is terjed, és ma már több mint 22 kórokozót tartunk számon. . A penicillin kezelés bevezetésével a klasszikus nemi betegségek, a syphillis és a gonorrhoea okozta friss megbetegedések látszólag eltűntek.  Ez az illúzió azonban rövid idő alatt szertefoszlott, mert a kórokozók ellenállóvá váltak az antibiotikummal szemben, és ez a versenyfutás ma is folytatódik: az újabb antibiotikumokkal szemben előbb – utóbb kialakul a rezisztencia.

A vírusok okozta nemi betegségek  (HIV vírus mely az AIDS betegséget okozza; Hepatitis B mely a fertőző májgyulladás okozója; és a Herpesvirus) mellett jelentős a baktériumok ( gonorrhea, szifilisz) és az élősködö egysejtűek ( trichomonas, canididiasis nevű gombabetegség kórokozója) és a bőr felszínén élősködő állatok (rüh, tetű) által közvetített fertőzések is. Közös jellemzőjük, hogy  ( a hepatitis és a humán papillomavirus kivételével) nincs ellenük védőoltás, tehát a  megelőzésnek csak két  módja van: az önmegtartóztatás – vagy ha valaki ezt nem kultiválja – az óvszer.

Hogyan lehet gyorsan, könnyen AIDS-t vagy Hepatitist kapni?

Nem kell hozzá más, csak egy kis könnyelműség. Legegyszerűbb természetesen a betegséggel fertőzött emberrel való szexuális együttlét – óvszer nélkül. Sokszor a csókolózás is elég, mert a kórokozók a testnedvekkel, így a nyállal is fertőznek. Ha ez nem kivitelezhető, marad a használt injectiós fecskendő és tű – ilyen a kábítószer élvezőknél mindig megtalálható. Biztos módszer a tetoválás: még ha a mester egyszer használatos tűt is bont ki a szemünk előtt, a használt festékanyag bizonyosan tartalmaz kórokozókat. Nagy valószínűséggel megkapható mindkét betegség olyan orvosi, fogorvosi beavatkozásnál, ahol a véráramunkba szennyezett tűvel juttatják a kórokozót. A vérátömlesztés, melyet nem ellenőrzött vérrel végeznek, szintén biztos módszer, hátránya, hogy messze, legtöbbször fejlődő országokba, Afrikába vagy Délkelet-Ázsiába, Távol-keletre, és egyes Dél-amerikai országokba kell érte utazni.

A nemi betegségek megszerzésének valószínűségét az alkohol és a droghasználat nagyban elősegíti.

A szexuális eredetű fertőzések jelei:

A fertőzést legtöbbször bőrjelenségek jelzik: foltok, viszkető kiütések, vagy duzzanatok a nemi szerveken és környékükön. A panaszok inkább hazaérkezés után jelentkeznek ezért azonnal urológiára, vagy Nőgyógyászatra illetve a bőr és nemi beteg gondozóban kell jelentkezni.

Szerző: Felkai Péter (SOS Hungary Assistance Kft.)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.