Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia

Saját vizelet ivása, felpofozás, beszélgetés a kapufával … sportolók és babonák

Megoszt
babona: fekete macska a pályán

A babonák szorosan összekapcsolódnak a verseny előtti rutinokkal, ezeknek nem más a funkciójuk, hogy biztonságot adjanak, hogy jelezzék a sportolók felé, minden rendben, készen állnak. A túlzott babonaság már okozhat problémát (ha maga a rutin is a szorongás tárgyává válik), ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, de bizonyos szintig még a sportpszichológusok is támogatni szokták ezeket a szokásokat.

Ezek a rutinok a sportoló számára tartalommal bírnak, csak magának a rutinnak az átvétele, anélkül, hogy az adott versenyzőnek jelentene valamit, semmit sem ér.

hirdetés


Lássuk néhány sportolót és a rájuk jellemző babonájukat:

Michael Jordan babonája

Michael Jordan a meznadrágja alatt mindig azt a sortot viselte, amelyet 1982-es győztes meccsén hordott az észak-karolinai egyetemi csapatban. Jordan azért kezdett el a szokásosnál hosszabb nadrágokat hordani a meccseken, hogy ne látszódjék ki a régi egyetemi sortja – s ezzel új divatot teremtett a sportág öltözködésében.

Michael Schumacher csak balról volt hajlandó beszállni az autójába, s mindig magánál tart egy amulettet, amit a feleségétől kapott. A hétszeres világbajnok a számmisztikában is hisz, mindig ragaszkodott a páratlan rajtszámokhoz.

Serena Williams hiszi, hogy bizonyos rutinszerűen ismételt mozgássorok segítik győzelemhez. Ilyen, hogy az első szerva előtt mindig ötször, a második előtt pedig kétszer pattogtatja meg a labdát. Beviszi a zuhanyozóból a gumipapucsát a pályára, bizonyos irányból köti meg a cipőfűzőjét, s ugyanazt a zoknit hordja egy-egy versenysorozat alatt.

Patrick Roy, az egykori jéghoki kapus, ma már edző elég sok babonával bírt aktív pályafutása során. Nem nyilatkozott a mérkőzések előtt, ami igencsak megnehezítette az edzői pályafutása elejét, amikor fel kellett adnia ezt a szokását. Sosem korizott át a vonalakon, azokat átlépte, beszélgetett a kapufával, megköszönte neki, ha az kivédte a korongot és még volt néhány „apróság”.

Jégkorong furcsaságai közé tartozik még Wayne Gretzky, aki az ütőjét babahintőporral ápolta, míg Bruce Gardiner azt szerette, ha egy kicsit piszkos az ütője, így a mérkőzés előtt belemártotta egy picit a WC-be. És ha már a mosdóknál járunk, Glen „Mr. Goalie” Hall egyszerűen kiadott magából mindent a mérkőzések előtt…

Sőt, ha babonaságról beszélünk, akkor meg kell említenünk az „átkokat” is.

Madden csapatában, aki címlapra kerül, azzal „biztos” hogy történni fog valami nagyon rossz, nézzetek utána a wikipédián.

Lyoto Machida babonája

Lyoto Machida az UFC brazil félnehézsúlyú világbajnoka napi rutinjába tartozik, hogy minden reggel megissza a vizeletét. Az apjától vette át ezt a meglepő szokást, hiszi, hogy a vizeletének gyógyító hatása van, megtisztítja a testét. De nem ő az egyetlen, aki hisz a vizelet csodatévő hatásában. Barry Fry menedzser, hogy megtörtje az átkot, ami Birmingham City futballcsapatát érte, lepisilte a pálya négy sarkát.

NASCAR-ban is számos babona van: nincsenek zöld autók, valamint a pilóták sem tarthatnak maguknál 50 dollárost, mert azok szerencsétlenséget hoznak, de a mogyorók héja is tiltott dolog (maga a mogyoró, vagy olyan termékek, amikben mogyoró van, engedélyezett). Ennek oka egy 1937-ben történt baleset, ahol egy pilóta meghalt. A baleset helyszínén, a pilóta mellett mogyoróhéjat találtak …

John Henderson, aki az NFL-ben a Jacksonville Jaguars védőjátékosa volt, verseny előtti rutinja nem más, minthogy megkéri az egyik csapattársát, hogy pofozza fel.

Egy afrikai focicsapat 2008-ban odáig ment el, hogy az edzőjük kérésére megmártóztak a Zambezi folyóban, hogy megtisztítsák testüket és lelküket, mivel sorozatban vesztették el a meccseiket. A gond csak azzal volt, hogy a folyó adott szakaszán hemzsegtek a krokodilok. Sajnos egy csapattagjukat azóta sem találják és még a következő mérkőzésüket is elvesztették.

Gyakori még a testszőrhöz kapcsolódó babonaság (Sámson óta tudjuk, hogy a szőrben rejlik az erő). Ilyenek a versenyek idején megnövesztett szakállak, vagy bajszok rá az ékes példák. Nemcsak a játékosok, hanem a szurkolók is aktívan gyakorolják ezt a szokást.

Magyar sportolóknak is vannak furcsa szokásaik, íme néhány ezek közül:

Dzsudzsák Balázs focista a saját baljában hisz: először mindig erre a lábára húzza fel a cipőjét, és a pályára is mindig bal lábbal lép.

Görbitz Anita

Görbitz Anita ragaszkodik a 13-as számú mezhez. Neki ez hoz szerencsét, mert ezen a napon született.

Kótai Mihály bokszolónak először mindig a bal kezére kell felhúzni a kesztyűt, kifelé fordítva és közel egy évtizede ugyanaz a törölközője.

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó minden versenye előtt szándékosan a rajtot jelző duda előtt startolt. A mezőny persze „mit lehet tudni” alapon utána ugrott, a futamot pedig mindig visszafújták a bírók. Ma már nem csinálhatná ezt, mert a Nemzetközi Úszó Szövetség lehet, hogy éppen miatta módosított a szabályon: aki a rajtnál kiugrik, az máris kizárja magát a versenyből.

Ha sportolsz, és van valami nem megszokott rutinod, esetenként babonád, kérjük írd meg nekünk az info@sportorvos.hu e-mail címre!

A cikket partnerünk, a sportpszicho.blog.hu állította össze!

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.