Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők Terheléses viszgálat

A teljesítőképesség vizsgálata gyermek- és serdülő korban

Megoszt

A fizikai teljesítőképesség vizsgálata gyermekkorban történhet diagnosztikus céllal (pl. asthma bronchiale), terápiás mozgásprogram pontos definiálásának céljából (pl. obesitas), a terápia hatékonyságának ellenőrzése céljából (pl. diabetes mellitus), illetve az edzettségi állapot ellenőrzése céljából (pl. élsport).

A terheléses protokoll megválasztásának szempontjai

Az aerob állóképesség vizsgálatára laboratóriumi körülmények között – a felnőttekéhez hasonlóan – futószalag- vagy kerékpár-ergométert alkalmazunk. 8 éves kor alatt a futószalag-ergométert részesítjük előnyben, tekintettel arra, hogy a leggyakrabban előforduló kerékpár-ergométereknél a nyeregmagasság nem állítható megfelelően, illetve a helyi izomfáradtság még a cardiorespiratorikus rendszer maximális igénybevétele előtt gátat szab a további terhelésnek. 8 éves kor felett, ha a testméretek megengedik, mind a futószalag, mind a kerékpár-ergométer alkalmazható. A szalagsebesség megválasztásánál figyelembe kell venni a testmagasságot is. Egészséges gyermekeknél a maximális aerob teszt (progresszív teljes kifáradásig tartó) végzését javasoljuk. A 2 perces lépcsőket részesítjük előnyben, tekintettel arra, hogy gyermekeknél a koncentráló képesség kisebb, mint felnőtteknél, valamint gyorsabban létrejön a steady-state állapot. A protokoll helyes megválasztását igazolja, ha a futás időtartama 6-9 perc között van, a pulzusszám eléri a 200 – életkort, és ha gázcserét is mérünk, az RQ (légzési hányados) meghaladja az 1-et.

Amennyiben a maximális terhelésnek valamilyen kontraindikációja van, akkor a felnőttekéhez hasonlóan szubmaximális vagy tünethatárolt terhelést végzünk.

A maximális oxigénfelvétel a teljesítmény, illetve a pulzusszám alapján a felnőttekéhez hasonlóan becsülhető, mintegy 15 %-os hibahatárral.

Az anaerob teljesítőképesség vizsgálatára a Wingate-teszt gyermekeknél is alkalmazható, de a kerékpár-ellenállás beállítása eltér a felnőttekétől, figyelembe kell venni a gyermek testtömegét. A kapott eredmények meglévő standard-ekhez viszonyíthatók.

Egészséges gyermekek fizikai teljesítőképességének meghatározására és longitudinális nyomon követésére régebben – bő egy évtizedig – az Európai Unió által kifejlesztett tesztcsomag (Eurofit) hazai adaptációja a Hungarofit protokoll volt ajánlott, mely tartalmazza az aerob állóképesség, az izom állóképesség és az izomerő vizsgálatára alkalmas mérési módszereket, valamint az eredmények értékelésére szükséges táblázatokat, életkorok szerint, pár éve a Magyar Diáksport Szövetség által – ez eddigiek felhasználásával – kifejlesztett NETFIT rendszer a kötelező. Ezen vizsgálatok hazai elterjesztése nagy jelentőségű a gyermek- és serdülő populáció fizikai állapotának felmérése szempontjából. Ez lehetőséget nyújt a testnevelési órák mozgásanyagának optimális  felépítésére, a nem megfelelően fejlődő gyermekek kiszűrésére, számukra egyéni, speciális mozgásprogram összeállítására, mely biztosíthatná az ifjúság lelki és testi egészségének javítását, alapját képezve a felnőttkori morbiditási és mortalitási statisztikák kedvező változásának.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.