Betöltés

Mit keresel?

Parasport Sportsérülés

Hogyan kezelhető a sportsérülés

Megoszt
sportsérülés - Salah vs Ramos 2018

Habár a „PRICE-terápia” alkalmazása bármilyen sportsérülés esetén segíthet, az a szakszerű terápiás láncnak csupán a kezdőpontja. A következőkben számos más kezelési módszert sorolunk fel, amelyeket orvos vagy más egészségügyi szakember javasolhat, a gyors és tökéletes gyógyulás érdekében.

hirdetés


Pihenés

sportsérülés - fájós váll

Noha a test egészsége szempontjából nagyon fontos, hogy a sérült minél hamarább újra kezdje sporttevékenységét, nem hanyagolható el a kellő pihenőidő betartása sem. Annál is inkább, mert minden sportsérülés esetén időre van szükség a gyógyuláshoz, az elegendő ideig tartó pihenés segíti annak folyamatát.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIDs)

Mint már korábban, a „Hogyan gyógyul a szervezet” című fejezetben említettük, a test öngyógyítási folyamata a sportsérülés pillanatában elindul. Ennek első fázisa a gyulladás, amely ha ellenőrzés nélkül működik, lelassíthatja a gyógyulást.

A gyulladás és a fájdalom csökkentésére az orvosok és más egészségügyi szakemberek gyakran nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAIDs) javasolnak: mint például aszpirint, vagy ibuprofen, ketoprofen, naproxen sodium hatóanyagú készítményeket. Komoly fájdalom és gyulladás esetén az orvos választhat számos nem-szteroid gyulladáscsökkentő közül.

Mint minden gyógyszernek, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek is lehetnek mellékhatásai. Ezek listája hosszú, de szerencsére ritkák a nagyobb problémák. A gyomor-bélrendszer nem kívánt, kellemetlen tünetei vezetik a mellékhatások listáját. Ilyenek a hányiger, a hányás, a hasi fájdalom, és a hasmenés. Azoknál a gyerekeknél fordulhat elő a májfunkció elváltozás (felnőtteknél nem), akik aszpirint szednek. Bár nem NSAID, ugyancsak gyakran használtak az acetaminophen hatóanyagú gyógyszerek, melyek csökkenthetik a fájdalmat, a gyulladásra azonban nincsenek hatással.

Immobilizáció

sportsérülés - rögzítő, brace

Az immobilizáció gyakori kezelés a sportsérülés esetében, ami elvégezhető azonnal egy edző vagy paramedikális szakember segítségével. A módszer csökkenti, vagy megakadályozza a sérült terület mozgását, és ezzel megelőzi a további károsodást. Nagyon fontos, hogy ne ütközzön akadályba a véráramlás, mert ellenkező esetben súlyos szövődmények léphetnek fel. Az immobilizáció csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot és az izomfeszülést, így segíti a gyógyulási folyamat megkezdését. A következőkben néhány eszközt ismertetünk, amelyek az immobilizációra használatosak:

  • Karfelkötő kendő: a felső végtag (váll, kar) immobilizációjára.
  • Sínek és gipszek: a sérült csontok és lágyrészek támogatására és védelmére. A gipsztok elkészíthető műanyagból vagy üvegszálból. A sín lehet méretre készülő vagy előre elkészített. A standard sínek különböző formájúak méretűek lehetnek, tapadós zár könnyíti a felhelyezésüket. A sínek általában kisebb támogatást és védelmet nyújtanak, mint a gipsztokok, ezért nem mindig megfelelőek a sérülés kezelésére.
  • Külső térdrögzítők: a térdet védik, sérülés vagy műtét után. Általában műanyaghabból gyártják, amit szintetikus felülettel vonnak be, és bogáncszárral látják el. Többféle típusuk ismeret.

Műtét

sportsérülés - artroszkópos térdműtét

A szakadt kötőszövet helyreállítása vagy a csont helyretétele végett indokolt esetben műtétre is sor kerül. Szerencsére, a sportsérülések nagy része nem igényel ilyen komoly beavatkozást.

Rehabilitáció (mozgásgyakorlatok)

sportsérülés utáni rehabilitáció

A sportsérülések utáni rehabilitáció kulcsfontosságú része az egyénre szabott, fokozatosan végrehajtott mozgásgyakorlat-program, mely segít a sérült testrész eredeti funkciójának visszaállításában. A legtöbb sérülésnél a korai mobilizáció (mozgatás) felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.  A program kezdeti stádiumában általában finom mozgásgyakorlatok ajánlottak, majd következik a stretching és az erősítő gyakorlatok. Ezek akkor alkalmazhatók, ha végrehajtásuk közben, nem jelentkezik erősödő fájdalom a sérült területen. Például, egy bokarándulásnál már a sérülést követő első, második napon elkezdhető a lábujjak tornáztatása. Ha a nagylábujj mozgása már elfogadható, akkor kezdődhet az óvatos stretching, majd az erősítő gyakorlatok, majd a fokozatos terhelés. Fontos, hogy ezek végzésénél mindenkor kerülendők a fájdalmat okozó gyakorlatok.
A károsodott szövet gyógyulásakor, hegszövet képződik, ez zsugorodik és összehúzza a szakadt vagy elkülönült szöveteket. A folyamat eredményeképpen a sérült oldal kemény és feszes lesz, a sérült szövetre az újrasérülés veszélye leselkedik. Éppen ezért van fontos szerepe a stretchingnek és az erősítő gyakorlatoknak. Az izmok nyújtása naponta, rendszeresen végzendő, és tulajdonképpen a gyakorlatok előtti bemelegítésnek is mindenkor ez az első része.

Mindazoknak, akik sérülés után sporttevékenységbe, testedzésbe kezdenek, a test aktivitásának fokozása, a végrehajtandó edzésprogram összeállítása előtt ajánlott egészségügyi szakemberrel konzultálni. A rehabilitációs program összeállításánál egyik legfontosabb szempont a fokozatosság. A kezdeti néhány gyakorlat mennyisége és intenzitása csak fokozatosan növelhető. Egy teljes rehabilitációs program magában foglalja a hajlékonyságot, erőnlétet, és erősítést szolgáló gyakorlatokat, továbbá az aktuális sportággal speciális egyensúlyozó és biomechanikai mozgásait, amelyek elősegítik a sportba való zavarmentes visszatérést.
A rehabilitáció teljes ideje alatt kerülendő a fájdalmat okozó aktivitás, ám koncentrálni kell azokra a gyakorlatokra, melyek elősegítik a sérült rész eredeti funkciójának visszaállítását. Addig nem kezdhető újra a sporttevékenység, ameddig fájdalommal jár a sérült szövet nyújtása, vagy a mozgás hatására duzzanat keletkezik. Sérülés után a sportba való visszatérésnél is betartandó a fokozatosság elve.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.