Betöltés

Mit keresel?

Parasport Speciális sport Sportsérülés

Szalagsérülés, csonttörés a sportban

Megoszt
szalagsérülés térdben

Egyre többen folytatnak aktív életmódot és sportolnak egészségük megőrzése érdekében. Sajnos azok, akik túlterhelik magukat, vagy helytelen edzésmódszereket folytatnak, sérüléseket is szenvedhetnek.

hirdetés


Szalagsérülések

Elülső keresztszalag sérülés - Tomori Zsuzsanna

A szalagok elszakadhatnak a csonton levő tapadásuknál vagy az állományukban. A sérülés típusa attól függ, hogy a szalagot milyen mértékű terhelés érte. Nagy sebességű mozgás közben bekövetkező traumánál a szalag állománya károsodik, kis sebességűnél csontos kiszakadás jön létre. A szalagsérülés függ az erőhatás irányától és az ízületnek a sérülés időpontjában elfoglalt helyzetétől. A szalagszakadások a sérülés súlyossága szerint osztályozhatók és kezelhetők, amit a következő táblázat szemléltet:

Szalagsérülés osztályozása

Törések

A csonttörések általában direkt ütés következtében jönnek létre, de szalagsérülésekkel együtt is kialakulhatnak ún. csontos-kiszakadások formájában. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a trauma helyétől távolabb jelentkező fájdalomra is, ugyanis sokszor az erőhatás a sérülés helyétől távolabb hoz létre csontsérülést. Például nyújtott kézre eséskor claviculatörés következhet be. A törés jellemző tünetei a hirtelen fájdalom, a nyomásérzékenység és a duzzanat. Alakváltozás vagy instabilitás azonban nem alakul ki minden esetben. Mindig alaposan meg kell vizsgálni a sérülés felett a bőrt, mivel egy esetleges nyílt törés kezelése debridement-et, irrigációt és parenteralis antibiotikum adását teszi szükségessé az osteomyelitis megelőzése érdekében. A konzervatív kezelés általában 6-8 hétig tartó rögzítésből áll. A műtéti beavatkozás során fedett vagy nyitott repozícióra és lehetőség szerint stabil belső vagy külső rögzítésre kerül sor. Az ízületi mozgás és az atrófia megelőzése céljából korai mobilizáció javasolt. A rehabilitáció feladata a zavartalan mozgásképesség és az eredeti izomerő helyreállítása, s csak ezután engedélyezhető a sportba való visszatérés.

Fáradásos törések

bokasérülés - bokatörés

A fáradásos törések abban különböznek a traumás törésektől, hogy esetükben a fraktura ismétlődő, a csont erősségét és fiziológiás remodellációs képességét meghaladó terhelés hatására jön létre.

Ép csontozatú egyénekben ezek a törések a korábbitól eltérő vagy minden átmenet nélküli, nagyon megerőltető terhelés következtében alakulnak ki. Gyakran fordulnak elő fáradásos törések Paget-kór, hyperparathyreodismus, osteoporosis, rheumatoid arthritis és röntgenbesugárzás esetében. Ilyenkor a kórosan elváltozott csontokra ható relatív normál stressz is elegendő lehet a fractura létrehozására.

Nem ritkák fáradásos törések olyan műtéti beavatkozások után, amelyeket követően biomechanikai változások jönnek létre, és ennek következtében fokozott erőbehatás éri az ép, vagy esetleg pathológiás csontot.

A kórelőzmény felvételekor különös figyelmet kell fordítani a terhelés módjában, intenzitásában és gyakoriságában bekövetkezett változásokra, továbbá a sporteszközök (pl. a futócipők) állapotára. A kikérdezéskor a betegek gyakran panaszkodnak terhelés hatására jelentkező, de pihentetésre megszűnő fájdalomról. Gyakori tünet az érintett terület lokális nyomásérzékenysége. Rendszerint egy kisebb csomó is tapintható a fáradásos törés helye felett. A fájdalom lokalizációja általában jellemző a terhelés típusára. A korai röntgenfelvételek általában negatívak, s csak 2-17 héttel a fájdalom megjelenését követően mutatják a fáradásos törés jeleit. A szcintigráfia azonban már a korai stádiumban is pozitív, amikor is egy ovális, jól elhatárolt halmozódás látható a cortexben.

Differenciáldiagnosztikai szempontból compartment-szindróma, osteomyelitis, eosinophil granuloma, osteoid osteoma és malignus csonttumor jöhet szóba. Ezek az elváltozások rétegfelvételekkel, komputertomográfiával és mágneses rezonancia vizsgálattal különböztethetők meg a jóval gyakoribb fáradásos törésektől. A megismételt röntgenfelvételek segítségével rendszerint a törésgyógyulást jelző callus mutatható ki.

A kezelés az érintett terület pihentetéséből és az aktivitás módosításával kezdődik. A fáradásos törés kiújulásának megelőzése érdekében alapvető fontosságú a kiváltó okként valószínűsíthető sportmozgás elemzése és az edzéseknek a fájdalom megszűnte után való fokozatos megkezdése. A terhelésre visszatérő fájdalom egy esetleges refractura valószínűségére figyelmezteti a sportolót és orvosát. Bizonyos esetekben, például a csípő fáradásos törése esetén az elmozdulás és az avascularis necrosis megelőzése céljából, műtétre is sor kerülhet.

A sportképesség helyreállása

sportsérülés - artroszkópos térdműtét

A sportsérülések kezelését követően kulcskérdés a sportképesség helyes megítélése. A sportképesség szempontjából minimális követelmény a gyulladásos tünetek megszűnte, a fájdalommentesség, az érintett testrész zavartalan mozgása. További kritérium, hogy objektív mérés alapján a sérült végtag izomerejének el kell érni a nem sérült oldal erejének 80-90 %-át. Ezeken felül még két kérdés megválaszolása szükséges: Megfelelőek-e a sportoló sportspecifikus funkciói és lelkileg is felkészült-e a visszatérésre?

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.