Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Egészség

Tippek, hogy az ünnepek alatt élvezhessük az ételeket, italokat és egészségesek is maradjunk

Megoszt

Amikor jönnek az ünnepek, az átlagember hajlamos túlzásba esni. Ez az az időszak, amikor szeretettel készített ételeket osztunk meg családunkkal és barátainkkal. Sokan azonban úgy érzik, hogy ha végigeszik azt a finomnak tűnő karácsonyi menüt, akkor elveszítik mindazt a kemény munkát, amit egész évben a súlyuk kordában tartása érdekében tettek. Mások bűntudatot és szorongást éreznek majd. Nos, ha veled is ez a helyzet, akkor tudjad, hogy lehetséges egyszerre élvezni az ételt, egészségesnek lenni anélkül, hogy elveszítenéd az elvégzett keményen munkát.

A tudatos étkezés és a három harapás szabálya

Az évnek ebben az időszakában hajlamosak vagyunk többet fogyasztani azokból az ételekből, amelyeket egyébként nem ennénk. Ha ezt kombináljuk a megnövekedett pénzügyi nyomással és azzal a plusz stresszel, hogy mindent el akarunk végezni az ünnepek előtt, akkor megvan a „tökéletes felfordulás” receptje. Elég ahhoz, hogy egyenesen a cukros finomságok és a pohár bor felé vegye az irányt.

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, és másnap ne érezze magát lomhának, élvezze tudatosan a finomabbnál finomabb ételeket. Ez alatt azt értem, hogy ahelyett, hogy egyből lenyeled, szánj időt arra, hogy megízleld az ételt. Meglátod, hogy néhány falat után az ízlelőbimbóid már kielégülnek, és nem kell egy púpos tányérnyit megennie belőle. Ha valami objektívebbet szeretnél, akkor kipróbálhatod az úgynevezett három harapás szabályt is. Miután három falatot megkóstoltunk egy adott ételből, az valóban elveszti kezdeti ízbeli vonzerejét, és hajlamosak vagyunk megszokásból megenni a maradékot. Tehát tegyük félre a maradékot, vagy osszuk meg valakivel.

A 80/20 szabály

Másodszor, gyakorolja a 80/20-as szabályt: az idő 80 százalékában ragaszkodjon a jó minőségű, egészséges ételekhez és a kiegyensúlyozott étkezési szokásokhoz, és az idő 20 százalékában engedjen meg magának egy kis kényeztetést. Szeretem ezt a szabályt, mert rugalmasságot biztosít a kedvenc „finomságaid” élvezetéhez, és szabadságot ad arra, hogy elmehess, és élvezz egy étkezést (vagy koktélt) a családdal vagy a barátokkal. Ez egy fenntartható étrendi elv, hogy egészséges maradj és kordában tartsd a súlyodat.

ünnep karácsonyi menü

Maradj aktív!

Az ünnepi időszakban valószínűleg nem fogsz annyit járni az edzőterembe, de vannak más módjai is annak, hogy aktív maradj. És még jobb, ha ez a családdal és a barátokkal történik! Sétáljatok a folyóparton, erdőben, parkban, dobjatok frizbit, vagy fogjátok a bicikliteket, és tekerjetek a természetben. Ha még több adrenalinra és kalandra vágysz, menj el túrázni egy hegyre. Ez egy remek alkalom arra is, hogy olyan helyeket fedezzen fel, amelyeket mindig is szeretett volna meglátogatni. Ha az időjárás nem túl jó odakint, bármikor elmehetsz beltéri bowlingozni, jógázni, vagy otthon aktív játékokat játszhatsz a gyerekekkel.

Ünnep alatt is támogasd a májadat

Az ünnepi időszakban az alkohol általában a középpontba kerül, ezért fontos, hogy gondolj a májad támogatására is. Valószínűleg már tudod, de fontos, hogy mielőtt iszol, egyél valamit, hogy késleltesd és lassítsad az alkohol véráramba történő felszívódását. A májat támogató élelmiszer közé tartoznak a keresztesvirágú zöldségek (kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli és káposzta), a kénes zöldségek (hagyma, fokhagyma és póréhagyma), a citrusfélék (citrom, lime, grapefruit és kivi), valamint a fehérjében gazdag élelmiszerforrások, mint a hús, hal, tojás, bab, diófélék és magvak. Az olyan természetes kiegészítők, mint az articsókalevél és a máriatövis szintén segíthetnek a máj támogatásában. Válasszon alacsony tartósítószer-tartalmú alkoholos italokat – ellenőrizze a tápértékjelölést a kémiai adalékanyagok tekintetében. Egyesek rendkívül érzékenyek a borokban található szulfitokra, ezért nézzen körül alacsony szulfit tartalmú vagy bioborok után. És igyál sok vizet! Nem csak másnaposság esetén, hanem ivás közben is felváltva fogyassz alkoholos italt és egy pohár vizet. A tested meg fogja köszönni!

Légy hálás

Hajlamosak vagyunk arról beszélni, hogy az ünnepi időszak milyen szörnyű hatással van az egészségünkre és a testsúlyunkra, de miért ne koncentrálhatnánk inkább azokra a dolgokra, amelyekért hálásak lehetünk, és miért ne tekintsük az év jótékony időszakának? Legyünk hálásak a szeretettel készült finom és tápláló ételek bőségéért. Ebben az ünnepi időszakban sem mindenkinek adatik meg a társaság öröme, ezért legyünk hálásak a körülöttünk lévő családtagokért és barátokért is. Ők érzelmi és mentális jólétünk alapvető részét képezik, ami viszont támogatja fizikai jólétünket. Remélem, ezek a tippek segítenek abban, hogy bűntudat, stressz vagy szorongás nélkül élvezhessük az év ezen időszakát.

hirdetés
Tagek

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.