Betöltés

Mit keresel?

Aktív felnőttek Aktív fiatalok Aktív idősek Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport Sportolók

A-vitamin

Megoszt

Az A-vitamin (retinol) zsírban oldódó vitamin, állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg legaktívabb provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin élénkvörös, sötétzöld vagy sárga színű növényi forrásokból kerül szervezetünkbe. A béta-karotin két A-vitamin-molekulára tud szervezetünkben bomlani, az átalakulás korlátozott mértékű. Szervezetünk körülbelül egy évre elegendő vitamint tud tárolni, például a máj perisinusoidalis, ún. Disse-tereiben megtalálható Ito-sejtekben. A retinol szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe, fehérjehiány esetén ezért a mobilizáció gátolt.

A-vitamin

Kielégítő zsírbevitel mellett a vitamin 70-90 %-a szívódik fel bélrendszerünkből, míg ez az arány a karotinoidvegyületeknél alacsonyabb, 20-50 % (karotintartalmú étrend-kiegészítőknél magasabb lehet az arány).

A-vitamin-hatású vegyületek:

  • retinol: A-vitamin-alkohol
  • retinál: A-vitamin-aldehid
  • A2-vitamin: 3,4-didehidroretinol
  • provitaminok: alfa-, béta-, gamma-karotin és egyéb karotinoidok
hirdetés


Az A-vitamin-szükségletet általában nemzetközi egységben (NE, IU) adják meg.

Mivel a különböző karotinoidok eltérő mértékben alakulnak A-vitaminná, bevezették a retinolekvivalens (RE/RAE) fogalmát:

1 RE

  • 1 μg all-trans-retinol
  • 12 μg étrendi all-trans-béta-karotin
  • 24 μg béta-kriptoxantin vagy egyéb étrendi A-vitamin-provitamin karotinoid

1 NE

  • 0,3 μg retinol
  • 3,6 μg étrendi béta-karotin
A-vitamin

A szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában szürkületi vakság alakul ki, a szem alkalmazkodóképessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik. A hosszú ideig tartó hiány vaksághoz vezet. Az A-vitamin a növekedéshez és valószínűsíthetően a csontfejlődéshez is elengedhetetlen, hiányában növekedési zavarok jönnek létre, de az érzékelő működések (ízlelés, szaglás) is zavart szenvedhetnek. Magas karotinbevitelnél a bőr sárgásan elszíneződhet, carotinaemia alakulhat ki, ami a szedés felfüggesztésével vagy a dózis csökkentésével megszűnik, ez a versenysúly elérése érdekében sok zöldséget fogyasztó sportolóknál és étrend-kiegészítők túlzott alkalmazása esetén néha jelentkezhet.

A differenciáldiagnózis szempontjából fontos, hogy a hyperbilirubinaemia okozta icterusszal (sárgaság) ellentétben carotinaemiában a szem (conjunctiva) nem sárgul be. Igen ritkán, vélhetően a nemi hormonok termelése is zavart szenvedhet, hypogonadismus alakulhat ki (Adamopoulos 2006; Kemmann 1983), bár ez az összefüggés vitatott. Nem kizárt, hogy a jelenség hátterében az antioxidáns hatás áll (Shkolnik 2011). A béta-karotin-kiegészítésről már hosszú idő óta ismert a szakemberek körében, hogy dohányosok esetében fokozott tüdőrák-előfordulással járhat. Az A-vitamin túlzott bevitele hajhullást, májmegnagyobbodást, fogyást és más panaszokat okozhat. A csontok törékenységét már mérsékelten emelt bevitele is fokozhatja. Teratogén hatású.

Gazdag A-vitamin-forrás a máj, hal, tojássárgája, tej és a tejtermékek, előanyagaihoz a gyümölcsökből és zöldségekből lehet hozzájutni.

A-vitamin szükséglet sportolók számára:

  • 700-1000 μg/nap, pótlásként az étrendi jelenléte miatt ennél kisebb mennyiségek alkalmazhatóak.
Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Next Up