Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők Teljesítményfokozás

Az állóképesség edzhetősége gyermekkorban

Megoszt

Ahogy azt már korábban is említettük, a motoros képességek mindegyike összetett tulajdonság, több szervrendszer összehangolt működésének az eredménye. A gyermekkor természetes fejlődési potenciálja önmagában is elegendő a képességek – pl. az állóképesség – javulásához, azonban a sportolói, élsportolói teljesítményhez a fejlődés maximális fokát kell elérni. A növekvő fizikai terheléshez történő adaptáció jó hatásfokkal csak kellően megtervezett, jól időzített, optimalizált edzésterhelés során valósulhat meg.

Joggal fogalmazódik meg mindenkiben a kérdés, hogy vannak-e olyan időszakok a gyermekek fejlődése során, amikor a fejlesztés hatásfoka jobb, mint máskor, léteznek-e olyan szenzitív periódusok, amikor a befektetett munka jobban megtérül. Az sem mellékes, hogy vannak-e olyan periódusok, amikor a terhelés eredménytelen vagy akár káros is lehet, hiszen a gyermekkorban több kifejezetten vulnerábilis időszak is adódik a testi és lelki fejlődésben egyaránt.
Nemcsak az edzők, de a sportolókkal foglalkozó egészségügyi szakemberek is intenzíven kutatják ezt a kérdést, hiszen az utánpótlás-nevelés során ugyan az elsődleges cél a motoros képességek szilárd alapjának megteremtése, a gyermekek genetikai potenciáljának maximális kiaknázása, azonban igen fontos szempont a biztonságos sportolás alapjainak megteremtése, az egészség megőrzése is.

állóképesség gyermekkor sportorvos

Bár a válasz egyértelműen igen arra a kérdésre, hogy az edzhetőség életkorfüggő-e, azt is tudjuk, hogy nemcsak az életkor, hanem a biológiai fejlettség, a testméretek, a nem, a megelőző fizikai aktivitás, a genetikai háttér és számos más környezeti tényező is befolyással van rá (Bar-Or). Sokkal nehezebb arra válaszolni, hogy egyes motoros képességek fejlesztésének mi az optimális időpontja.

Az aerob állóképesség fejlődését legszemléletesebben egy 28 vizsgálatot egyesítő tanulmányból tudjuk bemutatni (Malina). A vizsgálatban részt vevő gyermekeket 3 életkori csoportba osztották be. Képeztek egy 10 év alatti, egy 10 – 13 év közötti és egy 14 év feletti korcsoportot, és a három csoportnak az adott edzéshatásra kialakult relatív VO2max javulását vetették össze. A 10 év alattiakban csak egy vizsgálatban (8 %) észleltek 5 %-ot meghaladó relatív VO2max javulást, míg ugyanez az arány a középső korcsoportban 75 %, a legidősebbek között pedig 100 % volt.

Az a tény, hogy a fiatalabb korosztályban a relatív VO2max javulása ilyen visszafogott, még nem jelenti azt, hogy az edzéshatás nem nyilvánul meg jobb futásteljesítményben. Ez azzal magyarázható, hogy a kicsik a teljesítményjavulást elsősorban a mozgás hatásfokának javításával, gazdaságos mozgástechnikával érik el.

Az aerob állóképesség edzhetőségének maximumát a gyermekek a növekedési csúcs környékén érik el (Bar-Or). Kobayashi ajánlása szerint a növekedési csúcs bekövetkeztét megelőző és az azt követő egy-egy éves időszakban a leghatékonyabb az edzéshatás, ami a természetes fejlődésen túl elérhető. Ez azonban természetesen nem jelenti, hogy az állóképességi munka végzése ne lenne meghatározóan fontos minden életkorban.

Balyi megközelítésében azokban a sportágakban, ahol az aerob kapacitás – állóképesség -elsődleges, inkább a hosszú, aerob terheléseket kell előnyben részesíteni, míg ahol ennek kisebb a jelentősége, ott az aerob-anaerob rendszert párhuzamosan kell fejleszteni. Az aerob rendszer fejlesztése indirekt módon hat az edzések hatásfokára, hiszen az a terhelések közötti regenerációnak is alapja. Javaslata alapján a 11 – 15 év közötti leányoknak és a 12 – 16 év közötti fiúknak az edzésprogramját individualizálni kell, vagyis a terhelést elsősorban a biológiai érettségnek megfelelően kell adagolni. Csapatsportok esetén a technikai és taktikai edzéseken kívül a motoros képességek fejlesztésénél az edzésprogramot az egyéni igényekre kell szabni, ezért itt is visszautalunk a korábban részletesen tárgyalt növekedési ütem, vagyis a biológiai fejlettség ismeretének jelentőségére.

A cikk a GYERMEKSPORT című könyvből részlet (szerző Dr. Vannai Judit gyermekgyógyász, sportorvos). Kérdések, melyekre választ kaphat a könyvből: Sportágválasztás, hogy válasszunk (sportágak jellemzői)? Mi a sportszülő ill. az edző szerepe? A sportoló gyermek, fiatal tápanyagigénye, táplálkozása, használjon-e étrend-kiegészítőket? Milyen veszélyei lehetnek a sportnak? Sérülés, mik jellemzők gyermekkorban (térd, láb-boka, agyrázkódás stb.)?  Túl sokat edz a gyermeke? Gyermek szervezetének specialitásai: keringés hőszabályozás, légzés. A dopping veszélye. Ha beteg, milyen sportot válasszon, mire kell kiemelten figyelni?
A GYERMEKSPORT című könyvet megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet.

Tagek