Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Koffein

Megoszt
kávé

Számos növényben megtalálható, ilyenek a guarana (Paullinia cupana), kola nut (Cola acuminata), green tea (Camelia sinensis) vagy maté (Ilex paraguayensis), ezek sok fogyasztószerben előfordulnak. A koffein fokozza a zsírszövetből a zsírsav felszabadulást. Alkalmazása nem jár jelentős vizelethajtó hatással és nem okoz zavart az elektrolit háztartásban (elektrolitok azok a vegyületek, amelyeknek vizes oldata vagy olvadéka, mozgékony töltéshordozók – anionok és kationok – révén, elektromos áram vezetésére képes. Itt a vízben oldott, szervezet számára szükséges ionokat értjük alatta.). Nagyobb erőkifejtést és/vagy hosszabb edzést/testmozgást tesz lehetővé. Megnöveli a zsírégetés arányát a szénhidrátégetés rovására, a hatásnak azonban vannak feltételei. Az első, hogy szervezetünk ne legyen túlságosan hozzászokva a koffeinhez. Azt ajánlják, hogy ha ilyen módon kívánjuk javítani a maratoni időnket, előtte két hétig ne igyunk kávét vagy egyéb koffeintartalmú italt. A hatás a koffeinfogyasztás után 2-3 órával jelentkezik, ennyivel időzítsük a verseny elé, lehetőleg (bár ezt nem minden kutatás tartja indokoltnak) 2-3 napos vagy hosszabb koffeinmegvonás után (célszerű minél korábban csökkenteni a koffeinfogyasztást ennek potenciális előnyeit kiaknázandó és elkerülve a verseny előtti napokban a fejfájást, fáradtságot).

Hátrányok is előfordulhatnak: a nyugodt pihenést megzavarhatja, a szív vérellátását is kedvezőtlenül befolyásolhatja (Namdar 2006). Az adatok arra utalnak, hogy nem mindenkire hat ugyanúgy a kávé: a gének határozzák meg, hogy fogyasztása mennyire. Azok az emberek, akik olyan génvariánssal rendelkeznek, melynek eredményeként lassabb a koffein metabolizmusa (anyagcseréje), hajlamosabbak a koszorúér betegségekre, míg a mérsékelt kávéfogyasztás a legtöbb ember számára kifejezetten egészségesnek mondható (Cornelis 2007; Cornelis 2006).

hirdetés


A koffein lassabb metabolizációja bizonyos alléllel rendelkező emberekben kiegészítés esetén dózisfüggően fokozhatja a miokardiális (szívizom) infarktus kockázatát. A koffeint tartalmazó étrendkiegészítők és energiaitalok esetében is lényeges lehet, hogy a CYP1A2 gén mely variánsait hordozza az illető, az általa kódolt enzim ugyanis a mellékhatások gyakoribb vagy ritkább jelentkezését eredményezheti, amely eltéréseket ma nem veszik figyelembe. A feltételezhetően teljesítményfokozó hatású koffeinnel szemben a kávéfogyasztás egyéb összetevőinek következtében ergolitikus (teljesítményrontó) hatású is lehet (Tse, S.Y.H. 1992.). A szénhidrát és elektrolit tartalmú italok koffeinnel történő dúsítása az eddigi adatok alapján fokozhatja az állóképességi teljesítményt a koffeinhez illetve a sportitalok hatásához képest is (Kovacs 1998; Cureton 2007; Millard-Stafford 2007) anélkül, hogy a folyadékháztartást vagy a termoregulációt kedvezőtlenül befolyásolná. A teljesítmény növelésére 2-3-9 mg/ttkg-os adagokban alkalmazzák, már 2-3 mg/ttkg is pozitívan hathat az állóképességi teljesítményre. 300 mg koffein elfogyasztása javítja a reakcióidőt és a mozgáskoordinációt, 6 mg/ttkg felett kedvezően hathat az állóképességre. A súlyzós edzésre/rezisztencia jellegű terhelésre 7 mg/ttkg felett hathat kedvezően, ám ez kérdéses. A DOMS (izomláz) intenzitásának enyhítésére is alkalmas lehet, 5 mg/ttkg dózisban nagymértékben csökkenteni tudta a késleltetett izomérzékenység során tapasztalt fájdalmat (Maridakis 2006). Korábban azt is kimutatták, hogy a koffein állóképességi edzések alatt is csökkenti a fájdalomérzetet (Motl RW 2003) így annak, aki ritkán fogyaszt koffeint, megkönnyítheti az edzéseit az izomláz alatt is, így az izomláz fennállása a regenerációt nem gátolja. Teljesítményfokozó hatását a kontraktilis erő növelésén és a fáradtság, fájdalomérzet enyhítésén (hipoalgézia) keresztül is kifejtheti (Tarnopolsky 2008). Az elsősorban koff ein-taurin-szénhidrát-glukoronolakton és vitaminok kombinációjára építő energiaitalok is mutathatnak a kognitív funkciókra gyakorolt teljesítményfokozó hatást, az egyes összetevők pontos szerepét ebben nem ismerjük. A legfrissebb álláspontok szerint egészséges felnőtt emberek számára akár napi 400 mg fogyasztása is biztonságos lehet (ha nem koffein érzékenyek) (Institute of Medicine 2014; EFSA NDA Panel 2015).

Szakszerűen használva hatékony legális teljesítményfokozó.

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.