Betöltés

Mit keresel?

Egészség Receptek Sporttáplálkozás

Tea – egy csésze jó egészség

Megoszt

Ha a daganatos-, szív-érrendszeri betegségek, fogszuvasodás együttes megelőzésére szeretnénk „csodaszert” találni, akkor nem kell mást tenni, csak venni egy csomag teát. Bármennyire különös, de a tea (feketétől a zöldig) rendszeres fogyasztása megóvhat bennünket számos krónikus betegség kialakulásától. Miben rejlik gyógyító ereje? A tea szerteágazó gyógyhatása az ú.n. polifenol vegyületeknek köszönhető, melyek erős antioxidáns effektussal rendelkeznek. Mit jelent az antioxidáns kifejezés? Antioxidánsoknak nevezzük mindazokat a vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és egyéb vegyületeket, amelyek sejtjeink testőreiként viselkednek. Képzeljük el, hogy naponta több mint 10000 különféle támadás éri a sejteket. A támadó ágenseket gyűjtőnéven szabadgyököknek nevezzük és bármilyen különös, de saját szervezetünk állítja elő káros környezeti behatásra (pl. napfény, levegőszennyeződés, dohányzás). Közös tulajdonságuk, hogy szabad elektronnal rendelkeznek, ezért arra „törekednek” hogy szervezetünk különböző helyeiről még egy elektront szerezzenek. Így tudnak stabilizálódni, és még több szabadgyököt építeni, ezáltal egyre nagyobb mértékű sejtkárosodást hoznak létre. Mi történik ekkor? A szív-érrendszerben az érelmeszesedés (arteriosclerosis) mértéke nő, az erek rugalmassága csökken. A szemben a szabadgyök felhalmozódás következtében cataracta (szürkehályog) alakulhat ki. De a DNS károsító hatás következtében a sejtek daganatos elfajulása is bekövetkezhet. Ezektől a folyamatoktól óvnak minket az antioxidánsok. „Általánosságban elmondható, hogy a tea szárazanyag tartalmának 30%-át kitevő polifenolok kiváló antioxidánsok.”- vélekedik Vinson, a Pennsylvania Egyetem professzora.

A tea típusai

Legyen szó gyümölcs-, fekete- vagy zöld teáról, élettani értéküket (polifenol tartalom)  tekintve lényegében nem különböznek egymástól. A zöldtea a legrissebb, előállításához  friss leveleket használják fel. A világon mindenhol megtalálható és nagy népszerűségnek örvend Ázsiától Amerikáig.  A fekete tea előállítása előtt a levelek legalább hat órát „pihennek”. Ekkor vált a levelek színe zöldről feketére. Így is bővelkedik polifenolokban, de természetesen más vegyületeket is hordoz: teaflavint és tearubigent, melyek szintén erős antioxidánsok. Az ú.n. oolong tea a fekete- és a zöldtea között képvisel átmenetet és főleg Kínában, Taiföldön örvend nagy népszerűségnek.  

Tea sportorvos

Teát nagyon sokféle növényből lehet készíteni. Az alábbiakban összafoglaljuk a legismertebb növények jótékony jellemzőit, melyeket a belőlük készített tea is magában hordoz:

  • Hibiszkuszvirág: különösen a rekkenő hőség kedvelt itala, mivel kissé fanyar íze miatt erőteljes hűtő hatást fejt ki. Mindemellett jótékonyan hat a vérkeringésre, a női nemi szervek működésére. Javasolt mensturációs zavarok (túlzott vérzés), fájdalmas vizeletürítés, hólyaghurut, köhögés, nemi betegségek kezelésére. Nem javasolt vékony-, fázásra hajlamos (ú.n. vata) embereknek, valamint nátha gyógyítására. Az indiai (ayurvéda) orvoslás szerint a hibiszkuszvirág a Ganéshának (Elefántfejű Istennek) van felszentelve, az akadályok legyőzésében, a célok elérésében segíti fogyasztóját. Segít a szellemi erők mozgósításában, koncentrációjában, valamint a szív- és érrendszer megtisztításában. Hatékony bőr-regeneráló és hajnövekedést serkentő erővel rendelkezik. 
  • Kamilla tea: különlegessége a kedvező tulajdonságok széles skálájának tudható be. Szinte nincs olyan ember, akire ne gyakorolna kedvező hatást. Természetesen fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mivel nagy dózisban hánytató hatással rendelkezik. Nyugtató, szélhajtó, idegrendszer-erősítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító tulajdonságokkal jellemezhető. Erősíti a szemet, nyugtatja az idegfájdalmakat, kiegyensúlyozza az érzelmeket. Csillapítja az emésztéssel, epeműködessél kapcsolatos fejfájást, segíti a menstruációt. Ellenjavallata gyakorlatilag nincs.
  • Gyömbér tea: szárított és friss formában is lehet teát készíteni belőle. Íze kissé pikáns, édes, mellyel kifejezett hevítő hatást vált ki. Leginkább az emésztő- és a légzőrendszeren keresztül fejti ki hatását. Elsősorban a megfázások, influenza, hányás, emésztési zavarok, hasi görcs, aranyér, fejfájás, szívbetegség, ízületi gyulladás kezelésében alkalmazható kiegészítő terápiaként. Nem javasolt magas láz, vérzés, fekélyek, gyulladásos bőrbetegségek fennálltakor. A szárított gyömbér erősebb hevítő hatást fejt ki, viszont a friss gyömbér effektívebben csillapítja a köhögést,- ill. hányást.
  • Menta: hűtő hatású, pikáns ízű tea készíthető belőle. A légző- emésztő- és idegrendszerre tud hatást gyakorolni. Serkenti a vérkeringést. Javasolt lázas állapot, fejfájás, fülfájás, torokgyulladás, fokozott idegfeszültség, emésztési zavarok kezelésére. Három fajtája különböztethető meg: borsmenta, fodormenta és vadmenta. A három fajta közül a fodormenta a legerősebb vízhajtó, a vadmenta a görcsoldásban jár élen, míg a borsmenta az emésztés serkentésében a leghatékonyabb. A mentális- és érzelmi feszültség enyhítésében mindannyian egyformán effektívek.
  • Zálya: pikáns, enyhén hevítő hatású tea készíthető belőle. A légzőszervi megbetegedések, duzzadt nyirokcsomók, éjszakai leizzadás, hajhullás, idegrendszeri betegségek gyógyításában nyújthat segítséget (természetesen a megfelelő gyógyszeres kezelést legtöbb esetben nem pótolja). Szoptató kismamák nem fogyaszthatják. Nagyon hatékony a túlzott nyálkatermelődés visszaszorításában. Meggátolja a spermaürítést, tejelválasztást. Szárítja a sebeket, csillapítja a vérzést. Csökkenti az érzelmi hullámzásokat. Vérző sebek tisztítására külsőleg is alkalmazható.
  • Jázminvirág: fanyar íze miatt kifejezetten hűtő hatást fejt ki. Segít a bakteriális fertőzések leküzdésében. Fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártyagyulladás, bőrgyulladás, vérzéses rendellenességek, Hodgkin limfóma, csonttumor kiegészítő terápiájában fejt ki jótékony szerepet. Mindemellett a jázmintea afrodiziákum is, különösen a nők nemi vágyát fokozza. De fertőző, magas lázzal járó járványok leküzdésében is nagy segítségünkre lehet.
  • Aloe vera: más néven „kumari”, melynek jelentése szűz lány. Nevét a női szervezet megújító, a fiatalság erejét visszaadó tulajdonságáról kapta. Fanyar, pikáns, kissé édes íze miatt enyhén hűtő hatást fejt ki. Javasolt láz, székrekedés, elhízás, gyulladásos bőrbetegségek, sárgaság, kötőhártyagyulladás, herpesz, nemi betegségek, menopauza, menses kimaradás, rendellenes vérzések, daganatos betegségek, bélparazita fertőzések kiegészítő kezeléséhez. Várandósság és méhvérzés fennálltakor tilos fogyasztani.
Bármennyire különös, de a tea (feketétől a zöldig) rendszeres fogyasztása megóvhat bennünket számos krónikus betegség kialakulásától. Miben rejlik gyógyító ereje?

 Gyakorlati tanácsok

Bármilyen teát fogyasztunk, soha ne tartsuk a teafüvet (levelet, virágot) 3 percnél kevesebb ideig a forró vízben, mivel három perc kell ahhoz, hogy az értékes vegyületek kioldódjanak. Viszont túl sokáig sem érdemes a füvet a vízben tartani, mivel sokszor túl erős teát készítünk. Nem csak a keserűbb íz-, hanem az erősebb hatás miatt sem mindig kedvező az erős tea fogyasztása.

  • Lehetőség szerint kerüljük az alumíniumedényeket, ha teafőzésről van szó. Az edény mikroszemcséi belekerülhetnek a teába, melyek károsító hatást fejtenek ki, a tea ereje kevésbé érvényesül.
  • Soha ne vigyük túlzásba a teák fogyasztását, bármilyen fajtáról is legyen szó. Naponta két csészénél többet nem érdemes fogyasztani erős vízhajtó tulajdonságuk miatt.
hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel