Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport

Atlétatriász (Female athlete triad)

Megoszt
atlétatriász - sportorvos

A külső megjelenéssel és művészi teljesítménnyel szemben támasztott magas követelmény megsokszorozza az evészavarok és a depresszió előfordulási gyakoriságát, az Atlétatriász veszélyét.

Az anorexia nervosa, csontritkulás és amenorrhoea (menstruációs vérzéskimaradás) együttes jelenlétét nevezi a szakirodalom atlétatriász -nak. Élsportolónők körében fordul elő. Olyan tünetegyüttes, amely sokszor az életveszély állapotába sodorja a sportolót. Az élsportolók körében kialakult anorexia nervosa tünetei között a testképzavar kevésbé hangsúlyos, viszont az edzéskényszer dominánsan jelentkezik (Resch, 2007). Az evészavar 20-25 %-os, a menses kimaradása 25-30 %-os, míg a csontritkulás 2-20 %-os előfordulási gyakoriságot mutat. Loucks (2001) vizsgálatai bebizonyították, hogy a menstruáció elmaradása nem a megterhelő edzések miatt alakul ki, és nem is az alacsony testtömeg-, illetve testzsírarány az oka (Sanborn et al., 2000), hanem minden esetben étkezési zavar áll a háttérben. Az evészavar és a mentruációs ciklus rendellenességei együtt fordulnak elő. Abban az esetben maradhat el a vérzés, ha (1) a kalóriabevitel tartósan nagyon alacsony, és mindez nem felel meg az egyén szükségleteinek, vagy (2) olyan testtömegelérést céloz meg a fogyókúrás program, amely az egyén optimális testtömege alatti, vagy (3) tartósan, az optimális testtömeg alatti súlyt kell tartani.

A cikk tartalmával a SPORTPSZICHIÁTRIA könyv részletesen és részletesen (kialakulása, kezelése, utóhatásai stb.) foglalkozik. Ha alaposabban meg akarja ismerni a témát, rendelje meg a könyvet (részletes tartalomjegyzék a linkre kattintva olvasható)! Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 6.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön. A könyvet edzőknek, sportszakembereknek ajánljuk!
  

Gyakorlati tanácsok az atlétatriász elkerüléséhez.

  • Csak hetente egyszer mérjünk testsúlyt. Sőt az a legkedvezőbb, ha hagyjuk a szervezetünket, és annyit eszünk, amennyivel jól érezzük magunkat. Mindezzel elérhető a genetikailag optimális testtömeg elérése.
  • Nem szabad a kalóriabevitelt több mint 20 %-kal csökkenteni, vagy a napi elfogyasztott összenergiát 1200 kcal alá vinni (Woolsey, 2001). Ha sikerül a fogyókúrát optimalizálni, akkor nemcsak a szervezetünk hálálja meg, hanem az edző is, mivel a sportteljesítmény is javul.
  • Az éhségérzet a legegyszeűbb jelzése annak, hogy táplálékra van szükségünk. Ne hagyjuk figyelmen kívül! Próbáljunk akkor enni, amikor éhesek vagyunk!
  • Kerüljük a kaotikus étkezési modellt. Vagyis ne összevissza étkezzünk, hanem próbáljunk rendszert építeni az életünkbe az étkezés terén is. A menstruációs panaszok hátterében sokszor a rendszertelen étkezés áll. Nem ritkán találkozunk olyan esetekkel, amikor pl. egész nap szinte semmit nem eszik a sportoló, viszont este bevacsorázik. Vagy olyan is előfordul, hogy hétköznapokon nagyon keveset vesz magához a sportoló, vasárnap viszont elereszti magát. Hétfőn jön a bűntudat, ami nullkalóriában nyilvánul meg, és aztán minden kezdődik elölről. Ne tegyük ezt magunkkal!
  • A megfelelő fehérjebevitel is nagyon lényeges. Az amenorrhoeás sportolónők 82 %-a az optimálisnál alacsonyabb mennyiségű fehérjét vesz magához (Nelson et al., 1986). A vegetáriánus sportolóknak különös figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelére.
  • Az étkezés legalább 20 %-ban tartalmazzon zsiradékot. Napi 40-60g zsiradék elfogyasztásával a legtöbb sportolónő fedezi a minimum zsírszükségletet. Persze nem a szalonnára, hurka-kolbászra, csülökre kell gondolni, hanem a lazachúsra, mogyoróra, mandulára, olívaolajra, szárnyashúsokra, sovány sajtokra, joghurtra és egyéb alacsony zsírtartalmú tejtermékre.
  • Fogyasszunk sovány vöröshúst hetente 2-4 alkalommal. Ugyanis a menstruációs zavarokkal küzdő sportolónők lényegesen kevesebb vöröshúst fogyasztanak, ill. „mindenevő” létükre inkább a vegetáriánus étkezési sémát követik (Kaiserauer et al. 1989).
  • Biztosítsuk a megfelelő kalciumbevitelt. Amenorrhoeás nőknek ajánlatos naponta 3-4 x 200g joghurtot vagy más kalciumgazdag ételt elfogyasztani a csontegészség megőrzése érdekében. Érdemes emlékezetünkben tartani a tej rendkívül sokrétű előnyös tulajdonságát és azt, hogy nem jelent „veszélyt” még akkor sem, ha fogyókúrázunk! Azok a nők, akik naponta legalább 3 pohár tejet fogyasztanak, kisebb testtömeggel rendelkeznek (Pereira, Jacobs, Van Horn et al., 2002). Ha rostdúsan étkezünk, akkor a kalciumigény megnő, ezért több kalciumdús ételt kell az étkezésben szerepeltetni.
  • Eresszük el a testtömeg-növekedésre, sportteljesítmény-csökkenésre irányuló félelmeinket! Számos példa bizonyítja, hogy az optimális testtömeg elérésekor helyreáll a menstruációs ciklus, és a sportteljesítmény is javul. Lehet, hogy 3-4 hónap alatt 2-3 kg-ot gyarapodik a testsúly, de mindez nem a „haszontalan” testzsírarány-emelkedésből, hanem az értékes izomtömeg-növekedésből származik, melynek eredménye sportteljesítmény-javulás (egyéni csúcs), az atlétatriász tünetegyüttes elkerülése lesz!
Atlétatriász - sportorvos
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.