Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport Egészség Sérülés megelőzése Sportszülők

Sportolás lázasan, betegen? Tilos? Lehet? Hogy lehet a legjobb döntést meghozni?

Megoszt

Minden beteg sportoló egy dolgot szeretne tudni: „Edzhetek ma, ha beteg vagyok?”.

Gyermek- és sportorvosként tudni kell néhány dolgot, hogy meghozható legyen ez a döntés:

 • A sportoló jelenleg túl beteg ahhoz, hogy edzeni tudjon?
 • Jól ismerjük a diagnózist vagy a betegség okát?
 • Növeli-e a testmozgás a betegség súlyoságát, gyógyulási idejét, szövődményt okozhat-e?
 • A sportoló megfertőzhet másokt?

Minden helyzet egyedi, és ez a cikk semmiképpen sem kíván konkrét, kőbe vésett ajánlásokat adni azoknak, aki a betegség alatti testmozgással kapcsolatban érdeklődnek.

Van azonban néhány általános dolog, amelyet minden esetben figyelembe kell venni, amikor a betegség melletti testmozgást fontolgatjuk.

A láz a sportolást kizáró ok?

A láz (38 Celsius-fok feletti testhőmérséklet) növelheti a szervezetre nehezedő terhelést. Ez gyakran megnehezítheti és esetleg veszélyesebbé teheti a testmozgást. A ritkán előforduló, de súlyos szövődmények közé tartozik a szívizom-gyulladás vagy a hősérülés. Ezért egyes szakemberek azt javasolják, hogy láz esetén soha ne sportoljunk. Mások azt javasolják, hogy lázas állapotban enyhébb edzéseket végezhetünk. Az alacsonyabb intenzitású edzés, testmozgás lehetővé teszi az aktivitás mennyiségének lassú növelését. Egyes sportolók lázasan is elég jól teljesíthetnek, míg másoknak teljes pihenésre van szükségük, amíg a láz legalább 24 órán át nem áll már fenn.

A láz lecsengése után legalább 24 órával való, a sportolással történő kivárásnak az az előnye is megvan, hogy csökkenti a betegség terjedésének kockázatát.

Láz betegség sport sportorvos

A lázon kívül van még más szempont is?

A „nyakszabály” segíthet a lázasan vagy lecsengése után történő sportolás eldöntésében:

 • A teljes egészében a nyak fölött jelentkező tünetek (orrfolyás, torokfájás, enyhe fejfájás stb.) a testmozgás során kevésbé vezethetnek komolyabb megbetegedéshez. Először ilyenkor is a könnyű testmozgást javasoljunk, és ha a tünetek nem súlyosbodnak, akkor fokozatosan növelhetjük a mozgás intenzitását.
 • A nyak alatti tünetek (nyálkás köhögés, mellkasi fájdalom/feszülés, gyomorfájás, hányás/hasmenés, kiütés, izom-/testfájdalom) komolyabb problémát jelentenek.  Nagyobb a kockázata az egyes tünetek súlyosbodásának (mint pl. a szívizom-gyulladás) és a csapattársak megfertőzése. Szüneteltessen minden sporttevékyenséget, edzést, amíg a nyak alatti összes tünetek legalább 24 órán keresztül el nem múlnak.

Betegségek megelőzése

Egyetlen sportoló sem akar beteg lenni, és egyetlen sportoló sem akar felelős lenni a betegség továbbadásáért, a sporttársai megfertőzéséért.

Néhány alapvető szabály betartása segíthet megelőzni a fertőzések terjedését:

 • Ne osszák meg egymással a vizes palackokat, poharakat, törölközőket.
 • Edzés után azonnal zuhanyozzon le, és öltözzön át tiszta ruhába.
 • Rendszeresen, minden edzés után mossák ki a sportfelszereléseket.
 • Ha gyógyszereket írnak fel – szedje azokat az előírásoknak megfelelően és a javasolt teljes időtartamában.
 • Antibiotikumokat csak a tervezett betegségre használjon.
  • A nem teljes ideig vagy nem megfelelően használt antibiotikum használat baktériumrezisztenciához és az antibiotikumok csökkent hatásosságához vezethet.
 • Aludjon és étkezzen megfelelően, mivel a fáradtság és a rossz táplálkozás legyengítheti az immunrendszert.
 • Éjszakánként legalább 8 óra alvás, hetente legalább egy mozgásmentes pihenőnap.
 • Legalább napi 4-5 adag gyümölcs/zöldség növelheti a fertőzések elleni védettséget.
 • Fontolja meg az influenza elleni védőoltást az őszi hónapokban. Az influenza A/B vírusok a téli hónapokban gyakran okoznak megbetegedést és szövődményeket. Az influenza elleni védőoltás csökkentheti mind az egyéni, mind a csoportos megfertőződés kockázatát.
Láz betegség sport sportorvos

Sportolóknál ugye kisebb a megbetegedés kockázata?

Mind a testmozgás intenzitása, mind a fittségi szint befolyásolhatja a felső légúti fertőzés kockázatát. A mérsékeltebb szintű testmozgás védelmet nyújthat a megbetegedésekkel szemben, de a túl alacsony és a magas intenzitású testmozgás valóban összefügghet a megnövekedett kockázattal. Gyakran ezért betegednek meg a sportolók közvetlenül a magasabb szintű versenyek után vagy egy adott sportidény végén. A magasabb szintű fittség szintén védelmet nyújthat a légzőszervi megbetegedésekkel szemben.

Javaslatok

Soha ne habozzon, ha megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz. A betegség esetén történő edzésre vonatkozó egyéni döntés nemcsak egy sportoló, hanem az egész csapat hosszú távú egészségét is figyelembe kell, hogy vegye.

hirdetés

A cikk tájékoztató jellegű, kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. Nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és kezelést, nem alkalmas diagnózis és kezelési terv illetve prognózis felállítására.

Tagek

Talán ez is érdekel