Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Konjugált Linolsav (CLA) – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt
tejtermék - konjugált linolsav forrás

Mi az a CLA?

A CLA egy telítetlen zsírsav (valójában linolsav-izomerek keveréke), amely a természetben kis mennyiségben a zsíros tejben, a húsokban és a sajtban fordul elő. A kiegészítők napraforgó- és pórsáfrányolajokból készülnek.

Hogyan működik?

Zsírégető étrend-kiegészítőként kerül forgalomba. Úgy gondolják, hogy a CLA stimulálja a hormonérzékeny lipáz enzimet (amely felszabadítja a zsírsejtekből a zsiradékot) és elnyomja a lipoprotein lipáz hormont (amely a zsírt a zsírsejtekbe szállítja).

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

A legtöbb CLA-val kapcsolatos bizonyíték állatkísérleteken alapul, amelyek azt sugallják, hogy elősegíti a zsírvesztést, növeli az izomtömeget és mérsékli az izomzat bomlását. Emiatt a CLA-t mint zsírégető étrend-kiegészítőt alkalmazzák. Viszonylag kevés olyan tanulmány készült, melyeket embereken végzetek, az eredmények pedig nagyon vegyesek lettek. Egyesek azt találták, hogy a CLA kiegészítés csökkentette a zsiradék mennyiségét és növelte az erőt, míg mások a testösszetételben nem találtak változást. Azokban a tanulmányokban, melyek pozitív eredménnyel zárultak, a CLA-t más kiegészítőkkel együtt alkalmazták, ami megnehezíti a valódi hatásának megítélését (Falcone et al., 2015). Egy randomizált placebo kontrollos tanulmány, amelyben egy 8 hetes programban 28 túlsúlyos nő vett részt, ahol CLA kiegészítést és aerobik edzésprogramot alkalmaztak, arról számolt be, hogy a placebo csoporttal összehasonlítva nem volt hatással a testösszetételükre a CLA, (Ribeiro et al., 2016). Hasonlóképpen a Memphisi Egyetem kutatói sem találtak szignifikáns különbséget a testösszetételben, a zsírvesztésben vagy az erőben egy olyan 28 napos rezisztencia edzésprogramot követően, mely során az önkéntesek fele CLA-t, fele pedig placebot szedett (Kreider et al., 2002). Brazil kutatók tanulmányokat tekintettek át, ezek alapján pedig úgy gondolják, hogy túl kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy a CLA csökkenti az emberek testzsírját (Lehnen et al., 2015).

Szükségem van rá?

Nem valószínű, hogy a CLA kiegészítés csökkenti a testzsírodat vagy növeli az izomtömegedet.

Van bármilyen mellékhatása?

Semmilyen mellékhatása nem ismert eddig.

Konjugált linolsav tejtermékekben fordul elő nagyobb mennyiségben, mint a kérődzők emésztésében résztvevő mikrobák termékei. Alkalmazása nem javasolt!

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel