Betöltés

Mit keresel?

Sportorvos Sportsérülés

Előkészület sportbaleset helyszíni ellátására

Megoszt
sportbaleset futó a sportpályán

A sportesemények helyszínén sportbaleset esetére különféle elsősegélynyújtó eszközöknek rendelkezésre kell állniuk, mint például hordágy, mankók, rögzítő sínek, kötszerek, mentőláda, defibrillátor.

Egy sürgősségi tervnek is kell lennie, ami leírja és biztosítja az adekvát akut kezelést és a szakszerű szállítást.

hirdetés


A személyzetnek jól képzettnek és gyakorlottnak kell lenni.

A balesetek ellátása szempontjából a legfontosabb feladat, hogy a különféle sportszakemberek felkészüljenek minden lehetséges eshetőségre, így a kevésbé gyakran előforduló sérülésekre is. A legjobb előre megtervezni, hogy miként fogunk cselekedni szükség esetén, hogy az előírásokat is pontosan betartva a balesetest a lehető leghamarabb el tudjuk látni, vagy segítséget tudjunk nyújtani abban, hogy a sérült minél hamarabb megkaphassa a szükséges szakellátást.

A betegszállítás megszervezése és előkészítése is nagyon fontos lehet, főként életveszélyes sérülés esetén. A sportszakembernek ismernie kell az adott sportág veszélyeit, és tudnia kell alkalmazni az elsősegélynyújtás teendőit.

sportbaleset hokibíró arcsérülése

Ha egy sportoló életveszélyes sérülést szenved, azonnali orvosi ellátásra van szüksége. A lehető leghamarabb kórházba kell kerülnie, hogy minél hamarabb el tudják rajta végezni a szükséges beavatkozásokat.

Nagyon fontos azonban, hogy az elsősegélynyújtó minél pontosabban felmérje a balesetes állapotát, és ennek ismeretében a helyszínen megkezdje a sérült ellátását, és előkészítse a kórházba szállításra. Ezt követően – még a mentő kiérkezése előtt – részletesebben is fel lehet mérni a balesetes állapotát.

Ha a sérülés nem súlyos, akkor is alaposan meg kell vizsgálnia a sportolót, és ez alapján szabad dönteni arról, hogy folytathatja-e a sporttevékenységét.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.