Betöltés

Mit keresel?

Sportsérülés Térd

Elülső keresztszalag sérülések (LCA)

Megoszt
Elülső keresztszalag sérülés - Tomori Zsuzsanna

Térdsérülés. Az elülső keresztszalag sérülés a térdízület megcsavarodásával és oldalra billenésével, esetleg ugrásból nyújtott térddel való érkezéskor, túlfeszüléssel következik be leggyakrabban.

A térd szalagsérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

hirdetés


Az elülső keresztszalag sérülés a térd egyik leggyakoribb szalagsérülése (70%). Az ún. akut térd vagy a haemarthros klinikai tünetegyüttes mögött a legtöbbször ez áll. Jellemző mozgásmechanizmus: hiperextenzió, kirotáció, valgus stress. Síelők, labdarúgók, kézilabdázók típusos sérülése, de valamennyi sportág veszélyeztetett.

A sérülés kialakulása

sportsérülés

A térdízület szalagsérülései főleg az ellenféllel való ütközés következtében, de csavarodó és egyéb mozdulatok hatására is létrejöhetnek, ha azok meghaladják a normál mozgáshatárokat. A térdízület különböző szalagjai együttműködnek a térd stabilitásának fenntartásában, és minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok sérülésének mértéke. Általában kombinált sérülések fordulnak elő az ütközések következtében, és minél komolyabb az ütközés, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés.

Tünetek, a sérülés súlyossága

A sérülés során gyakran hallani pattanást, utána legtöbbször perceken vagy néhány órán belül az ízület megduzzad. A duzzanat múltával instabilitás („lötyögés”) jelenik meg. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs. A sérülés után a fájdalom és duzzanat miatt mozgáskorlátozottság keletkezik, csak a Lachman-teszt váltható ki, az un „asztalfiók-teszt” jellemzően nem.

Helyszíni ellátás, elsősegély

A sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), rugalmas pólyázása a duzzanatot és fájdalmat csökkenti. Tehermentesítés (lehetőség szerint mankózás) hasznos. A sportterhelést nem szabad folytatni.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat, stabilitási tesztek mellett rtg, esetleg MR-vizsgálat, egyéb műszeres vizsgálatok (KT-1000) szükség esetén.

Kezelési módszerek

sportsérülés - artroszkópos térdműtét

Konzervatív vagy műtéti kezelés eldöntése, műtét idejének megválasztása, gyógyszeres és fizioterápiás módszerek kiegészítésképpen.

Rehabilitáció

Gyógytorna feltétlenül indokolt.

Sportba való visszatérés

Műtét esetén 6-12 hónap (minimum 6 hónap az „ideális”).

Megelőzés

Prevenciós (proprioceptív) tréning, fémpántos térdrögzítő, alapos bemelegítés.

Megjegyzések

Ultrahang-vizsgálat a szakadás diagnosztikájában nem elfogadott módszer. Sportolóknál kevés kivételtől eltekintve műtét javasolt. A beültetendő szalag (graft) anyaga legtöbbször saját ín, ritkán kadaver, esetleg szintetikus (nagyon ritkán indokolt!) is lehet. Tehermentesítés 1-2 hétnél hosszabb ideig nem hasznos sem műtét, sem konzervatív kezelés esetén. Korai visszatérés és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét. A keresztszalag sérülés utáni élsport a korai súlyos artrózis (ízületi kopás) esélyét jelentősen és biztosan megnöveli, ami későbbi protézis beültetését is eredményezheti. Az LCA-pótlások után a szövődmények igen gyakoriak, ezek 80%-a olyan sebészek beavatkozásai után alakulnak ki, akik évente kevesebb, mint 20 LCA-pótlást végeznek.

Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.