Betöltés

Mit keresel?

Parasport Praktikák Speciális sport

Hőkimerülés, hőguta, hőgörcsök megelőzése

Megoszt
Hőkimerülés, hőguta, hőgörcs

A hőkollapszus egyik gyakori oka az elégtelen folyadék (és elektrolit) bevitel magas környezeti hőmérséklet mellett (dehidráció), ami a bőr fokozott véráramlásával együtt vérnyomás eséshez és összeeséshez vezethet. Iskolai ünnepségek, katonai rendezvények során is gyakran létrejön állás során. A kezelést vízszintes elhelyezés, hűtés és folyadékbevitel jelenti. Magas környezeti hőmérséklet, fokozott folyadék (víz és elektrolit  vesztés hatására terhelés közben ill. után jelentkeznek a hőgörcsök, a vázizomzat görcsei.

hirdetés


Ezeknek kellemetlen voltukon kívül különösebb káros hatásai nincsenek, kialakulásában a Na vesztés is szerepet játszhat, így annak pótlása (pl.: ORS) kedvező lehet a megelőzésben és kezelésben (Stofan 2005). A magas környezeti hőmérséklet, magas páratartalom, erősen tűző nap, a dehidráció és az elégtelen szénhidrátfogyasztás komoly egészségügyi problémákat okozhat. Amennyiben a maghőmérséklet eléri vagy meghaladja a 40,5 °C-ot, az már a központi idegrendszerre is károsan hat, hőguta alakulhat ki. Ilyenkor mogáskoordináció és a viselkedés zavarait észlelhetjük, majd kollapszus és eszméletvesztés alakulhat ki.

Hőkimerülés, hőguta, hőgörcs
A környezeti hőmérséklet és a levegő relatív páratartalmának összefüggése a hősérülések kockázatával

A hőszabályozás idegrendszeri szabályozásának zavara miatt csökken a verejtékezés, sőt le is állhat, mindez a maghőmérséklet további emlekedését, az állapot romlását, progresszióját idézheti elő, ami görcsökhöz és halálhoz is vezethet. A kezelés lényege a test hűtése, árnyékos helyre vagy hűvösebb helységbe szállítással, a légmozgás biztosításával (konvekció és evaporáció), nedves borogatásokkal. A hideg vízbe történő merítésnek a test hőmérsékletének ellenőrzése mellett lehet szerepe a kezelésben (Gagnon 2010), ez azonban természetesen orvosi kompetenciakörbe tartozó kérdés! A hűtés speciális ruházattal való segítésének megalapozottsága nem egyértelmű, még enyhébb problémák esetében sem (Brade 2010). Amennyiben a sportoló eszméleténél van, esetleg enyhén zavart, akkor a folyadék- és elektrolitpótlás szájon át is kivitelezhető, de ennek eldöntése és a kezelés további lépései alapvetően az orvosi kompetenciakörbe tartoznak. A kreatin esetleges ártalmairól sokat cikkeztek és sok hipotézis született, melyeket aztán egymás után cáfoltak meg a vizsgálatok. Ilyen nem igazolt, de gyakran emlegetett mellékhatása a kreatinkúráknak a nagyon meleg vagy magas páratartalmú környezetben a sportolókon előidézett növekvő sérülés, izomgörcs, rándulás és dehidráció veszély. Egy vizsgálat során kreatinkiegészítés mellett a kreatin használók között szignifikánsan alacsonyabb volt a hőbetegség és dehidratáció, a görcsök, a rándulások előfordulása valamint az összsérülésszám is, mint a kreatint nem fogyasztó sportolók körében, tehát a kreatin védő hatású volt (Greenwood 2003). Ugyanezt erősítik meg más publikációk is. Egyre több adat utal arra, hogy a kreatin kiegészítés némileg védelmet nyújthat a dehidráció ellen és mérsékelheti a hő okozta sérülések kockázatát (Dalbo 2008). A további okok közé tartozik a sportoló ruházata és a környzet magas hőmérséklete, amely például amerikai footballban okozhat számos, akár halálos balesetet. Ezek megelőzését a környezeti hőrmérséklettől fűggően elmaradó edzés illetve mérkőzés, valamint a ruházat szükség szerinti módosítása és a hűtött sportitalokhoz való korlátlan hozzáférés, dietetikai oktatással kiegészítve minimálizálhatja (Johnson 2010; Armstrong 2010; Godek 2010). Fontos az alkalmazkodásra is elegendő időt hagyni a szervezetnek (Yeargin 2010). Fontos feladat a fentiekem kívül az edzők tájékozottabbá tétele, oktatása is ezen problmák előfordulásáról és kockázati tényezőiról, valamint figyelmeztető jeleiről (Mazerolle 2010; Mazerolle 2011; Mazerolle 2011).  A nagy hőségben történő kimerüléshez szükséges idő kitolását a nyak hűtése is elősegítheti, mint gyors és praktikus megoldás (Tyler 2011).

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.