Betöltés

Mit keresel?

Parasport Speciális sport Sportsérülés

Hősérülések

Megoszt
hőguta, hősérülés kezelése

Az ember a többi emlőshöz hasonlóan egy szűk határokon belül változó, tehát viszonylag stabil testhőmérsékletet tart fent. A testhőmérséklet egyénenként is kis napi ingadozást mutat, nőknél pedig a menstruációs ciklus szakaszai is kihatnak rá. A fizikai terhelés, izommunka során felhasznált energia nagyobb része (75 %-a) hőként vész el, ami a vázizomzat hőmérséklet-emelkedését tekintve 38-39 Celsius-fokig kedvezőnek tekinthető, a szervezet egészét tekintve azonban a hőleadás kerül előtérbe a test maghőmérséklete emelkedésének mérséklése érdekében. A hőszabályozás folyamatai a maghőmérséklet fenntartását szolgálják igen eltérő környezeti feltételek és hőtermelés (pl. láz, izommunka) során. Míg a bőr és a végtagok esetében akár 10-20 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenés is lehetséges, addig ha a magas külső hőmérséklet miatt a bőr hőmérséklete a normális testhőmérséklethez képest akárcsak kismértékben emelkedik, ez a maghőmérséklet emelkedését eredményezi, amely gátló tényező a homeostasis, aaza test épségének fenntartásában. A hőleadás a bőr és a kilégzett levegő segítségével történik, de hőveszteséget jelent.

hősérülés

Hőcollapsus

A hőcollapsus oka az elégtelen víz- és elektrolitbevitel magas környezeti hőmérséklet mellett (dehydratio), ami a bőr fokozott véráramlásával, a teljes perifériás ellenállás (TPR) és a preload nagyfokú csökkenésével együtt vérnyomáseséshez és összeeséshez (collapsus) vezethet. Iskolai ünnepségek, katonai rendezvények során is gyakran létrejön állás során. A kezelést vízszintes elhelyezés, hűtés és folyadékbevitel jelenti.

hirdetés


További lehetséges okok a hasonló tünetekre a folyadékvesztést elősegítő technikák (pl. szaunázás, vízhajtás) alkalmazása, hyperventilatio, Valsalva-manőver (zárt glottis vagy orr- és szájnyílás melletti erőltetett kilégzési kísérlet) által megzavart szívműködés (nagy intrathoracalis nyomás, csökkent szívtelődés). Sportolók körében a terhelés befejezését követően gyakran jön létre hypotensio, illetve collapsus, syncope (exercise-related syncope, exercise-associated collapse), ami a hőcollapsushoz hasonló jelenség, de kialakulásában más tényezők is szerepet játszhatnak.

Természetesen a hőcollapsus és a hasonló eltérések differenciáldiagnózisa a sport- vagy egyéb szakorvos kompetenciakörébe tartozik.

Hőgörcsök (heatcramps)

hősérülés

Magas környezeti hőmérséklet, fokozott víz- és elektrolitvesztés hatására terhelés közben vagy után jelentkezhetnek a hőgörcsök, amelyek elsősorban a vázizomzat görcsei, bár abdominalis fájdalmak is előfordulhatnak. Ezeknek kellemetlen voltukon kívül különösebb káros hatásaik nincsenek – kivéve, ha az ok komolyabb hyponatraemia és hypochloraemia. A probléma kialakulásának első jeleit tapasztalva hasznos lehet 480 ml sportital 1 teáskanál konyhasóval dúsított formában történő elfogyasztása. Az izomgörcsök valószínűsíthető fő okairól és kezelésükről a sérülések megelőzése és kezelése témakörben olvashat az érdeklődő.

Hőguta (heatstroke)

hőguta

Ha a túlzott környezeti vagy endogén hőterhelés, magas páratartalom következtében a szervezet hőleadása akadályozott, hyperthermia alakulhat ki (hőkimerülés), melynek további fokozódása a központi idegrendszer érintettségével járhat. Amennyiben a maghőmérséklet eléri vagy meghaladja a 40,5-41,0 °C-ot, az már a központi idegrendszerre is károsan hat, vasoregulatiós zavar és agyoedema jön létre, a vérellátás romlik, a verejtékelválasztás a hőszabályozás idegrendszeri szabályozásának károsodása miatt csökken, akár meg is szűnik, aminek a következmény további maghőmérséklet-emelkedés lehet. Ez az állapot progresszióját idézheti elő, ami görcsökhöz és egyéb eltérésekhez (szövetszétesés miatti hyperkalaemia, disszeminált intravascularis coagulopathia [DIC]), akár halálhoz is vezethet. Ez a hőguta. A külső szemlélő ekkor a mozgáskoordináció és a viselkedés zavarait (ingerült, agresszív viselkedés, dezorientáció, confusio stb.) észlelheti, majd collapsus és syncope figyelhető meg. A kezelés lényege a test hűtése hűvösebb környezetbe szállítással (árnyék, hűvösebb helyiség), a légmozgás biztosításával (convectio és evaporatio), nedves, hideg borogatásokkal. Amennyiben a sportoló eszméleténél van, esetleg enyhén zavart, akkor a víz- és elektrolitpótlás orálisan is kivitelezhető lehet, de ennek eldöntése és a kezelés további lépései alapvetően az orvosi kompetenciakörbe tartoznak.

Kialakulásában a következő tényezők játszhatnak szerepet: magas környezeti hőmérséklet, obesitas, túlzott motiváltság, elégtelen akklimatizáció, edzetlenség, magas páratartalom, erősen tűző nap, a dehydratio és az elégtelen szénhidrátfogyasztás, rosszul megválasztott ruházat, gyógyszeres kezelések vagy illegális gyógyszerhasználat. Ezenkívül az efedrin, antihisztamin, lítium, alkohol, ciklikus antidepresszáns alkalmazása, vagy az efedrin-, szinefrin-, koffeintartalmú étrend-kiegészítők is fokozott kockázatot jelentenek.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.