Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Praktikák

Hová tűntek vitaminok ? Ránk fér a pótlás!

Megoszt
vitaminok forrásai a piacon

Az egészséges életmód bizony tartogat kihívásokat. Miközben mindent megteszünk, hogy finom és változatos étel kerüljön a tányérunkra, a szakértők szerint sokszor mégsem jut hozzá szervezetünk minden szükségeshez ( vitaminok, ásványi anyagok stb.). Miért van ez, és mit tehetünk ellene?

„Régen minden finomabb volt” – hangzik a közhelyes, ámde népszerű nosztalgikus megállapítás. Miközben valóságos gasztronómiai forradalom zajlik körülöttünk, és egyre többen választanak minőségi, bio vagy éppen fair trade minősítésű alapanyagokat, sokszor még ez sem elég ahhoz, hogy étrendünkben minden szükséges tápanyag helyet kapjon. A táplálkozással és a mezőgazdasággal foglalkozó szakértők figyelmét is felkeltette ez a tendencia, és megvizsgálták, valóban jobbak voltak-e a régi élelmiszerek, és mi lehet az oka annak, hogy manapság sokan vitaminhiánytól szenvednek.

hirdetés


Kevesebb vitamin van az almában

úszó eszik

Hazai kutatók ezért összevetették a zöldségek és gyümölcsök rendelkezésre álló vitamin- és nyomelem-tartalmára vonatkozó méréseket az elmúlt évtizedekből, és az eredmény láttán maguk is meglepődtek. Szinte minden vizsgált termény alacsonyabb vitamintartalommal rendelkezik, némelyiknél azonban eléggé elképesztő, akár 90 százalékkal kisebb eredményt mértek. A Szent István Egyetem által indított vizsgálatban ilyen drámai változást mértek a káposzta esetében, de még a sárgarépa is elvesztette az évek során vitamintartalma 40 százalékát.

A szakemberek szerint ez több okra is visszavezethető, jelentősen csökkent például a talaj mikroelem-ellátottsága, kevesebb trágyát használnak, de mi magunk, fogyasztók is felelősek vagyunk ebben. A piacon, a boltokban ugyanis a hatalmas, hibátlan és szép termékeket keressük, amelyek sokszor szegényebbek vitaminokban, mint a kisebb, esetleg kevésbé esztétikus darabok. A termelők pedig igyekeznek ennek az elvárásnak megfelelni, így egyre több a szép, de alacsony tápanyagtartalmú zöldség- és gyümölcsféle a polcokon.

Van-e megoldás?

Látható, hogy miközben az ételeink átlagos vitamintartalma csökken, a szervezetünk a megnövekedett aktivitás és stressz miatt inkább többet igényelne ezekből, így nem csoda, hogy az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot (OTÁP) vizsgálatok során is azt találták, hogy az átlagos magyar ember több vitaminból is kevesebbet fogyaszt a szükségesnél.

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal azonban könnyen kiegészíthetjük az étrendünket, hiszen számos készítmény közül is választhatunk, amelyek többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Sajnos, ezek piacán jelenleg sok az ellenőrizetlen forrásból származó, esetleg a lehetségesnél sokkal többet ígérő termék, amelyet azonban meglepően eredményesen reklámoznak. Mivel testünkről, egészségünkről van szó, nem szabad a hangzatos ígéretek, az akciós ár alapján dönteni, érdemesebb inkább a megbízhatóságot, az ellenőrzött minőséget és összetételt választani.

Ha úgy érezzük, étrendünkben nem tudjuk biztosítani a saját szervezetünk, vagy családtagjaink számára szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, forduljunk bizalommal gyógyszerészhez, és kérdezzük meg, milyen multivitamin-készítményt ajánl számunkra. Ha csúcsteljesítményt akarunk kihozni magunkból, ahhoz egy megbízható multivitaminra lehet szükségünk a kellően vegyes és változatos étrend mellett.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.