Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étkezési zavarok Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Ki mihez ért a táplálkozástudományban?

Megoszt

Néhány napja páratlan összefogás eredményeként számtalan, a közösségi médiát aktívan használó dietetikus fiókjában lehettünk figyelmesek ugyanazon képre, rajta a felirattal: KEEP CALM, I’M A DIETITIAN.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a szakemberekre, akik valós, szakmailag hiteles tudással és végzettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy felelősségteljes segítséget nyújtsanak nekünk, ha ráncba szednénk táplálkozási szokásainkat.

A szöveg Abonyi Orsi dietetikustól származik, de a kampány résztvevői átfogalmazták, finomították, magukra formálták, majd ilyen módon posztolták tovább, ezzel is hangsúlyozva, mennyire széles körű a dietetikusok munkája.

Itt az eredeti változatot olvashatják el, de a #dietetikusvagyok #valóditáplálkozásiszakemberek #realdietitians #nekünkhiddel #összetartunk hashtagek alatt a többit is nyomon követhetik.

Kezdjük talán a legegyszerűbb, a táplálkozástudomány legkevésbé vitatható kategóriájával, ami egyébként az én alapvégzettségem is: ez pedig a DIETETIKUS.

A dietetikus felsőfokú, a jelenlegi képzési formában BSc végzettséggel bíró személy, aki a táplálkozástudományt egészséges személyek, és beteg emberek egészségnevelésére, illetve gyógyítására alkalmazza, és alkalmazhatja. Nem mellesleg a dietetikus élelmezési feladatokat is elláthat közétkeztetésben, betegélelmezésben egyaránt. A dietetikus tevékenységei közé tartozik még a táplálkozási tanácsadás a prevenció, tehát a megelőzés, és a gyógyítás területén is.

Mi következik ebből? A dietetikus 8 félévet tölt azzal, hogy teljes felkészültséggel segítse táplálkozásodat, olyan tanult tárgyakkal, mint: anatómia, élettan, kórélettan, belgyógyászat, ápolástan, ételkészítési technológia és kolloidika, élelmiszerismeret, kémia, biokémia, alkalmazott biológia, és csak ezek után következik maga a gyakorlati dietetika, és rengeteg gyakorlati óra kórházakban, betegágy mellett, és a közétkeztetésben.

Tehát amikor például pajzsmirigy alulműködéssel, (vashiánnyal, gluténérzékenységgel, vagy éppen gesztációs diabétesszel, stb.) küzdesz, és akár fogyni is szeretnél, a dietetikus tudni fogja, hogy egyáltalán hol található a pajzsmirigyed, miért felel a testedben, mi köze van a mellékpajzsmirigyedhez, tisztában van vele, hogy milyen értékeket nézzen a laborodban (ja, amúgy érteni fogja a kórlapjaidban található latin szavakat is….).

Tudni fogja, mit és hogyan, milyen alapossággal kérdezzen meg tőled, hogy pontos tanácsokat adhasson a diétádat illetően, amit ő garantáltan el is fog tudni készíteni, ismerni fogja a javasolt élelmiszerek összetevőit, az ételkészítési technológia azokra gyakorolt hatását, de még abban is fog tudni segíteni, hogy hol vásárold meg azokat.

Mi ebben a legfontosabb? A gyógyítás területe! Ugyanis a dietetikus az egyetlen olyan szakember, aki megfelelő tanácsokkal láthat el, minden más szakember – vagy ál-szakember- csak egészséges embereknek adhat tanácsot legálisan – vagy még úgy sem.

Természetesen nagyon fontos, hogy egy dietetikus legyen naprakész a táplálkozástudomány területén, ne hagyja abba a tanulást a diploma átvételét követően, de ez már csak azért sem valószínű, mert a kreditpontjainkat folyamatosan gyűjtögetnünk kell kötelező, és választható képzéseken, konferenciákon, a működési engedélyünket pedig 5 évente meg kell újítanunk ahhoz, hogy felügyelet nélkül munkát végezhessünk.

Hol ellenőrizhető az a dietetikus, akit meg akarunk keresni, hogy rendelkezik-e megfelelő, jelenleg is érvényes, közhiteles működési nyilvántartással, amely nélkül nem végezheti önállóan a tevékenységét? Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alap-és működési keresőjében, amit ezen a linken találsz: https://kereso.enkk.hu/

Próbáld ki, írd be akár az én, vagy más kollégám nevét.

Valljuk be, azért kicsit megnyugtatóbb ennyi információ birtokában szakembert választani, ugye?

[socialpoll id=”2582392″]

A TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI MESTERKÉPZÉST – ez az, amit angolul nutritionist-nek nevezünk – szeretném kicsit bemutatni, amire, lehet, hogy meglepő, de nem csak dietetikus alapvégzettséggel lehet jelentkezni.

Ezt a 4 féléves mesterképzést – amire tehát szükséges egy alapképzés befejezése – dietetikusokon túl általános orvos, élelmiszermérnök, gyógyszerész, állatorvos, biológus, környezetmérnök, de még egyéb természettudományi és tanári képzési területekről érkezők is elvégezhetnek.

A képzés során olyan táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereket képeznek (tovább), akik egészségügyi, élelmiszeripari, vagy éppen természettudományi alapvégzettségüknek köszönhetően, már egy meglévő alaptudás birtokában képesek élelmiszerek, étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek fejlesztésére, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szabályozási rendszerek kialakítására, de kutató, egészségnevelő, vagy éppen tanácsadói munkát is végezhetnek.

Összességében tehát elmondható, hogy a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, a prevenció, vagy éppen az oktatás területén alkalmazzák és alkalmazhatják a táplálkozástudományi ismereteiket.

Mit jelent mindez a tanácsadás tekintetében?

Szeretnék pár gondolatot szó szerint idézni a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Képesítési követelményeiből. „A táplálkozástudományi szakember tudása, kompetenciája:

  • Ismeri a modern táplálkozás-, élelmiszer- és egészségtudományokat
  • Ismeri a dietetikai alapelveket, valamint a táplálkozásterápia lehetőségeit, azok gyakorlati alkalmazását a termékfejlesztés szempontjából.
  • Képes a termékfejlesztés során a dietetikai ismereteinek, valamint a táplálkozásterápia lehetőségeinek gyakorlati alkalmazására.
  • Képes meghatározni az egészséges táplálkozásnak, valamint a kórállapotoknak megfelelő étrendek és élelmiszerek tápanyag- összetételét.
  • Képes az egészségiparban, a wellness- és gyógyturizmus, valamint a szállodaipar területén a helyes táplálkozási gyakorlatnak megfelelő étrendek tervezésére.
  • Képes egészségmegőrző és betegségmegelőző célból egyéni és csoportos táplálkozási és életmód tanácsadásra. Képes eldönteni, hogy mely klienseket kell klinikai dietetikushoz,vagy orvoshoz irányítani.”

Tehát: a képzés során a nem dietetikus alapvégzettségűek is tanulnak dietetikai jellegű tárgyakat, de közel sem olyan óraszámban, és alapossággal, hogy az felhatalmazza őket beteg emberek tanácsadására!

Azt, hogy az általad megkeresett okleveles táplálkozástudományi szakember milyen alapvégzettséggel bír, tehát adhat-e neked felelősséggel tanácsot a táplálkozásodat illetően, azt szintén a már korábban bemutatott alap- és működési nyilvántartás keresőben ellenőrizheted: https://kereso.enkk.hu/

Dönts felelősséggel, tudatosan, hiszen egy egészséged van!

A “Keep calm I’m a dietitian” kampány indítója Abonyi Orsi dietetikus

Tagek