Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Regeneráció Sporttáplálkozás

Meggy, a teljesítményfokozó gyümölcs

Megoszt

A meggy és a meggylé egyre népszerűbbé válik mind az élsportolók, mind a nagyközönség körében. Az étrend-kiegészítők és ergogén segédanyagok használata a nagyközönség körében azonban gyakran kevés vagy semmilyen tudományos bizonyítékkal nem rendelkezik, amely alátámasztaná a jelenleg rendelkezésre álló kutatásokat.

Az elmúlt 10 évben egyre több tanulmányt végeztek a meggylevek potenciális hatásának vizsgálatára a teljesítményt meghatározó különböző területeken, beleértve az izomkárosodást, az alvást, a fájdalmat, az érrendszeri funkciókat és az antioxidáns aktivitást. Az alábbi áttekintés összefoglalja a meggylével és annak sportolói populációban kifejtett hatásaival kapcsolatos jelenlegi kutatásokat.

A kutatások azt mutatják, hogy a meggy nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, például melatonint, karotinoidokat, hidroxicinnamátokat és számos flavonoidcsoportot, köztük antocianinokat, valamint a flavanol kvercetin. Ezek az antioxidánsok mind a meggyben, mind a cseresznyében megtalálhatók, de a legtöbb kutatás a Montmorency meggyet vizsgálta.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a meggy szedésének időpontja, a bevitt gyümölcs dózisa és a gazdatest (pl. a bél mikroflóra) megváltoztatja, hogyan hatnak az egyes sportolókra.

Az edzésmuka oxidatív stresszt, izomsérülést és gyulladást okoz. A meggylében található nagy mennyiségű különböző antioxidáns bizonyítottan segítik az izomkárosodás csökkentését, a sportolók fájdalomérzésének mérséklését és a regenerálódás javítását.

Hogyan?

A tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a meggy(lé) fogyasztásával csökkenthető a sportolás után okozott károsodások hatása, és a fizikai aktivitást követő izomlázat is segít mérsékelni. Az is kiderült, hogy a vérmarkerek javításával megelőzi az izomkárosodást, ami viszont elősegítheti a gyorsabb regenerálódást. A meggy leve tehát nem csak az excentrikus edzés utáni károsodás megelőzésében segít, hanem korlátozhatja a gyulladás és az oxidatív stressz növekedését, ami elősegíti a gyorsabb, hatékonyabb regenerálódást.

Ezért elmondható, hogy a meggylé kiegészítésénél nem a direkt teljesítményfokozásban segít, hanem a sportoló regenerálódásának gyorsabbá és teljesebbé tételén keresztül emeli a teljesítményt.

meggy sporttáplálkozás

A maratoni futás során a Montmorency meggylé kiegészítés fogyasztását követően az izometrikus erővisszanyerés javulását is megállapították a placebóval szemben. Hogyan történik ez? A vizsgálatok azt mutatták, hogy akár meggylevet, akár placebót használunk, a kezdeti erő azonos, de ha a folyamatos izomkárosodást csökkenteni tudjuk, akkor a sportolók magasabb szintű teljesítményt tudnak fenntartani. A regenerálódást is befolyásolja, ami a másodlagos károsodási reakciókkal szembeni védelemre utal.

A meggylé jelentős javulást mutatott az elalvási időben (csökkentette) valamint a teljes alvás hatékonyságában is, ez szintén előnyös, mivel a regenerációs folyamat nagy része akkor történik, amikor a sportolók alszanak, és amikor a legtöbb alapvető izomépítés (izomfehérje szintézis) történik.

Táplálkozástudományi szempontból bármilyen élelmiszer fogyasztása általában ajánlott és kedvezőbb lenne, mint egy étrend-kiegészítő, mivel a legtöbb sportdietetikus és lelkiismeretes táplálkozástudományi szakember a “food first” és “food is fuel” megközelítést alkalmazza.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások alapján feltételezhető, hogy minden olyan élsportoló, aki a kockázatok és mellékhatások nélkül szeretné a teljesítményfokozását hatékonyabbá tenni, a meggyet, a meggylevet olyan természetes élelmiszernek tekintheti, amely ezt hatékonyan támogatja.

Ha a kiegészítőt a megfelelő időben, az edzés körül alkalmazzák, akkor a sportolónak megadhatja a várt teljesítményjavulást mellékhatások és az illegális teljesítményfokozó szerek doppingveszélye nélkül.

Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a meggy és meggylé jelentős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik, a sportolók számára ígéretes eredményekkel, lehetőségekkel. A rendelkezésre álló kutatások alapján javasolt, hogy az edzés/verseny előtt legalább 4 nappal, a verseny napja előtt és utána 2 nappal naponta kétszer elfogyasztott 2-3 dl meggylé fogyasztása, de az optimális adagolás ajánlása érdekében további kutatásokat kell végezni.

Tagek