Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Fitnesz Sporttáplálkozás

Food First – vagyis mikor érdemes étrend-kiegészítőt használni?

Megoszt

Food First! Egy edzői konferenciáján arról beszélgettem az edzőkkel, hogy mik azok a problémák amelyekkel nap mint nap szembesülök.

Kiemeltem nekik egy számomra roppant fontos – és sajnos tipikus – szituációt!

Elmeséltem, hogy heti rendszerességgel botlok bele a következő helyzetbe: az edző megszólít, hogy segítség kellene, elmeséli nagy vonalakban hogy mi a problémája az adott sportolónak! Miután ezt meghallgatom, szinte mindig az az első reakcióm, hogy rendben akkor a sportolóval egyeztessünk időpontot, amikor leülünk és egy tanácsadás keretein belül megkeressük a megoldásokat. Erre sajnos nagyon gyakran azt a választ kapom, hogy: ”Ó az nem kell, idehívom és elmondja, hogy milyen étrend-kiegészítőket szed, azt beszéljétek át gyorsan!

Na kérem szépen, ez nem így működik!

Első körben mindig egy jó étrend kell, vagyis “Food first”! Egy jó étrend, ami megfelelő energia ellátottságot biztosít, megfelelő tápanyag összetételt, támogatja a sportoló edzés és verseny terhelését, megfelelő az edző- és a pihenő idők alatt is.

Amennyiben ezek a dolgok nincsenek optimalizálva, addig hiába szedünk bármilyen port vagy tablettát, mit sem ér! Egy tinédzsert miért akarunk porokkal tömni? Egy tinédzser, aki nem hajlandó reggelizni és tízóraizni, miért akar mesterséges dolgokat enni?

Nem kellene először azt elsajátítani, hogy hogy együnk eleget?

Tisztában vagyok vele, hogy az étrend-kiegészítők használata kecsegtetőnek tűnhet, mivel általában egy nagyon komoly marketing csapat dolgozik azon, hogy minél több fogyjon belőle, mivel ezek a készítmények könnyű változást ígérnek.

Azonban, használjuk először a józan eszünket, amikor a gyermekünk valamit el szeretne kezdeni használni, kérek mindenkit! Gondoljuk végig!

  • Eszik-e egyébként eleget?
  • Lehetne ezen javítani?
  • Eszik legalább napi 5-6 alkalommal és nem tud hízni?
  • Eszik elég húst, tojást, tejet és tejterméket?
  • Reggelizik rendszeresen és rendesen?
  • Szokott vacsorázni?
  • Menzán étkezik? Meg is eszi, amit adnak neki?
  • Amikor nem szeretné a menzai kaját megenni, visz helyette mást?

Ezek általában a legnagyobb problémák, amelyek felmerülnek a fiatal sportolók táplálkozásával kapcsolatban.

Arról nem is beszélve, hogy évente 2-3 alkalommal elmenni egy sportdietetikushoz közel sem kerül annyiba, mint havonta 10.000, de akár 100.000 Ft-ot költeni, (vagy ha úgy tetszik az ablakon kidobni) bizonytalan eredetű termékekre.

Amikor gyermekünk elmúlt 16 éves, tudatosan, sportjának megfelelően képes táplálkozni, akkor kezdhetünk el beszélgetni étrend-kiegészítésekről. Előtte semmiképpen!

Amit még sokszor tapasztalok ezekkel a termékekkel kapcsolatban, hogy mindenki, aki valamilyen formában sportolásra adja a fejét, azonnal fehérje shake-el szeretne szaladgálni!

A fogyókúrázni vágyóknak is sokszor az a kérdése a heti ajánlott 3 edzés hallatán, hogy akkor milyen étrend-kiegészítőt vegyen?

Semmilyet!

Amennyiben az energia és tápanyag bevitel optimális, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgással fűszerezve, a szervezet gyönyörűen bontja a zsírt, semmi szükség különböző termékekre, amelyek elvileg ezt a folyamatot segítik!

Akár még veszélyes is lehet a különböző fogyasztó kapszulák, teák használata!

Take home message

  1. Fogyókúrában semmi szükség rájuk.
  2. Sportolóknak is kizárólag akkor ajánlom a különböző termékek fogyasztását, amikor már elsajátították a sportág specifikus étrendjüket és már azzal sem tudjuk elérni a kívánt célt!

A neve is gyönyörűen mutatja, hogy ez egy “étrend-kiegészítés”!

Szerző: Kőrösi Éva dietetikus (http://sportperformance.hu/)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.