Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Tesztoszteron fokozók – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mik ezek a tesztoszteron fokozók?

Ide tartozik a tribulus terrestris (királydinnye, virágos növény), a kanos kecskefű (leveles növény) és a cink. Az anabolikus szteroidok természetes alternatívájaként kerülnek forgalomba.

Hogyan működnek?

A gyártók azt állítják, hogy a növényekben található fitokemikáliák növelik a tesztoszteron termelést, így az izomzat tömegét és erejét, valamint fokozzák a libidót.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, amelyet a Tribulus terrestrisről vagy a kanos kecskefűről állítanak. Egy 4 hetes kísérlet során, melyet 21 egészséges fiatal férfin végeztek el, semmilyen mérhető különbséget sem talált a tesztoszteron szintjükben, a Tribulus terrestris kiegészítőt szedők és a placebo csoport között (Neychev & Mitev, 2005). Hasonlóképp egy másik tanulmány során, melyben 22 elit ausztrál rögbijátékost vizsgáltak, nem talált különbséget az 5 hetes Tribulus terrestris kiegészítés során sem a tesztoszteronszintben, sem az erőben vagy a testösszetételben a placebo csoport értékeihez viszonyítva (Rogerson et al., 2007). Annak ellenére, hogy a gyártók állításai szerint a kutatások azt mondják, hogy a kanos kecskefű növeli az emberi tesztoszteronszintet, ez nem igaz, mivel eddig csak patkányokon végeztek ilyen teszteket. A cink kiegészítés csak akkor emeli a tesztoszteronszintet, ha a szerveztben hiány van belőle, azaz rendellenesen alacsony a tesztoszteronszint. Ahogy korrigáljuk a hiányt, úgy egy rövidtávú erő és izomtömeg növekedés lép fel.

Van valamilyen mellékhatása?

A tribulus kiegészítők valószínűleg nem okoznak mellékhatásokat. Azonban nem ajánlott azoknak, akiknél emlő- vagy prosztatarák lépett fel.

Szükségem van rá?

Az állítások ellenére a tesztoszteron fokozók nem növelik a tesztoszteron szintet, nem javítják az izomtömeget és a sportteljesítményt. Bár egyes gyártók szerint a Tribulus terrestris nem vezet pozitív doppingteszthez, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy növelheti a vizelet tesztoszteron: epitesztoszteron (T:E) arányát, ami a sportolók számára pozitív doppingtesztet jelenthet. Tehát kerülni kell mindent, ami ezt az összetevőt tartalmazza, amennyiben olyan sportágat űzöl, ahol végeznek doppingtesztet.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel