Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Teljesítményfokozás

Sportpszichológia edzőknek: amit tudnod kell

Megoszt

Míg a sportpszichológusok értékes szolgálatot tehetnek a sportban, a sportedzőknek alapvető sportpszichológiai ismeretekre van szükségük.

A sport- és edzéspszichológia fontosságának megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy jobb eredményeket érjünk el a pályán, a medencében vagy a pályán. Gyakran azonban az edzők ijesztőnek találják a témát, és ezért a „túl nehéz” kosárba teszik. Más edzők sportpszichológus szolgáltatásait veszik igénybe sportolóik támogatására, és lemaradnak a holisztikus edzői megközelítés fontos előnyeiről. Ebben a cikkben meghatározzuk, mi is az a sportpszichológia, és milyen szempontokat érdemes beépítenie a sportedzőnek az edzés- és versenynapba.

sportpszichológia

Mi a sportpszichológia?

A sportpszichológia annak megértése, hogy az elme hogyan befolyásolja a sportoló teljesítményét a választott sportágban. A sportpszichológia alapelvein belül különböző fogalmakat találunk, például azt, hogy a sportolók hogyan szeretnek inkább tanulni, milyen a személyiségük, hogyan érhetik el a relaxációs és koncentrációs állapotokat (szűk és széles fókusz), hogyan tanulja meg a sportoló a sikeres teljesítmény vizualizálását, megértik és leküzdik-e korlátozó hiedelmeiket, és hogyan fejleszti a sportoló a magas szintű önismeretet.

Miért fontos a sportpszichológia?

A sportpszichológia fontosságát már évtizedek óta felismerték, azonban sok edző és sportoló túl kevés figyelmet fordít arra, hogy hogyan segíthet nekik a jobb teljesítmény elérésében. Sok edző és sportoló még mindig túlzottan a sportteljesítmény fizikai aspektusára összpontosít, a nem fizikai aspektus rovására. Nagyobb hangsúlyt kapnak a bevált fizikai edzésprogramok, valamint a felszerelés és a technika biomechanikai elemzése. A sportnak ezek a fizikai aspektusai kritikusak, és még értékesebbé válnak, ha hatékony mentális edzésprogrammal kombináljuk őket.

Egyetlen sportoló sem lehet sikeres, függetlenül attól, hogy mennyire erős vagy fizikailag tehetséges, ha például hagyja, hogy az idegei eluralkodjanak rajta, és összeomlik a verseny hevében és nyomása alatt.

Sportpszichológia

A sportpszichológia nem csak a sportpszichológus területe, és számos olyan aspektusa van, amellyel az edzők maguk is nagyon hatékonnyá válhatnak, sportolóik és csapatuk javára. Ennek további előnye lehet, hogy beépülhet egy holisztikus edzésprogramba, és hatásosabb, mint az egyszeri beavatkozások. Mindezek után néhány olyan probléma, amellyel a sportolóknak meg kell küzdeniük, nem feltétlenül sportjellegű, és valójában klinikai pszichológiai problémák. Ilyen például, ha egy sportoló étkezési zavarral vagy más komoly pszichológiai kihívással küzd. Ha egy edző ezt felismeri, akkor erősen javasoljuk, hogy az edző keressen szakszerű segítséget a sportolójának.

Mit tehet tehát egy edző, ami a sportpszichológia körébe tartozik, és ami jelentős hatással lesz sportolói teljesítményére?

A sportpszichológia legfontosabb szempontjai edzők számára

Először is, összpontosítson a sportolóival kialakított kapcsolatára. Az edző és a sportoló kapcsolata kritikus fontosságú a sportsiker szempontjából, és egyre több kutatás bizonyítja, hogy ennek a sportban kiemelt fontosságú területnek kell lennie. A Kanadai Olimpiai Bizottság tanulmányában például azt találták, hogy a pekingi olimpián az éremszerzéshez vagy az egyéni legjobb teljesítményhez leginkább hozzájáruló tényező az erős edző-versenyző kapcsolat volt.

A minőségi edző-versenyző kapcsolat nem azonnal alakul ki, hanem idővel kell kialakulnia. Ezért a hatékony kapcsolat kialakítása Ön és sportolói között az idő és az erőforrások befektetését jelenti. Ez ugyanúgy történik, mintha időt és erőforrásokat fektetnél egy minőségi súlyzós vagy kondicionáló programba.

A különbség a fizikai edzés és a sportolóiddal való kapcsolatod között az, hogy a fizikai edzés kemény munka lehet, ami fájdalommal és izzadással jár. A jobb kapcsolat kiépítése a beszélgetésekről, egymás megfigyeléséről és megismeréséről szól.

A sportpszichológia egyik legalapvetőbb aspektusa, amely az edző szerepkörébe tartozik, az, hogy megértse sportolója viselkedési mintáit és egyéni személyiségét. Ezt már minden edző teszi valamilyen mértékben. A legjobb edzők ezt mélyrehatóan teszik. A sportoló megértése ablakot nyit arra, hogyan kommunikáljunk, hogyan építsünk hatékony környezetet a sportoló számára, hogyan segítsük őt abban, hogy az erősségeire építsen, és hogyan győzzük le a gyengeségeit.

Gyakran mondják, hogy az önismeret a teljesítmény javítására irányuló minden megoldás 75%-át teszi ki. Minden sportedző elsődleges feladata az is, hogy segítsen sportolóinak abban, hogy jobban megértsék önmagukat. Ha a sportolók megértik magukat, akkor jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy önértékelést végezzenek és figyelemmel kísérjék saját teljesítményüket.

Az egyes sportolók mélyebb megértése nem nehéz dolog, mivel léteznek olyan nem szembesítő értékelések, amelyek minden szükséges választ megadhatnak az edzőnek (és a sportolónak).

sportpszichológia

Mentális vizualizáció, célmeghatározás, visszajelzés és beszélgetés önmagunkkal

A mentális vizualizáció olyan kulcsfontosságú sportpszichológiai készség, amelynek kifejlesztésében az edzők segíthetnek sportolóiknak. Ez magában foglalhat olyan speciális edzéseket, amelyek a technika tökéletes kivitelezésének mentális vizualizációját vagy a verseny- vagy játéktervet gyakorolják. Ez lehet olyan egyszerű is, mint néhány perc vizualizáció az edzés megkezdése előtt. Egy edzés előtt az edzők megkérhetik a sportolóikat, hogy gondolják végig, hogy mi az, amit éppen csinálni fognak, majd lássák magukat, amint hatékonyan végrehajtják az edzést.

A vizualizáció gyakran megköveteli a sportolótól, hogy először is ellazuljon, mentálisan a jelenre koncentráljon, majd gondolatban fusson végig azon, amit gyakorolni fog. Ha egy edző még nem magabiztos abban, hogy képes-e vizualizációs foglalkozásokat tartani a sportolóival, akkor kérjen fel egy sportpszichológust, aki megtanítja és mentorálja az edzőt arra, hogyan kell ezt jól csinálni. Erről a témáról könyvekben és az interneten is rengeteg információ áll rendelkezésre. Ez egy nagyszerű készség, amelyet az edzők nagyszerűen elsajátíthatnak és megtaníthatják sportolóiknak.

Egy másik sportpszichológiai terület, amely viszonylag egyszerű, de létfontosságú, a célmeghatározás. Az edzők nagyon hatékonyak lehetnek abban, hogy sportolóik rövidtávú célokat tűzzenek ki maguk elé. Ezek konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időbeli keretbe foglalt célokat jelentenek. Minden sikeres sportolónak célokat kell kitűznie, majd ezeket a célokat kisebb részekre kell bontania. Az edzők úgy tarthatják a sportolóikat a pályán, ha minden egyes edzésen folyamatosan kisebb célokra összpontosítanak, amelyek hozzájárulnak a jelentősebb célok eléréséhez. Ha vannak ilyen kisebb célok, az megtanítja a szűk koncentrációs készséget is, és azt, hogyan kell a teljesítmény kényszere helyett a folyamatra összpontosítani. Ismét számos forrás áll rendelkezésre ebben a témában.

sportpszichológia

Az edző egy hatékony visszajelzési modellt is használhat megfelelő pozitív nyelvezettel kombinálva. Például amikor az edző elmondja a sportolójának, hogy mit csinál rosszul, akkor azt is el kell magyaráznia, hogyan lehet kijavítani a technikai hibát. Amikor a sportoló megpróbálja kijavítani a technikát, az edzőnek pozitívan kell bátorítania a sportolót az erőfeszítéseiért, és támogatnia kell, hogy a személyes komfortzónáján kívül eddzen. Ez segít növelni a sportoló önbizalmát a változtatásra való képességében, és a sportoló elkezdi kényelmesebben érezni magát, miközben a komfortzónáján kívül tevékenykedik.

Az utolsó sportpszichológiai koncepció, amelyet az edzők megtaníthatnak a sportolóiknak, az az, hogy hogyan figyeljék saját önbeszédeiket. Mindenki beszél önmagával. (Ez az a hang most azt kérdezi, hogy beszélsz-e magadhoz!) A sportoló belső beszélgetése hatással van a teljesítményére. Azzal, hogy megkéri a sportolóit, hogy kezdjék el észrevenni a belső beszélgetéseiket, és hogy azok pozitívak-e vagy sem, segíthet a sportolónak abban, hogy elkezdjen változtatni a negatív önbeszéden. Egy sportoló belső beszélgetése gyakran a saját önbizalmát tükrözi. Ismétlem, ezeknek a belső beszélgetéseknek a tudatosítása az első lépés afelé, hogy pozitívabbá változtassuk őket, és ezáltal képesek legyünk jobb teljesítményt nyújtani.

Azok a sportedzők, akik a fenti területeken fejlesztették saját készségeiket, a legjobban képzettek arra, hogy a sportolóiknak a teljesítményük javítása érdekében megtanítsák ezeket a fontos sportpszichológiai készségeket. Így ezek folyamatosan erősödnek az edzés során, és hatékonyabbak lesznek a verseny napján. Ne feledje, hogy a sportteljesítmény legkritikusabb tényezője az edző és a sportoló kapcsolata. Szánjon időt e kapcsolatok fejlesztésére, hogy javítsa a sporteredményeit. Ez azzal kezdődik, hogy meg kell értenie önmagát és a sportolóit.

hirdetés

A cikk angol nyelvű eredetije az Athlete Assessments oldalon jelent meg.

Tagek

Talán ez is érdekel