Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők

Öt sportszülő típus, amely tönkreteszi az utánpótlássportot

Megoszt

Négygyermekes apaként és több mint 35 éve edzőként vagy versenysportolóként több száz nagyszerű szülővel dolgoztam együtt. De sajnos olyan sportszülőkkel is találkoztam, akiknek negatív viselkedése aláássa a csapat kémiáját, feszültséggel és hiper-versengéssel teli légkört teremt, és akár azt is okozhatja, hogy a gyerekek teljesen abbahagyják a sportolást. Íme az öt leggyakoribb szülői típus, amely megöli az ifjúsági sportot.

Politikus sportszülő

Sok sportoló szülő politizáláshoz folyamodik, hogy több játékidőt kapjanak a gyerekeik. Folyamatosan a pozíciójukért versengenek azáltal, hogy túlzott kiadásokkal „vásárolják meg” az edző kegyeit „a csapatért”, vagy folyamatosan megpróbálnak az edző fülébe férkőzni, hogy befolyásolják a döntéshozatali folyamatot. Láttam már szülőket, akik ezt különböző okokból tették, de mindezek lényege, hogy megpróbálnak több játékidőt szerezni a gyermeküknek. Általában irigykednek a többi játékos sportolói képességeire és/vagy megpróbálják elfedni a saját gyerekük képességeinek hiányosságait. A minőségi edzők nem vesznek tudomást erről a viselkedésről, és a legtöbbjük már messziről látja, hogy ez történik.

A hibáztató sportszülő

Az a szülő, aki mindig másokat hibáztat. Az ilyen típusú szülő hajlamos arra, hogy a figyelmet a gyermeke hibáiról más játékosokra terelje. Ez a viselkedés olyan gyorsan megosztja a csapatot, hogy azt sem tudják, mi ütött beléjük. Amikor egy apa/anya negatívan beszél egy másik gyerekről, biztos lehetsz benne, hogy a tiédről is negatívan beszél! A játékosokról, szülőkről és edzőkről szóló negatívumok hánytorgatása belülről kifelé pusztítja a csapatot, ha te vagy az a szülő, aki részt vesz ebben a viselkedésben – NE tedd! A legjobb, amit a szülők és az edzők tehetnek, hogy megállítják ezt a szülőt. Kérjük, ne hagyják, hogy ez a viselkedés gyökeret eresszen, mert tönkretesz egy csapatot. Egyszerűen csak mondják azt, hogy „sajnálom, de ebben a csapatban ilyet nem csinálunk. Támogatjuk egymást és az edzőnket”, és menjenek el.

sportszülő csendre intése

Az ordítozó

Sajnos mindenki ismer legalább egy kiabáló sportszülőt. A bírók, játékvezetők néha rossz munkát végeznek? Természetesen. Mindannyian végezhetjük rosszul a munkánkat egy adott napon? Kétségtelenül. Ez három dolgot tesz a sportolókkal:

  • Mentséget és mankót ad számukra, amikor a versenyt nem dönti el egy vagy két játék.
  • A hibáztatás és a kiabálás azt mutatja a gyerekeinknek, hogy a játék közbeni sportolói hibázások nem elfogadhatóak.
  • Felesleges feszültséget okoz, és elrontja a játék élvezetét és szórakozását.

A kifogáskereső

Egyes szülők különböző kifogásokat keresnek a gyerekeik teljesítményére, és ezeket az információkat szívesen megosztják bárkivel és mindenkivel. A gyereke hibázik, és olyan kifogásokat hoz fel, mint az alváshiány, a nem megfelelő étkezés, a túl sok videojáték, és egyéb okok a rossz teljesítményre. Ez a viselkedés meglehetősen bosszantó, de végső soron inkább a saját gyermeküknek árt, mint a csapat általános kémiájának. Sajnos ez a gyermek esetleg „áldozat” mentalitással küzd, vagy nem tanulja meg a felelősségvállalást sem csak a sportban, sem az élet minden más területén.

A lelátóról „edzősködő” sportszülő

Amikor a szülők a lelátóról edzősködnek, azt az üzenetet küldik a gyermeküknek és a többi sportolónak, hogy nem hisznek az edzőben és a rendszerben, illetve nem bíznak benne. Ez aláássa az edzőt, és zavarba hozza a játékosokat a pályán. Nincs olyan játékos, aki valaha is azt mondta volna: „Az apám a lelátóról kiabálva segített nekünk megnyerni azt a meccset!”. Szülőként az a feladatunk, hogy pozitívak legyünk és buzdítsuk a játékosokat.

Ezek a viselkedések és szülői típusok mindannyiunk, és ami a legfontosabb, a gyerekeink számára is kevésbé teszik szórakoztatóvá a játékot. Ha valaki maga is látja magában az általam leírtak egy részét, még nem késő változtatni. Kezdje még ma azzal, hogy elismeri; aztán váljon öntudatosabbá, és mielőtt kinyitja a száját, gondolkodjon el azon, hogy „ez a viselkedés segít-e valakinek?”. Ha nem, akkor ne csinálja. Lehet, hogy eltart egy darabig, és lehet, hogy nem sikerül mindig tökéletesen, de végül egyre könnyebb lesz.

hirdetés

Jesse Rentfrow írásának magyarra fordított változata (megjelent a “I love to watch you play” partner oldalunkon)

Tagek

Talán ez is érdekel