Betöltés

Mit keresel?

Etika, viselkedés Sportszülők

A tovagyűrűző hatás: Hogyan hat a sportszülők viselkedése a csapatra?

Megoszt

A gyereked és két csapattársa beül a kocsidba az edzés után, és mindannyian panaszkodni kezdenek az új játékosra, akit épp most hoztak fel az elsős csapatból az ifi csapatba: „Nem érti a támadást”. „Olyan lassú! Ez nem igazságos; miatta annyi extra sprintet kell futnunk.” „Igen, és olyan gyerekes, állandóan szabálytalankodik a meccsek alatt.

Oké, állj! Itt egy kritikus döntést kell sportszülőként meghoznod. Mit teszel? Hallgatsz és csendben maradsz? Beleugrasz a beszélgetésbe, és hozzáteszed: „Miért hozták fel őt? Már így is nagy a játékoskeretünk, ez csak kevesebb játékidőt jelent mindannyiuknak.” VAGY kihasználod ezt a lehetőséget, hogy megtanítsd a gyerekeknek egy fontos leckét? Mi lenne, ha valami olyasmit mondanál, hogy „Valószínűleg ideges, hiszen ő csak egy elsőéves, ti pedig mind másodévesek és harmadévesek vagytok.” … „Talán segíthetnétek és bátoríthatnátok őt, ahelyett, hogy leszólnátok. Emlékszel, amikor te voltál az ő helyében, ugye? Elég ijesztő lehet.

Micsoda váltás a gondolkodásmódban. Gondoljunk csak bele. Az első két lehetőség leértékeli a játékost, leértékeli az edző döntését, és olyan forgatókönyvet hoz létre, amelyben a gyermeke és a csapattársai áldozatok. Mellesleg negatív kultúrát is táplál a csapatban.

Úgy tűnik, hogy ez egy egyszerű döntésnek tűnik a válaszadással kapcsolatban, igaz? És hogy még egy lépést tegyen, menjen még mélyebbre a gyermekével. Erősítse meg az üzenetet másnap este, amikor egyedül vezet az edzésre. „Megértem, miért lehet, hogy mindannyian frusztráltak a helyzet miatt. De nem az ő hibája, hogy feljebb került. Ráadásul, ha ez a csapat magasra akar jutni a következő bajnokságban, akkor hosszú kispadra lesz szükségünk. Talán példát kellene mutatnotok, és arra ösztönöznötök a csapattársaitokat, hogy támogassátok egymást, ahelyett, hogy leszóljátok egymást.” Adjon erőt gyermekének, hogy ne kövesse a negatív és tájékozatlan csapattársak status quóját; ehelyett szegüljön szembe a rendszerrel, és tegyen valamit, ami az egész csapatnak segít.

sportszülő

Íme egy másik helyzet. A vacsoraasztalnál a lánya panaszkodni kezd az edzőre. Hogy milyen gonosz, hogy kedvencet választ, és hogy mindig kiabál vele. Ismét van egy választásod. Hajlamos lehetsz azt mondani: „Igen, tényleg nem tudja, mit csinál. Ne aggódj miatta. Jövőre valószínűleg már nem lesz itt.” VAGY részese lehetsz a pozitív változásnak, és válaszolhatsz valami olyasmivel, hogy „Nos, ő sem tökéletes, de szerintem tényleg megpróbálja belevinni a csapatba a keménységet és a munkamorált, ami eddig hiányzott. Ráadásul az edzők gyakran kiabálnak a játékosokkal, akikben hisznek, és akiket motiválni akarnak. Van valami, ami eszedbe jut, ami frusztrációt okozhat nála, amit te csinálsz?”. Ismét egy ilyen helyzet kétségeket ébreszt gyermekében az edző tisztességével, szakmaiságával és jellemével kapcsolatban. A másik elősegíti az önreflexiót és fenntartja az összetartó csapatkultúrát.

Mindkét helyzetben a szülő válasza nagy hatalommal bír. Az Ön szavai vagy építőkövek lesznek, amelyek segítik a sportolóját abban, hogy átgondolt és reflektív legyen, önismeretre tegyen szert, és felelősséget vállaljon a csapatáért és a tetteiért. Vagy elősegíted a megosztottságot és az „én vagyok az első” hozzáállást. Egyszerűen fogalmazva, segítesz vagy ártasz a csapatnak?

Amit a sportszülők zárt ajtók mögött tesznek és mondanak a gyerekeiknek, az megalapozhatja vagy tönkreteheti a csapatot. Felelősségünk és kötelességünk, hogy helyesen cselekedjünk. Ez nagyon egyszerű; azt a viselkedést kell modelleznünk, amit a gyerekeinkben szeretnénk látni. Még akkor is, ha esetleg kétségeink, kérdéseink vagy frusztrációink vannak, el kell választanunk érzéseinket a helyzettől, és arra kell bátorítanunk gyermekeinket, hogy legyenek vezetők, mutassanak példát, és teremtsenek győztes mentalitást. Tanítsuk meg őket arra, hogy ne a probléma részévé váljanak, hanem inkább a megoldás részévé.

hirdetés

Ez eredeti, angol nyelvű cikk partnerünk, a “I love to watch you play” oldalon jelent meg.

Tagek

Talán ez is érdekel