Betöltés

Mit keresel?

Fej és nyak Parasport Sportsérülés

Súlyos nyaksérülések

Megoszt
labdarúgó kapus nyaki sérülése

A fej és a nyaksérülések azon kevés sportsérülés közé tartoznak, amelyek az életet veszélyeztethetik. A fej és a nyaki gerinc sérülései nagyon súlyos következményekkel járhatnak, mivel ilyenkor az agy, a gerincvelő és a perifériás idegek is károsodhatnak.

Lényege, előfordulása

A súlyos nyaksérülések közé azok a nyaki gerincet érő traumák tartoznak, amelyek gerincvelő-sérülést okozhatnak. Ezek a sérülések leggyakrabban a kontakt sportokban, vagy olyan sportágakban fordulnak elő, ahol nagy a magasból való leesés veszélye, mint például a műugrás vagy torna. Az ütközésnél, esésnél a fejet érő erős ütés következtében a nyaki gerincre nagymértékű axiális terhelés nehezedik, vagy a fej erőteljesen hátra- vagy előre csapódik, s esetleg meg is csavarodik. A nyaki csigolyatörés vagy direkt módon károsítja a gerincvelőt és az ideggyököket, vagy gerinc- instabilitást okoz, ami potenciálisan károsíthatja az idegeket. A nyaki trauma azonban törés nélkül is okozhat zúzódást és ideggyök sérülést.

hirdetés


Tünetek

hokis súlyos nyaki vérzése

A sportoló nyaki fájdalomról, különböző neurológiai tünetekről: végtagokba kisugárzó fájdalomról, zsibbadtságról, fülzúgásról, gyengeségről, súlyosabb esetben végtag bénulásról panaszkodhat.
Azonnali tennivalók, helyszíni ellátás: ha a kórelőzmény, a sérülés mechanizmusa vagy a tünetek súlyos nyaksérülésre utalnak, akkor a nyaki gerincet – a nyak további elmozdulásának megakadályozására – rögzíteni kell, ami egyszerűen „két-kézzel” vagy egy merev nyaki gerincrögzítő-eszköz felhelyezésével történhet.
A fej és a nyak sérüléseinek megítélése kulcsfontosságú része a helyszíni primer ellátásnak. Mivel a nyaki trauma életveszélyes légúti sérüléssel társulhat, szükség esetén azonnal és szakszerűen meg kell kezdeni az életmentő beavatkozást.
Minden eszméletlen sportolónál gondoljunk a nyaksérülés lehetőségére. A kialakult állapot pontos radiológiai megítéléséig kerüljük a sportoló nyakának mindennemű mozgatását. A mentőszolgálatot azonnal értesítsük a sérülésről, és intézkedjünk a megfelelő ellátó helyre való szállításról.

Orvosi tevékenység

Diagnózis

Részletes neurológiai vizsgálat, röntgenfelvétel, továbbá CT vagy MRI.

Kezelés

nyakrésülés elsősegély ellátása

A nyaki csigolyatörések rögzítést igényelnek. Instabilitás vagy gerincvelő-sérülés veszélye esetén azonban műtét szükséges. E sérülések kezelése idegsebész-szakorvos kompetenciája.

Rehabilitáció: a sérülés súlyosságától függően, valamint a maradandó rokkantság lehetősége miatt nagyon alapos rehabilitáció szükséges. A kezelés a neurológiai funkciók teljes helyreállásáig folytatandó.
Sportba való visszatérés: súlyos nyaksérülés után az ütközésveszélyes sportág abbahagyása javasolt. A sportpályára való visszatérés feltétele a nyak teljes fájdalommentessége, szabad mozgathatósága és jó izomereje. Ezeken túlmenően eltérés nélküli neurológiai status és stabil nyak szükséges. Csak így kerülhetők el az újrasérülések.

Megelőzés

A sportolók, az edzők és a szülők felvilágosítása, a helyes és biztonságos sportmozgás megtanítása, az ütközésveszélyes sportágakban a helyes fejtartás oktatása és gyakorlása (rögbiben a „fej mindig fent” – elv, labdarúgásban a fejelés közbeni megfelelő testtartás). A sportolókba bele kell nevelni a fair play szellemét, s ha szükséges, nagyon szigorúan büntetni az ellenféllel történő nem megfelelő és veszélyes fizikai kontaktust. Fontos a nyakizmok ereje és rugalmasssága, a megfelelő védőeszközök (nyakvédő, párna vagy a merevítő gallér) használata és a sportági szabályok (biztonság alapelvei, szabálytalanság szankciói) betartása.

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.