Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Szénhidrát/fehérje italok

Megoszt
étrend-kiegészítő

Az edzés energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár együtt. Az edzés utáni szénhidrát fogyasztása izmaink és májunk glikogén formában tárolt szénhidrátraktárait tölti fel, melyek a fizikai terhelés, vagyis az edzés során kiürülnek. Ha nem pótoljuk a szénhidrátot és a fehérjét (aminosavakat), szervezetünkben az izomlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, izmaink a következő edzésig nem tudnak kellőképpen regenerálódni, ráadásul energiaraktárainkat sem töltjük fel rendesen, így teljesítményünk romlani vagy stagnálni fog, amitől fáradékonyabbakká válunk.

A nagyobb tápanyagigényt élelmiszerekkel is kielégíthetjük, ezek azonban lassabban szívódnak fel, ezért is fordul a figyelem az étrend-kiegészítők felé. A rezisztencia edzést követő regeneráció során történő tejfogyasztás (illetve szénhidrát + fehérje tartalmú ital fogyasztása) stimulálja a vázizomzat fehérjeszintézisét. Dr. Jose Antonio az International Society of Sports Nutrition-tól azt a véleményt képviseli, hogy edzés előtt és után 25 gramm fehérje elfogyasztása fontosabb, mint a szénhifrát fogyasztás, mivel ez megnöveli az izomszövetek méretét és javít a gyakorlatok közbeni teljesítményen (állóképeségi jellegű terhelés esetén ennek nincs fontos szerepe), ezért fontos fehérjét vagy fehérjét és szénhidrátot fogyasztani az izom adaptáció javítása érdekében (Antonio 2007). Az izomzat anabolikus folyamatainak fenntartásában és növelésében a szénhidrát+fehérje turmix mellett fogyasztott BCAA/leucin keverék is segíthet (Koopman 2004). További kedvező hatás várható a szénhidrát-fehérje italok kreatinnal történő kiegészítésével (Cribb 2007).

Szakszerűen használva hatékony legális teljesítményfokozó.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.