Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítők

Megoszt
miosztatin blokkolt bika

A miosztatin vagy más néven GDF-8 az izomzat növekedésének korlátozásáért felelős fehérje. A miosztatin blokkoló étrend-kiegészítők célja a miosztatin fehérje megkötése, hatásának blokkolása a Cystoseira canariensis alga szulfo-poliszacharidjainak segítségével, és ezáltal fokozott myoblast proliferáció és protein szintézis, izom hipertrófia előidézése. A készítmények reklámaiban génmanipulált vagy genetikai mutáció következtében hibás miosztatin génnel rendelkező állatok fotóját és grafikai programok segítségével hamisított előtte-utána képeket láthatunk. A közelmúltban kifejlesztett GDF-8 antitestek már kifejlett egerekben is bizonyították hatásosságukat; a fehérje emberben betöltött szerepét egy, az átlagosnál jóval izmosabb, miosztatin-hiányos gyermeken elvégzett vizsgálatok már igazolták; a kutatók által kifejlesztett blokkoló anyagot pedig előreláthatólag idén próbálják ki izomsorvadásos embereken.


A miosztatin blokkoló étrend-kiegészítőkről sajnos már nem tudunk ennyi jót elmondani. Vannak a Cystoseira canariensis alga elméleti hatásosságát megerősítő tanulmányok (Ramazanov 2003; Johnson 1999), ellenben egy neves szakértő Darryn S. Willoughby elvégezte a kiegészítő ajánlott dózisának tesztelését önkénteseken.

A miosztatin blokkoló kiegészítők gyártók által ajánlott dózisa sportolókon nem mutatta a miosztatin fehérje blokkolás, izom vagy teljesítmény-növelés legkisebb jelét sem (Willoughby 2004). A miosztatin blokkolás ezért előreláthatólag a doppinglaboroknak fog gondot okozni, nem a dietetikus társadalomnak.

Egyre újabb kutatások jelennek meg miosztatinblokkoló készítményekről, ám jelenleg ezeknek sem érdemes igazán hinni, mivel kevés a rendelkezésre álló adat. Ha működőképesek, akkor fogyasztásuk doppingvétséget is jelenthet! Természetes miosztatintermelés-gátló hatást katechin vegyületektől is remélhetünk, ez azonban ma még tudományosan nem alátámasztott (Gutierrez-Salmean 2014).

testképzavar

A jelenlegi álláspont szerint fogyasztásuk nem javasolt, élsportolóknak DOPPINGLISTÁS több erre ható vegyület is, a mechanizmus is tiltott.

hirdetés
Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel