Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Taurin – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mi ez a taurin?

A taurin egy nem esszenciális aminosav, amely természetes úton termelődik a testben. Megtalálható még a húsokban, halban, tojásban és a tejben. Az izomzatban ez a második legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. A taurint egyedülálló termékként árulják, de gyakran fehérjeitalok, kreatin alapú készítmények vagy sportitalok összetevőjeként értékesítik. Sportolók számára kerül forgalomba, hogy az intenzív terhelés alatt segítse izomszövet megtartását és növelje az izomtömeget.

Hogy működik?

A taurinnak a szervezetben több szerepe van, beleértve az agy és az idegrendszer működésének a serkentését, szabályozza a vérnyomást, a zsiradékok emésztését, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és a vér koleszterinszintjét. Azért használjuk étrend-kiegészítőként, mert úgy gondolják, hogy csökkenti a terhelés alatti fehérjebomlást. A mögöttes elmélet szerint a taurin hasonlóan működik, mint az inzulin, a véráramból szállítja el az aminosavakat és a cukrot az izomzathoz. Ez növeli a sejtek térfogatát, ezzel serkentve őket a fehérjeszintézisre, csökkentve a fehérjelebontást. A taurin igen hasznos lehet azoknak az embereknek, akik szívbetegségben, pangásos szívelégtelenségben, magas vérnyomásban, érelmeszesedésben, illetve diabetikus kardiomiopátiában szenvednek.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Az intenzív terhelés kimeríti a szervezet taurinraktárait, azonban ezekkel az állításokkal kapcsolatban nincsenek kutatások, amelyek megerősítenék. Egy randomizált, kettősvak keresztezett vizsgálat során amerikai kutatók nem találtak erőben és állóképességben különbséget, miután az önkéntesek egyik része 500 ml Red Bull energiaitalt fogyasztott (taurint és koffeint is tartalmaz), a többiek csak koffein alapú italt (taurin nélkül), vagy placebot kaptak (taurin és koffein nélkül) (Eckerson et al., 2013).

Szükségem van rá?

Mivel a taurint táplálékból (állati eredetű fehérje) is kinyerhetjük, úgy tűnik, nincs igazán jó ok arra, hogy a teljesítmény vagy az izomtömeg növelése érdekében javasoljuk az alkalmazását.

Van valamilyen mellékhatása?

A taurin ártalmatlan abban a mennyiségben, amennyit a fehérjék és a kreatin alapú kiegészítők tartalmaznak. Ha nagyon nagy adagot alkalmazunk a kizárólag taurint tartalmazó kiegészítőkből, az toxikus lehet.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel