Betöltés

Mit keresel?

Parasport Sportártalmak Térd

Térd körüli panaszok, térdsérülés

Megoszt
térd - futók lábszára

Térdsérülés. A térd , mint az egyik legösszetettebb ízület, sajnos igen gyakran fájdalommal reagál a fokozott terhelésre. Mivel nagyon sok sérülékeny képlet található a térd területén, sőt maga az ízület is több részből áll, igen nehéz elkülöníteni a panaszok forrását. Tekintsük át, hogy mik a térdfájdalom legtipikusabb okai a futók körében!

hirdetés


Ha oldalt fáj – ITB szindróma

A comb külső oldalán fut egy erős, kötőszövetes szalag (tractus iliotibialis vagy iliotibialis szalag), melybe a nagy farizom (m. gluteus maximus) is belefut. A szalag végighúzódik a combon, majd a térdízületet áthidalva a sípcsont térdközeli részén tapad (ez a kötőszövetes szalag okozza a térd külső részén látható hosszú behúzódást). Ebből következik, hogy az iliotibiális szalag minden egyes térdhajlításkor hozzádörzsölődik a combcsont külső részén lévő, kissé kiemelkedő csontrészhez (epicondylus lateralis), ami a szalag irritációját és károsodását váltja ki. A problémára a térd külső részén jelentkező, sokszor mozgásra élessé váló fájdalom hívja fel a figyelmet, amit időnként a térd duzzanata is kísérhet. A hajlamosító tényezők között kiemelt helyen áll az iliotibiális szalag zsugorodása, a combizmok közötti izomegyensúly felborulása (a térdkalácsot befelé húzó, ferde lefutású izomrész gyengesége), az izmok merevsége, és a rossz futótechnika.

A combizomzat belső részének erősítése.

Megoldás

Az előbbiekből következik, hogy a gyógyulás kulcsa a felborult izomegyensúly helyreállítása kell, hogy legyen. Elsőként a zsugorodott képleteket, tehát az iliotibiális szalagot kell megnyújtani stretching, masszázs vagy habhengeren történő nyújtás segítségével („fascia release” technika). Ezután következhet a négyfejű combizom belső, ferde lefutású részének (vastus medialis obliquus) erősítése, ami ellensúlyozhatja a térd külső része felé húzó izmok hatását.

Ha elöl fáj – patellofemorális szindróma

Az elnevezés a térdkalács (patella) és a combcsont (femur) közötti ízület problémájára utal. A térdben ugyanis nem csupán a sípcsont és a combcsont kapcsolódik össze, de a térdkalács és a combcsonton található bemélyedés között is egy valódi ízület található. Amennyiben a térdkalács nincs a megfelelő helyen, sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, ami a porcszövet károsodását idézheti elő. A térdkalács elmozdulását több tényező is kiválthatja, de a legtipikusabb ok a térd körüli izomegyensúly felborulása. A térd anatómiai felépítése révén több tényező is hat, ami a térdkalácsot a külső oldal felé húzza, és az egyetlen ezt ellensúlyozandó erőt a négyfejű combizom alsó, ferde rostjai (vastus medialis obliquus – VMO) fejtik ki, melyek azonban gyengülésre hajlamosak. Ennek megfelelően igen jellemző a térdkalács kifelé történő enyhe elmozdulása (patella lateralizáció), ami jelentősen megnöveli a térdkalács károsodásának esélyét.

A probléma vezető tünete a térd elülső, a térdkalács mögötti részének fájdalma, mely főként akkor jelentkezik, amikor a térdet erőteljesen behajlítjuk: lépcsőn lefelé járáskor,guggoláskor, egyenetlen talajon való járáskor és futáskor. Jellegzetes tünet, amikor a hosszantartó ülés okoz térdfájdalmat („autó-mozi jel”), a térdkalács ugyanis térhajlításkor erőteljesen belenyomódik az ízületi árokba, ami provokálhatja a fájdalmat.

A hajlamosító tényezők között szerepel tehát a térdkalács normálistól eltérő helyzete (túlságosan oldalt, vagy a normálisnál magasabban, stb.), a térdet érintő tengelydeformitások (X-láb, azaz genu valgum), a láb ortopédiai eltérései (pl. lúdtalp) és a túlzásba vitt edzés.

A térdkalács helyzete tape segítségével is korrigálható.

Megoldás

A tünetek átmeneti enyhülését pihentetéssel, fájdalomcsillapító készítmények használatával elérhetjük, de hosszú távú eredményt csak az okok megszüntetésétől remélhetünk. Az izomegyensúly helyreállításához elsődlegesen a térd külső oldalához futó, zsugorodásra hajlamos képleteket kell megnyújtanunk, az izomerősítés során pedig a combizomzat belső részének edzésére kell nagy hangsúlyt fektetnünk (ez az izomrész a futballistáknál igen fejlett, valószínűleg a belsővel történő nagy erejű rúgásoknak köszönhetően). A térdkalács helyzetének beállításában segítségünkre lehet az elasztikus ragasztószalag, illetve sokat számít a térd- és a láb eltéréseinek biomechanikai korrekciója (speciális talpbetétek segítségével).

Ha alul fáj – a patella ín gyulladása

A négyfejű combizom (musculus quadriceps femoris) a térdkalácson (patella) áthúzódva a patella ínnal tapad a sípcsonton. Amikor ez a rendkívül erős izom összehúzódik, a feszülés áttevődik a patella ínra is, és a megerőltető izommunka az ín károsodását okozhatja.

A fájdalom ebben az esetben a térd elülső részén, a térdkalács alatt érezhető, és a futás mellett az ugrás, guggolás és a lépcsőzés is kiválthatja. Jellemző az ín nyomásérzékenysége, illetve, hogy mozgás közben a combizomzatot időnként gyengének érezzük.

A kórképre hajlamosítanak a túl feszes vagy túl gyenge combfeszítő- és combhajlító izmok, az elégtelen bemelegítés, a láb deformitásai (pl. lúdtalp), a törzsstabilitás hiánya, és a túlzásba vitt edzés.

Megoldás

Fontos a combizmok rendszeres nyújtása.

A kezelés során nagyon fontos a térd kímélete, hogy a károsodott szövetek regenerálódhassanak. A kezdeti, gyulladásos tüneteket enyhíthetjük a P.R.I.C.E. protokoll segítségével. A betűszó az angol protection, rest, ice, compression, és elevation szavakból áll össze, és összefoglalja a legfontosabb teendőket, tehát a végtag védelmét, nyugalomba helyezését, hűtését, összenyomását (pl. fáslival) és megemelését (felpolcolását). Természetesen gyulladáscsökkentő krémekkel is segíthetjük a gyógyulást.

A rehabilitációban fontos szerepe van combizmok szakszerű erősítésének és nyújtásának, a propriocepció (az ízületi helyzet érzékelése) fejlesztésének, és a sporthoz való fokozatos visszatérésnek. A gyógyulást segíthetjük a térdkalács gyógytornász által végzett mobilizációjával, tape használatával és korrekciós talpbetét viselésével is.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.