Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Elsősegély Láb és lábszár Sérülés megelőzése Sportsérülés

Vízhólyag megelőzése: Mi ajánlható a sportolóknak?

Megoszt

A lábon kialakuló vízhólyag a sportolók leggyakoribb sérülései közé tartozik. A Scholl kutatása szerint évente több mint 5,2 millió ember szenved vízhólyagoktól. A New York City Maratonon történt alsó végtagi sérülésekről készült tanulmányban a leggyakrabban jelentett lábproblémák a hólyagképződéssel járó akut sérülések voltak. Amellett, hogy fájdalmasak, a hólyagok megváltoztathatják a sportoló futási technikáját és a szabálytalan járásbiomechanika miatt még súlyosabb láb- és csípősérülésekhez vezethetnek. A hólyagok olyan súrlódási erőkből erednek, amelyek mechanikusan szétválasztják a hámsejteket a stratum spinosum („tüskés réteg”) szintjén. A hidrosztatikus nyomás hatására az elválás területe nyirokszerű folyadékkal telik meg. A súrlódási erők nagysága és gyakorisága határozza meg a hólyagok kialakulásának valószínűségét. Minél nagyobbak a súrlódási erők, annál kevesebb ciklus szükséges a hólyag kialakulásához. A nedves bőr növeli a súrlódási erőket, ami hólyagok kialakulásához vezet, míg a nagyon száraz vagy a csúszós bőr csökkenti a súrlódási erőket, ami megakadályozza a hólyagok kialakulását. A vízhólyagok kialakulásának egyéb kockázati tényezői közé tartozik az etnikai hovatartozás (az afroamerikaiaknál kisebb a kockázat, mint másoknál), a lúdtalp és a strukturális kiemelkedésekkel rendelkező lábak, mint például a bütyök, a kalapácsujj és a Haglund-deformitás.

Vízhólyag

Tippek a cipőkről, talpbetétekről és zoknikról

A vízhólyagok megelőzése érdekében minimalizálni kell a súrlódást. Ez a megfelelő cipő kiválasztásával kezdődik. A cipőnek kényelmesen kell illeszkednie, és a leghosszabb lábujj és a cipő vége között körülbelül egy hüvelykujjnyi szélességű távolságnak kell lennie. A szűk cipők hólyagokat okozhatnak a hallux és az ötödik lábujjon. A sekély lábujjboltozat hólyagokat okozhat a lábujjak tetején, míg a bő cipők gyakran hólyagokat okoznak a lábujjak hegyén. A cipőknek sportágspecifikusnak kell lenniük. A cipők felpróbálásakor a sportolóknak ugyanazt a zoknit, talpbetétet vagy ortézisbetétet kell viselniük, mint amit játék vagy edzés közben hhordanak. A választandó cipő felpróbálását délután vagy este végezzék el, mivel a lábak napközben hajlamosak megduzzadni. A sportolóknak egy-két órán át kellene viselniük a cipőt a ház körül, hogy azonosítani tudják a kellemetlen területeket. Gyakran segít a cipő betörése úgy, hogy a sportolás első napján csak egy-két órán keresztül viseli, és fokozatosan növeli a használatot minden egyes nap. Azonban még ha a cipő jól is illeszkedik, a talpbetét (vagy a zoknibélés) okozhat problémát, ha elhasználódott vagy ellaposodott. Rendszeresen ellenőrizni kell a talpbetétek állapotát, és szükség esetén ki kell cserélni őket. Egy új OTC-s talpbetét minimálisra csökkentheti a súrlódást. Arra is ösztönözze a futókat, hogy vizsgálják meg a lábbelik belsejében a varrásokat vagy más érdes területek környékét, amelyek gyakran megfelelnek a hólyagok helyének.

A megfelelő zokni szintén csökkentheti a súrlódást és megelőzheti a hólyagok kialakulását. A legjobbak a szintetikus keverékekből készült zoknik. A polipropilénből vagy más új szintetikus anyagokból készült zoknik hatékonyabban képesek elvezetni a nedvességet a bőrről, mint a gyapjú vagy a pamut, ami így tovább csökkenti a hólyagok kialakulásának valószínűségét. A többrétegű zoknik vagy a speciális, kétrétegű zoknik tovább csökkenthetik a nyíróerőket. Jó ötlet, ha a sportolók maguknál tartanak egy pár plusz zoknit, amit át tudnak venni, ha az első túl nedves lesz. Hasznos kenőanyagok (krémek, olajok) és szárítószerek áttekintése Ha a sportolók lábán olyan területek vannak, amelyek hajlamosak a hólyagosodásra, a zoknik felvétele előtt kenőanyagokat (például vazelint, balzsamot vagy akár száraz szappanpelyhet) alkalmaznak, amelyek segítik a súrlódás csökkentését. A sportolóknak hosszú séták vagy futóversenyek során rendszeresen újra kell kenniük az érintett területet. A vazelin helyett egyes sportolók a hosszú távú gyaloglás előtt inkább nem vazelinnel készült, hólyagképződés elleni kenőanyagokat, például Runner’s Lube (Mueller Sports Medicine) alkalmaznak a megelőzése érdekében. Ezek a termékek vízállóak, izzadásállóak, nem zsírosak, és szappannal és vízzel lemoshatók. Egy másik ajánlás, hogy egy hónapon keresztül mindkét lábat lanolinnal masszírozzuk be minden este a nagy gyalogló vagy futóverseny előtt. Ez jobb, mint a vazelin, mivel nem termel hőt, amikor súrlódik. Emellett jó vízzáró gátat képez arra az esetre, ha az esemény alatt esne az eső. A lábon lévő nedvesség minimalizálása szárítószerek használatával egy másik módja a hólyagképződés csökkentésének. Egy, az amerikai katonai akadémián végzett kettős vak vizsgálatban azoknál a kadétoknál, akik a 21 km-es túra előtt legalább három éjszakán át használtak a lábukra izzadásgátlót, a vízhólyagok előfordulása 21%-os volt, szemben a placebocsoport 48%-os arányával. A szárító lábporok és az izzadásgátló spray-k (amelyek alumínium-klórhidrátot vagy alumínium-kloridot tartalmaznak) olcsó módszerek a lábnedvesség csökkentésére.

Vízhólyag

Egyéb vízhólyag megelőző módszerek

A bőr keményítése egy másik módszer a vízhólyagok elkerülésére. A bőr kondicionálása az aktivitás fokozatos növelésével inkább védő bőrkeményedések, mint hólyagok kialakulásához vezet.

Az érzékeny területekre több réteg benzoin tinktúrát kell felvinni, vagy a lábakat erősen főzött teába (csersav) kell áztatni, ezek a sportolók által általánosan használt bőrkeményítő eljárások. A láb azon területeinek védelme, ahol nagy a hólyagképződés veszélye, kiváló megelőző módszer. Ilyen kockázatos terület közé tartoznak a csontos kiemelkedések (pl. kalapácsujjak hátsó része), a bütyök és a szabó bütyök mediális kiemelkedései, a hátsó sarok, és a boltozat közepe, különösen, ha a sportoló ortézist használ. Hasznosak az öntapadós, szilikonszerű párnák, amelyek a súrlódást elnyelő extra bőrrétegként működnek, ezek különböző méretekben kaphatók. Ha a sportolók megfelelően alkalmazzák őket, ezek a párnák több napig, akár zuhanyzás közben is a bőrön maradhatnak. Az intenzív súrlódást vagy érzékeny területeknél kissé nagyobbra vágva a moleskin (hólyag elleni speciális tapasz) egy másik olcsó módszer a hólyagok kialakulásának megelőzésére. A folyékony, bőrre használható speciális ragasztóanyagok, elősegítik a moleskin lábfejhez tapadását. A moleskin alternatívái a “folyékony” kötések, amely megszáradva kemény védőburkot képez a bőrön. A sportolók fontolóra vehetik a táncosok által gyakran használt báránygyapjú használatát a lábujjak között a hólyagok megelőzése és/vagy enyhítése érdekében.

hirdetés

Kezelési tippek

Mivel a hólyagok kialakulását nem mindig lehet megelőzni, fontos a sérült területen a fájdalom enyhítése, a megnagyobbodás vagy a fertőzés megelőzése, valamint a gyors gyógyulás elősegítése. A kis, ép hólyagok, amelyek nem okoznak kellemetlenséget, általában nem igényelnek kezelést. A fertőzés ellen a legjobb védelmet a hólyag saját bőre vagy teteje nyújtja. A felület védelme érdekében az ilyen típusú hólyagokat kis ragtapasszal vagy hólyagvédővel fedheti le. A nagyobb vagy fájdalmas, ép hólyagokat azonban a „tető” eltávolítása nélkül kell lecsapolni. Javasolt antibiotikus sebkezelő kenőcs felvitele, és a terület lefedése. Fontos, hogy a kötést naponta cseréljék. Ha olyan a vízhólyag, amelyen nagy szakadások vannak, akkor vágja le a „tetőt“, és alaposan tisztítsa meg az alját szappannal és vízzel vagy antibakteriális tisztítószerrel. Ezután kenje be antibiotikus sebkezelő kenőccsel és fedje le kötszerrel. A sporttevékenység folytatásához további kipárnázásra lehet szükség. A filcből készült gyűrű alakú betétek megvédik a kisebb hólyagokat. A nagyobb hólyagokhoz speciális kötszerekre lehet szükség. A fánk alakú betétek ezekkel a kötésekkel együtt használhatók.

Tagek

Talán ez is érdekel