Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Sportszülők

Három jel, hogy gyermekeinkkel együtt új célokat tűzzünk ki

Megoszt

Szülőként és edzőként gyakran mérlegeljük, hogy gyermekünk számára van-e értelme egy sportcélt tovább követni, ha az elérhetetlennek tűnik. Minden hős útja során találkozik egy-egy nehéz pillanattal, egy-egy olyan élethelyzettel, hogy nem érheti el a célját. És még a cél elvesztése is értéket képvisel, mert rugalmasságra nevel.

De egy bizonyos ponton az is értékes, ha megfordulunk és új célokat tűzünk ki. „Általában csak a kitartásról szóló történeteket meséljük el” – mondja a sportpszichológus. „Olyan sportolókról hallani, akik évekig tartó küzdelmeken keresztül kitartanak, és végül sikerrel járnak, de ez káros perspektíva lehet. Azt állítani, hogy csakis a kitartás mindig a helyes megoldás, hogy a kitartás a teljesítmény felé mindig a legjobb vagy a helyes út, egyszerűen nem igaz. A reziliencia azt jelenti, hogy eligazodunk a változásokban, és olyan emberként jutunk át rajtuk, amilyenek szeretnénk lenni. És ha a gyermeke csak olyan ember akar lenni, aki győztes, akkor az probléma, mert akkor a kitartás a teljesítmény felé az egyetlen lehetőség. És ezen az úton fel kell ismernie a maradandó károsodás kockázatát.

A szülőknek milyen jelekre kell figyelniük, hogy segítsenek a sportoló gyermeküknek eldönteni, mikor van itt az ideje a pálfordulásnak.

új cél kitűzése

Veszély és nem kellemetlenség

A gyerekeknek ki kell fejleszteniük azt a képességet, hogy különbséget tegyenek a veszély és a kellemetlenség között. Ez azt jelenti, hogy el tudják dönteni, ha egy cél követése csak kényelmetlen, vagy ha az káros lehet a fizikai vagy mentális egészségükre. „Ezt mutatta meg Simone Biles a tokiói játékokon, amikor úgy döntött, hogy bizonyos versenyszámokban nem indul”. „Ő nem foglalkozott az óriási kellemetlenséggel. Veszélyben volt. Azt kérjük és elvárjuk a fiatal sportolóinktól, hogy találják ki, hogyan kezeljék a kellemetlenségeket, és igen, ez hihetetlenül jó szolgálatot tesz nekik. Minél több kellemetlenséget tudnak sikeresen kezelni, annál jobb. Ez segíteni fogja őket a céljuk felé. De ha nem tanítjuk meg nekik azt a képességet, hogy különbséget tegyenek a rettenetesen kellemetlen és a ténylegesen veszélyes között, akkor nem engedjük meg nekik, hogy megvédjék a saját biztonságukat.

Sárga figyelmeztető zászlók

Sajnos sok gyerek nem elég érett és bölcs ahhoz, hogy rájöjjön, mikor kerül veszélyes helyzetbe, ezért a mi feladatunk, hogy a sárga zászlókra is figyeljünk, ne csak a piros zászlókra”. „A piros zászlók sokkal nyilvánvalóbbak: a gyerek nem eszik, gyakran nem beszél hozzád, a jegyei zuhannak. A sárga zászlók azonban finomabbak. Az egyik dolog, amit a felnőttek tehetnek, hogy listát készítenek azokról a viselkedésekről, amelyeket a gyermek elkezd vagy abbahagy, amikor nehéz időszakot él meg. Az egyik gyerekem elkezdett átaludni az ébresztőóra alatt. A másik gyerekem elkezdte elveszíteni dolgait. Milyen jeleket mutat az ön gyermeke, amikor nehézségekbe ütközik?

új cél kitűzése

Az abbahagyás vágya

Ha a gyermeke feldúltnak érzi magát amiatt, hogy nem képes elérni az egyik fontos sportcélját, és emiatt kész teljesen felhagyni a sporttal, az normális, de javasoljuk, hogy mielőtt hagynánk, hogy teljesen elforduljon a sporttól, először tartassunk Vele egy kis szünetet. „Ne feledje, hogy fejlődési szempontból a fiatal sportolók hajlamosak binárisan gondolkodni: Vagy abbahagyom, vagy nem. De szinte mindig van egy sok más lehetőség is.” – mondja a sportpszichológus. „Tehát keressük annak a módját, hogy a felhagyás helyett szünetet tartsunk. Simone Biles nem hagyta abba a sportot. Ő egy igazán drámai szünetet tartott. Nem hagyta el Tokiót. Még a tornaszőnyeget sem hagyta el. Ott maradt, edzője és szurkolója lett a csapattársainak, és napokkal később egy másik egyéni versenyen el is indult, mint kiderült. Szünetet tartott, és továbbra is úgy viselkedett, amilyen ember akart lenni.

Hasznos tanács

Értsük meg, hogy nincs fontosabb cél, mint a sportoló gyermeked emberi boldogsága. „Önnek és a gyermekének együtt kell kitalálniuk, hogy mik a nagy ívű céljai. A győzelem csak egy kis része lehet ezeknek, mert a mindenáron való győzelem káros hatása eléggé magától értetődő” – mondja a sportpszichológus. „A hosszú távú célnak arról a személyről kell szólnia, akivé a gyermeke válni szeretne, erős értékekkel és meggyőződésekkel. Képzeld el, hogy olyan gyermeket nevelsz, aki – függetlenül attól, hogy az élet milyen akadályokat gördít eléje az eredményei felé vezető úton – továbbra is olyan ember marad, amilyennek te és ő is szeretné, hogy váljon.”

hirdetés

A cikk partnerünk, a TrueSport oldalán található írás szerkesztett változata.

Tagek

Talán ez is érdekel