Betöltés

Mit keresel?

Has Slider Sportsérülés

A has sérülései – sportsérülésekről röviden

Megoszt

A hasi sérülések ritkák a sportban, de ha előfordulnak, katasztrofális véget is érhetnek. Ilyen sérüléseket okozhat egy lórúgás, valamint a kontakt sportok, a kerékpározás, a síelés stb. is.

A léprepedés, lépruptúra

A lép a hasüregben, a bal felső részen, a hasüreget a mellüregtől elválasztó rekeszizom alatt található.

A hasi sérülésekkel küzdő sportolók körében a leggyakoribb halálozási ok a léprepedés. A sérülés bekövetkezhet a hasüreg közvetlen traumája során, például amikor a kerékpáros ráesik a kormányra, amely a has bal felső részébe nyomja azt, vagy ritka esetben bordatörés útján. Fontos szem előtt tartani, hogy a lép megrepedése akkor következhet be, ha túlzott erőhatás éri a has bal oldalát. Azok a sportolók, akik nemrég gyógyultak meg mirigylázból (mononukleózis), nagyobb a léprepedés kockázata.

Tünetek és diagnózis

A lép és az azt körülvevő tok megrepedése a hasüregbe történő vérzést okoz, melynek következtében fájdalom, hányingerés a hasizmok fokozott feszültsége jelentkezik. A sérült sportolónak kezdetben fájdalmai vannak, de egy óra elteltével a hipovolémiás sokk (a súlyos vér- és folyadékvesztés miatti sokk) további jelei jelentkezhetnek: gyors és gyenge pulzus, sápadtság, hideg verejtékezés, és néha – nagyobb vérzés esetén – növekvő aluszékonyság és eszméletvesztés.

A lép megrepedése vérzést okoz, amelyet a környező tok az épsége esetén korlátoz és fokozatosan megduzzadhat. A kapszula megnyúlik, meggyengül, és még jóval a baleset után is megrepedhet. A vérzés meg is állhat. A megduzzadt lép megrepedésének kockázatát 1-2 héttel később fizikai aktivitás válthatja ki, ami az esetek 10-20%-ában fordul elő.

Ha a sportolónak a hasát ért trauma után maradvány rosszullétérzése van: hányinger, fáradtság, fájdalom a has bal felső részén, néha fájdalom a bal vállban, a sportolónak azonnal orvoshoz kell fordulnia, mivel fennállhat a lép sérülése.

Kezelés

A kórházi tartózkodás hosszát az események lefolyása, valamint az orvosi vizsgálat és a vizsgálatok eredményei határozzák meg. A komputertomográfia (CT) és/vagy a diagnosztikus hasüreg-lavage (DPL) segít a diagnózis megerősítésében. A súlyos esetek kivételével a lépet megpróbálják megőrizni, mivel fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerében; a kezelés a sérülés mértékétől függően pihenést, sebészi beavatkozást (varrat készítés) és helyi véralvadásgátlókat foglal magában. Súlyos sérülések esetén a lépet eltávolítják. A lépeltávolítást követően a betegnek polivalens pneumococcus elleni vakcinát kell kapnia, és minden új fertőzés esetén továbbra is nyomon kell követni, mivel az immunrendszer végleg károsodott.

hasrúgás küzdősportban

A máj megrepedése, májruptúra

A máj a has jobb felső részén, a bordakosár alatt található.

A májszövet törékeny, és a has jobb felső részét ért trauma következtében megrepedhet. Sportolás közbeni károsodás csak ritkán fordul elő. Az előforduló májsérülések többsége kicsi és magától gyógyul. Néha azonban előfordulhat nagyobb szakadás, amely általános állapotváltozással és sokkhatással jár, így a sérült sportolók hányingertől, hányástól, szédüléstől, ájulástól és a megnagyobbodott haskörfogattal járó erős fájdalomtól szenvednek. Ha e tünetek bármelyike megjelenik, a sportolót azonnal kórházba kell szállítani pihenés és megfigyelés céljából. Gyakran műtétre van szükség. A CT-vizsgálat és/vagy a DPL (hasüreg-lavage) hasznos módszer a diagnózis és a kezelés során.

A májban bekövetkező nagyobb szakadás esetén az epe a hasüregbe is kifolyhat, ami kémiai vagy bakteriális hashártyagyulladást okozhat. Ez az állapot súlyosabb, mint a vérzés, mert a gyulladás az összes hasi szervet károsíthatja. A műtét során a hasi szervek gondos vizsgálatára kerül sor, amikor az epe szivárgását megállítják.

Vesesérülések

A vesesérülések ritkák a sportban. A vesék a hashártya (a hasüreg „bélése”) mögött, a medencecsontok felett, a gerinc mindkét oldalán helyezkednek el.

A medencecsont felett a deréktájékra mért heves ütés következtében a vese megrepedhet, ami vér megjelenését okozza a vizeletben. A vérzés a megrepedés után gyakran eláll és nem okoz gondot, de egy nagyobb megrepedés életveszélyes belső vérzést okozhat. A sérült vesét műtéti úton el kell távolítani.

A vesét ért trauma után a vizeletben lévő vér miatt a sérült sportolót kórházban kell megfigyelni. A károsodás mértékének vizsgálatába CT-vizsgálatot, ultrahangos képalkotást és a vesemedence kontrasztanyagos röntgenfelvételét (pyelográfia) kell bevonni.

Jelentős erőteljes fizikai megterhelés után a vizeletben vér jelenhet meg, ami halvány vörös elszíneződést okoz. Ez nem feltétlenül utal vesekárosodásra, de orvosnak ki kell vizsgálnia.

légmell kerékpáros bukás után Reto Hollenstein

A nyombél (a vékonybél első szakaszának) perforációja.

A hashártya perforációja a hashártya mögötti térben (retroperitoneális) egy tompa hasi traumát követően – például egy ellenfél térdétől – ritkán fordul elő. A belek általában nem sérülnek meg, mivel mozgékonyak; a nyombél azonban a retroperitoneumhoz rögzül, és megsérülhet.

A sérülést a gyomor-bélrendszer elzáródása és a retroperitoneális szivárgás vagy a sérülésből származó vérzés miatt a sérülés után néhány órával fellépő súlyos felső hasi fájdalom és hányás jellemzi.

Ha a sérülés súlyos, a duodenum egy része a sérülés után több héttel elhalhat, és a hasüregbe szivárogva hashártyagyulladást és akár halált is okozhat. A CT-vizsgálat elengedhetetlen a sérülés diagnosztizálásához és nyomon követéséhez. Szükség lehet a nyombélcsatorna lecsapolására és kórházi megfigyelésre. Ha a nyombél nekrózisa bekövetkezik, azt sebészileg el kell távolítani, lehetőleg még a felszakadás előtt, a hashártyagyulladás elkerülése érdekében.

Az alhasi sérülések

A herékre mért ütés/rúgás vérzést és duzzanatot okozhat, amely megzavarhatja a herék vérellátását és sterilitást okozhat. A sérülés megelőzhető herevédő használatával, különösen a labdás sportok kapusai és küzdősportolók esetében.

A péniszt ért trauma fájdalmas görcsöt okozhat a húgyhólyag záróizmában, ami megnehezítheti a vizelést. A fájdalom általában megszűnik, amint a vizelés megtörténik.

Nőgyógyászati sérülések, mint például a hüvely traumás sérülése és a szeméremtest vérömlenye előfordulhat például vízisíelőknél, különösen akkor, ha egy tapasztalatlan síelő guggoló helyzetben esik el. A megfelelő ruházat viselése megelőzi az ilyen problémákat.

Légszomj, légzési bénulás

A szoláris plexust vagy a has felső részét ért tompa, erőteljes trauma után nem ritka, hogy a sportolónak légszomja, légzési nehézsége lesz, elesik, és a földön maradva, hason fekve marad. Előfordulhat a rekeszizom átmeneti izomműködésének elvesztése (bénulása), amit légzési nehézségek követhetnek. A sportoló gyorsabban rendbe jön, ha hagyjuk, hogy leguggoljon, hogy a has- és légzőizmok ellazulhassanak.

hirdetés

Forrás: Lars Peterson és Per Renström szerkesztésében megjelent “Sports Injuries” könyvének részlete (partnerünk, a Routledge kiadó könyve)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.