Betöltés

Mit keresel?

Has Sportsérülés

A has sportsérülései

Megoszt

Kontakt- és technikai sportágakban valamint egyéb nagy sebességű sportokban (sí, kerékpár) várható az előfordulásuk, bár szerencsére ritkán. A hasi trauma lehet fedett és nyílt, utóbbi lehet áthatoló, amely a hasüreget érinti. Sérülhet a hasfal és sérülhetnek a hasüregi szervek is.

Súlyos esetben, ha medencetörés vagy hasüregi szerv sérülése keletkezett, a diagnózis felállítása nem okoz nehézséget. Máskor csak a legalaposabb vizsgálat derítheti ki a lassan és tünetszegényen kialakuló állapotot. A has minimális feszessége, körülírt izomvédekezés, fokozódó fájdalom, vizelési nehézség vagy véres vizelet, mindig figyelmeztető jel. Rövid megfigyelés után gyakran viharosan fellépő tünetek jelentkeznek.
A sérült csak akkor kezelhető orvosi vizsgálat után ambulánsan, ha esetleges állapot-rosszabbodása esetén olyan helyen tartózkodik, ahol orvos hamar elérhető. Ha ezek a feltételek nincsenek meg, 24 órára osztályos megfigyelésre kell küldeni. Hasfali áthatoló sebzés (szúrás, nyársalás stb.) esetén a sérültet minden esetben hospitalizálni kell.

hirdetés


Amennyiben felmerül hasüregi szervsérülés gyanúja (általános állapot, a has fizikális vizsgálata, sérülés jellege alapján), azonnali kórházi megfigyelés szükséges adekvát helyen, ahol biztosítva van diagnosztikai- és műtéti háttér.

Tompa hasfali sérülések

A hasat ért tompa traumák (ütközés, ütés, rúgás) után nem szokatlan, hogy a sportoló összegörnyed és lent marad a földön. A segítők azonnal odarohannak és megpróbálják felsegíteni őt. A sportolók azonban sokkal gyorsabban rendbe jönnek, ha hagyják őket feküdni ilyenkor, hogy a has- és légzőizmaik ellazulhassanak. A fájdalom megszűnése után, ha egyéb tünet nincs, a sporttevékenység folytatható.

Léprepedés, Lépszakadás (Lépruptúra)

A lépruptúra a leggyakoribb halálok a sportolók között, ami a sportolók hasi sérüléseit illeti. A hasat ért direkt ütés következtében jöhet létre (pl. ha egy kerékpáros úgy esik le a kerékpárjáról, hogy a kormány benyomódik hasának bal felső részébe). Ritkán bordatörésnél is bekövetkezhet. Mindig gondolni kell arra, hogy a test bal oldalát ért ütések lépruptúrát okozhatnak. Mononucleosis fertőzésen átesett sportolók sokkal inkább veszélyeztetettek.

A lép és tokjának szakadása hasüregi vérzéssel, következményes feszülő fájdalommal, hányingerrel, nyomásérzékenységgel és a hasizmok feszülésével jár. A sérült először csak fájdalmat érez, néhány óra elteltével azonban sokkos tüneteket mutat, ami szapora és gyenge pulzusban, sápadtságban, verejtékezésben, néha bágyadtságban, majd eszméletvesztésben nyilvánul meg. A vérnyomás fokozatosan vagy hirtelen csökken. Ha a léptok érintetlenül marad, a vérzés a sérült szervből sokkal lassúbb. A tok fokozatosan tágul és gyengül. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a szakadás fizikai aktivitásra következik be 1-2 héttel a sérülés után (az esetek 10-20%-ában).

Lépruptúra gyanúja esetén sebészeti, traumatológiai szakorvosi vizsgálat indokolt. Minden esetben hasi ultrahang vizsgálat készül.

hasrúgás küzdősportban

Az események lefolyása és a szakorvosi vizsgálat határozza meg a kórházi tartózkodás időtartamát. Ha a lépszakadás ténye megállapítható, műtéti kezelés szükséges. Többnyire a lépet el kell távolítani. Ez nem jár jelentős következményekkel, de az esetek 10%-ában megtartható a lép, és ezáltal kivédhető a postsplenectomiás (lépeltávolítás utáni) fertőzések létrejötte.

Májrepedés, májszakadás (májruptúra)

A máj területét (jobb alsó bordák és a jobb hasfél) érő traumák hatására alakulhat ki. Nagyon ritkán fordul elő sportolás közben. A máj nagyobb mértékű szakadása következtében a hasüregbe vér és epe kerülhet, ami a sokkon kívül fatális kimenetelű hashártyagyulladást okozhat. Röviddel a sérülés után fájdalom és sokk tünetei alakulnak ki. A diagnózist ultrahang vizsgálat biztosítja.
A sérült sportolót azonnal kórházba kell szállítani és akut műtéti beavatkozás szükséges.

Vesesérülések

Tompa traumák következtében a vesék megrepedhetnek, ilyenkor vér jelenhet meg a vizeletben. A sérülés ritkán fordul elő sportolás közben. A vérzés gyakran spontán megáll és nem okoz további problémákat. Ha azonban a vesék sérülése súlyos, akkor műtéti a kezelés. Ha vesét ért ütés után vér jelenik meg a vizeletben, feltétlenül szakorvosi vizsgálat szükséges. Nagy fizikai megterhelés után, mindenfajta trauma nélkül is kerülhet vér a vizeletbe, ami nem jár feltétlenül a vesék sérülésével. Szakorvosi vizsgálatra azonban ilyenkor is mindenképpen szükség van.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.