Betöltés

Mit keresel?

Alkar, csukló, kéz Has Sportártalmak Sportsérülés

Edzés okozta hematuria (véres vizelet) – sportolók betegségeiről röviden

Megoszt

Mi ez az „edzés okozta hematuria”?

Ez egy jóindulatú állapot, amikor a vizeletben vér jelenik meg („hematuria”) az edzést követően. Ezt „futóhólyagnak”, „maratonista hematuriának” és „stressz-hematuriának” is nevezik.

Kiváltó okai

Az edzés okozta hematuriának különböző okai lehetnek, a viszonylag ártalmatlanoktól az aggasztóbbakig. Általában, ha a vizelet 72 órával az edzés után kitisztul, nincs szükség további vizsgálatokra. Néhány okot azonban ki kell vizsgálni, különösen akkor, ha a vizeletben folyamatosan vér jelenik meg, vagy 72 óra elteltével sem tisztul ki teljesen. Előfordulhat, hogy a vizeletben a vörösvértestek és az izmok bomlástermékei jelennek meg, amitől a vizelet sokkal sötétebbnek tűnik, és ez összetéveszthető a tényleges vérrel. Egyes élelmiszerek vörösesre színezhetik a vizeletet, és egyes gyógyszerek, például a vérhígítók, tényleges vérhez vezethetnek a vizeletben. Az edzés okozta hematuria legtöbb esetben a sporttevékenység intenzitásával és időtartamával, valamint a sportoló hidratáltsági állapotával függnek össze. A hosszabb és intenzívebb eseményekről ismert, hogy nagyobb valószínűséggel okoznak hematuriát. Leggyakoribb a futóknál, különösen azoknál, akik több mint 10.000 métert futnak. Néha a hematuria traumás sérüléshez, például közvetlen ütéshez vagy eséshez is kapcsolódik.

marathon futók

Kockázati tényezők

Az edzés utáni hematuria kialakulásának kockázatai közé tartoznak a hosszú állóképességi versenyek, a nagyon intenzív események és/vagy a rossz folyadékbevitel. Úgy tűnik, hogy a testsúlyos (pl. futás), intenzív tevékenységek nagyobb kockázatnak teszik ki a sportolót, mint más edzésformák (pl. úszás). E tényezők bármelyike önmagában vagy ezek kombinációja eredményezhet hematuriát. A vesét, a húgyhólyagot vagy a húgycsövet érő bármilyen közvetlen behatás is okozhat traumás hematuriát. A hematuriát önmagában a testmozgáson kívül más tényezők is okozhatják, mint például húgyúti fertőzések, a húgyutakban lévő kő, vesebetegség stb.; az ilyen betegségekben szenvedő sportolóknál nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a vizeletükben testmozgás után vér jelenik meg. A fentiekhez hasonlóan egyes gyógyszerek szedése is hajlamosíthat arra, hogy a sportoló vizeletében vér jelenjen meg.

Az edzés utáni hematuria tünetei

Az edzés okozta hematuriában szenvedő sportolóknak a vizeletben lévő véren kívül általában nincsenek egyéb tünetei, panaszai. Esetenként a sportolóknak fájdalmaik vannak közvetlenül a csípő elülső régiója felett. Ha a hematuria közvetlen traumához kapcsolódik, akkor az ütközés helyén várható a fájdalom.

A hematuria sportorvosi értékelése

A sportorvos alapos anamnézist és fizikális vizsgálatot végez a sportolón a húgyúti és emésztőrendszeri rendszerére összpontosítva. A hematuria kivizsgálásához vizeletminta kiértékelésére is szükség van. Ezt egyrészt vizeletvizsgálattal (amely a vizelet rendellenes tartalmát keresi), másrészt mikroszkóppal végzik, hogy a vizeletet részletesebben megvizsgálják. E vizsgálatok eredményeitől függően további vizsgálatokra lehet szükség. A sportolóknak szükségük lehet ismételt vizeletvizsgálatra, amíg a hematuria meg nem szűnik. Trauma esetén képalkotó vizsgálati eljárásokra, például komputertomográfiára (CT) vagy ultrahangvizsgálatra lehet szükség.

Kezelés

Azokban az esetekben, amikor nincs trauma, a sportolás okozta hematuria általában a sporteseményt követő 24-72 órás pihenőidőn belül megszűnik. Ezekben az esetekben nincs szükség speciális kezelésre. Ha a hematuria 72 óránál hosszabb ideig áll fenn, vagy továbbra is előfordul megerőltető testmozgás esetén, további vizsgálatokra lehet szükség. Trauma esetén a kezelés a trauma súlyosságától függ.

Hematuria

Sérülés megelőzése

A hematuria megelőzésére vonatkozó ajánlások közé tartozik a megfelelő folyadékbevitel és a nem teljesen üres hólyaggal való futás. A kontakt sportok esetében a megfelelő védőfelszerelés viselése szükséges.

Visszatérés a sportba

Tünetmentes esetekben a sportolók visszatérhetnek a játékhoz, ha a hematuria 72 órán belül megszűnik. Ha nem, akkor az egészségügyi személyzet orvosi engedélye ajánlott. Trauma esetén a játékba való visszatérés hosszabb időt vehet igénybe, és a sérülés súlyosságától függ.

hirdetés

Ajánlott irodalom:

  • Mellion, Morris B. Sports Medicine Secrets, 2nd Edition. Philadelphia: Hanley and Belfus, Inc., 1999. Print.
  • Thaller, Timothy R. and Wang, Lester P. “Evaluation of Asymptomatic Hematuria in Adults.” American Family Physician. 1999 September 15;60(4):1143-1152.

Forrás: Matthew Hilton, DO and George Pujalte cikke az American Medical Society for Sports Medicine (AMSSM) oldalán jelent meg.

Tagek

Talán ez is érdekel