Betöltés

Mit keresel?

Sérülés megelőzése Slider Sportártalmak

Kerékpárosok 10 leggyakoribb sérülése és azok kezelése

Megoszt

“A kerékpárosok manapság mindenhol ott vannak”, igaz?

A kerékpározás népszerűségének megállíthatatlan növekedése részeként manapság minden eddiginél többen pattanunk nyeregbe, hogy eljussunk uticélunkhoz.

Ha nincs pechünk van és nem esünk el biciklizés közben, a kerékpározás lehet az egyik legjobb sport, amelyet egészségünk érdekében űzünk. Bizonyítottan jót tesz az agynak, a szívnek és általában a testi egészségünknek. A British Medical Journal legutóbbi kutatásai szerint a rendszeres kerékpározás jelentősen csökkentheti számos súlyos betegség, például a szívbetegség kockázatát.

Ugyanakkor, mint a többi állóképességet igénylő sport esetében is, néha „itt fáj” vagy „ott sajog”. Szakszerű orvosi ellátás hiányában ezek a kerékpáros panaszok hosszú távú problémákká válhatnak, amelyek lelassíthatják vagy akár meg is akadályozhatják a kerékpározást.

Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kerékpáros sérüléseket, azok kiváltó okait és hogy mit tehetünk ellenük.

hirdetés

Nyakfájdalom

Tünetei: fájdalom és sajgó érzése a nyakban, ami akár a hát középső részéig is sugározhat. A fej forgatása és hajlítása nehéz, a nyak merev.

Gyakori kiváltó okai: az egyik leggyakoribb „kerékpáros” panasz, amely a hát görbülete fokozódása ill. a nyak hátrafeszítettsége miatt vagy a nyak hosszú ideig változatlan testtartáshoz nem megfelelően történő alkalmazkodásának eredménye. A gerinc a test egyik legerősebb része, de túlzott igénybevétel esetén nagyon érzékennyé is válhat, ami fájdalmas izomgörcsökhöz vezethet. Az izmok egy nem megszokott statikus helyzet fenntartása vagy a megszokottnál további fenntartása esetén fájdalmassá, merevvé válhatnak.

Mit tehetünk ellene: a nyereg- és a kormány helye pozícionálása mellett a nyak óvatos nyújtása is segíthet ellazítani az érintett izmokat és könnyedebbé tenni a mozgatását.

Kézfájás

Tünetei: fájdalom, amelyhez a gyűrűsujjban, illetve a kisujjban érezhető gyengeség és  apró szúrások társulhatnak.

Gyakori kiváltó okai: a rendellenes helyzete miatt a csukló alsó részén áthaladó ideg irritációja. Általában a kormány túl hosszú ideig változatlan helyzetben tartása okozza, együtt járhat az alkarizmok és a csuklóízületek korlátozott mozgásával.

Mit tehetünk ellene: a kormány és a váltó- ill. fékkarok megfelelő helyzetbe állítása valamint a jó fogástechnika mellett kerékpározás közben próbáljon meg gyakrabban változtatni a kormányfogáson, hogy elkerülje a feszültség fokozódását.

Alkarfájdalom

Tünetei: minden downhill kerékpáros rémálma a kör végén az alkarba nyilalló intenzív fájdalom,  amely megnehezíti a kormány elengedését.

Gyakori kiváltó okai: fáradt, feszes alkarizmok.

Mit tehetünk ellene: Az indulás előtt a kormány és/vagy a fékkar szögének helyes beállítása, hogy a kerékpáron való álláskor a csukló egy vonalban legyen a karral. Ezen kívül a könyök és a csukló megfelelő működésének elősegítése érdekében rendszeresen nyújtson a kerékpározás után.

Derékfájás

Tünetei: éles fájdalom vagy sajgó érzés a deréknál, amely kisugározhat a fenékre és a combokra is. Ülésből felállásnál merevség érzet is tapasztalható.

Gyakori kiváltó okai: ez egy nagyon panasz, amely a kerékpárosok akár 60 %-át is érintheti. A derékfájás gyakran a hosszú ideig tartó változatlan testtartás és a csökkent csípőrugalmasság együttes eredménye. Mivel a derékrész viszonylag állandó, statikus helyzetben van amikor a kerékpáron ül, ez a csípőn keresztüli erőátvitel hatékonyságának érdekében feszülést okozhat a derékizmokban (az ülőmunka szintén nem segít, mivel csökkentheti a hát rugalmasságát, ha nem nyújtja az izmokat rendszeresen, hogy rugalmasak maradhassanak).

Mit tehetünk ellene: ellenőrizze, hogy a nyereg szöge nem túl alacsony vagy nem túl magas-e ill. a kormány és a nyereg távolsága nem túl kicsi-e. A derék és a csípő nyújtása is enyhíthetik az izmok feszültségét.

Csípőfájdalom

Tünetei: fájdalom a csípő elülső és külső oldalán, amely kisugározhat a combon keresztül a térdkalácsig.

Gyakori kiváltó okai: a csípő elülső részének az elhúzódó ülés (kerékpározás vagy munka) következtében fellépő izomfeszültsége (az úgynevezett csípőflexor izmok feszülése) csökkent rugalmassághoz vezethet, és összekapcsolható a csípő elülső részén található bursa irritációjával (ezek olyan folyadékkal telt tömlők, amelyek az izom és a csont között találhatók a súrlódás csökkentése érdekében) („trochanter major fájdalom szindróma”).

Mit tehetünk ellene: először ellenőrizze, hogy megfelelő-e a nyeregmagassága. A kerékpározás előtti és utáni célzott nyújtás elősegíti a csípő izmainak rugalmasabbá tételét.

Térdfájdalom

i) Patellofemorális szindróma

Tünetei: fájdalom vagy erős sajgó érzés a térdkalács körül. Merevnek érezheti a térdét, amikor ülő helyzetből feláll.

Gyakori kiváltó okai: a comb vagy a csípő izmainak megbomlott egyensúlya néha megváltoztathatja a térdkalács izomegyensúlyát. Ezt nevezik Patellofemorális szindrómának.

Mit tehet ellene: először is ellenőrizze a nyereg magasságát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy optimális-e a testmagasságához, és nem jelent-e extra terhet valamelyik izomcsoportja számára. A csípő és a térd nyújtásának rutinszerű végzése is segíthet a térdkalács feszültségének csökkentésében és a jobb mozgásban. A túlzott edzés is okozhat térdfájdalmat, tehát figyeljen arra, ellenőrizze, hogy megfelelő-e az edzésterve, és elegendő pihenőidőt tervezett-e be.

ii) ITB szindróma

Tünetei: Fájdalom a térdkalács körül, amelyet gyakran kísér azonos oldali csípőmerevség. Gyakori kiváltó okai: a feszes külső köteg (tractus) a rendszeres térdhajlítás közben irritálja a combcsonti gumót, itt jellegzetes rövid sávon terhelési fájdalom, esetleg a kis nyálkatömlő gyulladása alakulhat ki. Oka lehet még a túlzott edzés és a helytelen nyeregbeállítás.

Mit tehetünk ellene: vizsgálja meg a nyereg magasságát, és ellenőrizze, hogy nem túl magas- vagy alacsony-e. A kerékpározás utáni rutinszerűen végzett nyújtó, mobilizáló gyakorlattal csökkentheti a térd körüli feszültséget.

iii) Térdtáji bursák gyulladása

Tünetei: nyomásérzékenység és fájdalom az alsó lábszár elülső részén a térdkalács alatt. Kerékpározás után érzékeny, de a kerékpározás első néhány percében is fájdalmas lehet.

Gyakori kiváltó okai: A térdín a térdkalács alsó részét rögzíti az alsó lábszár felső részéhez. Annak ellenére, hogy nagyon erős és képes megbirkózni a rajta áthaladó nagy mennyiségű erővel, amikor a lábat kinyújtja, a túlterhelés, pl. a túlzott edzés vagy a rossz kerékpárbeállítás irritálhatja.

Mit tehet ellene: fontos, hogy folytassa a kerékpározást, de lehetőség szerint tervezze újra az edzési programját, és ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű pihenőidőt iktasson be. Kutatások szerint a nyújtásból és a térdtáji izmok erősítését célzó gyakorlatokból álló program bizonyult a leghatékonyabbnak. Végül ellenőrizze a váz méretét és a nyeregmagasságot, hogy meggyőzödjön kerékpározási pozíciója hatékonyságáról.

Bokafájdalom

Gyakori kiváltó okai: Achilles-ín gyulladás, azaz a vádlitól sarokig futó ín megerőltetése. Gyakran a túlságosan sok, túlságosan gyors edzés eredményezi, ahol az ín irritációját az okozza, hogy nincs elég ideje a kerékpáros edzések közötti regenerálódásra. A kerékpár beállítása is rossz hatással lehet rá, ha a pedálstoplikat túlságosan előre állítják és a nyereg túl magas, a boka egy lefelé mutató („hajlított talp”) helyzetben van, ami az Achilles-ín további feszülését jelentheti.

Mit tehetünk ellene: szakítsa meg az edzést a megfelelő aktív pihenés biztosítása érdekében, és győződjön meg róla, hogy az ínnak elég ideje van regenerálódni. A jég alkalmazása (legfeljebb öt percig törülközőbe csomagolva) segíthet a fájdalom csillapításban, és végül a nyereg magasságának és a stopli pozíciójának ellenőrzését is végezze el, hogy nem terheli-e túlzottan a boka hátsó részét.

A lábfej zsibbadása

Tünetei: tűszúráshoz hasonló fájdalom és/vagy az érzékelés megszűnése a lábfejen (különösen a talpon), gyakran rövid ideig tartó kerékpározás után, amely súlyosbodik lassú ütemű és emelkedőn való kerékpározás során.

Gyakori kiváltó okai: a rosszul illeszkedő cipő vagy a lábujjakhoz túl közel helyezett stoplik feszültséget okozhatnak a lábközépcsontokban. Ez összenyomhatja a láb idegeit, ami átmeneti zsibbadáshoz vezethet. A sok hegyi kerékpározás is nagyobb nyomást gyakorolhat a lábfejre és további feszültséget okozhat az ízületekben.

Mit tehetünk ellene: ellenőrizze a cipője méretét, és győződjön meg arról, hogy kényelmes és nem túl szoros-e. Ezen kívül, ha figyelmet fordít a pedálstoplik elhelyezkedésére, és ellenőrzi, hogy a nyomás a talp párnás részére irányul-e, csökkentheti a metatarsális feszültséget. Ha sokszor kerékpározott hegyvidéken vagy arra edzett, próbálja meg váltogatni az útvonalakat, hogy enyhítse a kerékpározás közben fellépő nyomást.

Nyereg okozta fájdalom

Tünetei: fájdalom a fenék és a nyereg érintkezési területén.

Gyakori kiváltó okai: bőrirritáció a fenék és a nyereg közötti fokozott súrlódás miatt. Gyakran rosszul illeszkedő nyereg és régi vagy nem megfelelően kipárnázott kerékpáros nadrág okozza.

Mit tehetünk ellene: menjen el a helyi kerékpáros üzletbe, és próbáljon ki különböző nyerget, hogy megnézze, melyik a legmegfelelőbb. Ellenőrizze újra a nyereg magasságát és szögét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem okoz-e nyomási pontokat. Ha a nyereg túlságosan felfelé van állítva, akkor az növelheti a medence oldalirányú mozgását, fokozva a súrlódást. Vásároljon egy új nadrágot és krémet, hogy csökkentse a bőr súrlódását.

AC ficam

Tünetei: fájdalom a váll felső részén a vállcsúcs körül. Az ízület felett lehet egy duzzadt terület, ahol a tok megsérült.

Gyakori kiváltó okai: ha a kerékpárról nyújtott kézre esik,  az erőt a karján keresztül a vállába továbbíthatja, ahol az ízületi tok megfeszülhet, sérülhet.Mit tehetünk ellene: bármely súlyos trauma vagy esés utáni elhúzódó fájdalom esetén az első dolog, hogy orvoshoz fordul. A rándulás mértéke befolyásolhatja, hogy mit lehet tenni vele. Ez a manuálterápiától a műtétig terjedhet.

Tagek

Talán ez is érdekel