Betöltés

Mit keresel?

Etika, viselkedés Sportpszichológia

A hetes mindent visz – bírói döntések és a nemi különbségek

Megoszt

Van-e különbség a bírói döntés meghozásban, ha a nemeket vesszük figyelembe? A lányok hibáit kevésbé veszik észre, esetleg a fiúk durvasága felett hunynak szemet a bírák, mivel az betudható a nemüknek? Francia és angol kutatók arra keresték a választ, hogy tényleg engedékenyebbek-e a férfiaknál, amikor a fegyelmiket osztogatják. A kutatók megnéztek 15 férfi és 15 női kézilabda meccset, ezeken minden bíró hímnemű volt, akik csak az egyik nem meccseire voltak kvalifikálva (nálunk is van ilyen?). 

A kutatók figyelték

 • A játékosok szabályszegéseit;
 • A bírói döntéseket;
 • A helyzeteket (3 típusát különítette el).

A 3 típus

 • Sikeres: a játékos belövi vagy sikeresen passzolja a labdát, annak ellenére, hogy az ellenfél szabálytalankodott vele;
 • Sikertelen: amikor a játékos nem tudja belőni, vagy passzolni a labdát, amikor szabálytalankodnak vele;
 • Azonnali közbeavatkozás: még azelőtt közbelép a bíró, hogy a játékos, aki ellen elkövették a szabálytalanságot, passzolni tudná a labdát.
bírói döntés

Bírói döntés eredményei

 • Több olyan helyzetben volt szabálytalanság volt a pasiknál, amit a szerzők sikeresnek minősítenek, de nem volt több a sikertelenből és az azonnali közbeavatkozásokból. Azaz pasiknál, ha szabálytalanság van, többször dobják el eredményesebben a labdát.
 • Férfiak többször követnek el összetett szabálytalanságot, mint a nők. Ugyanez igaz, nemtől függetlenül, a védekező játékosokra, amit a bírók gyakrabban észlelnek.
 • Noha a férfiak a szabálytalanságok ellenére többször hajtották végre sikeresen az akciót, mint a nők; nem volt különbség az azonnali közbeavatkozások, é a sikertelen végkimenetel tekintetében. Azaz a bíró ugyanúgy reagált, nemtől függetlenül, azokra a helyzetekre, ahol nem tudta ellőni a játékos a labdát és olyan helyzetekben, amikor a bírói döntés a labda ellövését megelőzte. Magyarán a bírók a férfiaknál többször nem zavarták meg a játék menetét a bírói közbeavatkozással, amikor a támadó játékos eredményesen vitte végi az akciót, mint a nőknél.
 • A csajoknál sokkal jellemzőbb, hogy olyan szabálytalanságokba keverednek, amire a bíró azonnal reagál.
 • A bírók sokkal gyakrabban ítélnek meg 9 méterest a csajoknál, mint a férfiaknál, ha a játékos a szabálytalanságnál nem tudja ellőni a labdát. Nincs különbség viszont a hetesek tekintetében. A fiúknál ezekben a szitukban gyakrabban engedik meg, hogy folytatódjon a mérkőzés, anélkül, hogy büntetnének.

Összegezve

A hipotézis beigazolódni látszik, de csak bizonyos helyzetben. A fiúknál többször megy el a bíró a szabálytalanságok mellett, főként olyan helyzetekben, amikor a játékos sikerre viszi az akciót.

hirdetés

(forrás: www.sportpszicho.blog.hu)

Tagek

Talán ez is érdekel