Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport

E-vitamin – tokoferol

Megoszt

Az E-vitamin – avagy tokoferol – több különböző vegyületet (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol, illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol) takar, amelyeket közösen E-vitaminnak nevezünk. Az E-vitamin fontos antioxidáns, meggátolja a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját, daganatprevenciós hatást tulajdonítanak ennek az anyagnak, ami korántsem ilyen egyértelmű. Az antioxidánsok – megnövekedett felvételük esetén vagy vegyületeik táplálkozásunkban természetesnek mondható arányainak módosításakor – fokozhatják is a rákos megbetegedések előfordulását. Igaz lehet ez a C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén és cink kombinációjára is, amely nőkben – bizonyos adatok szerint – fokozhatja a bőr rákos megbetegedéseinek kockázatát.

E-vitamin - tokoferol

Az eltérő vegyületek, illetve sztereoizomerek hatása vizsgálatok során jól megkülönböztethető. A különböző tokoferolok hatása daganattípusonként is eltérhet, a kutatások pedig ezidáig nem adtak egységes eredményt.

hirdetés


Ráadásul az E-vitamin formáját gyakran fel sem tüntetik a publikációkban. Már évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy az alfa-tokoferol-kiegészítés a daganatkeltő anyagok által előidézett tumorok kialakulásának előfordulását csökkentheti állatokban, különösen szelénnel együtt alkalmazva, ám az állatkísérletek adatai ellentmondásosak voltak. Az E-vitamin a prostata malignusan transzformált sejtjeinek halálát is előidézheti kutatások szerint, ugyanakkor a gastrointestinalis malignus daganatok kialakulására valószínűleg nincs különösebb hatása. Tehát egyedül a prostatarák megelőzése terén látszik meggyőzőnek a védelem, míg E-vitamin-kiegészítés esetén a tüdőrák kialakulásának valószínűsége bizonyos adatok szerint mérsékelten nőhet is. Amíg többet nem tudunk, az E-vitamin-felvételt a legbiztonságosabban búzacsíra-, napraforgóolaj, olajos magvak rendszeres fogyasztásával, az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartásával lehet megoldani.

Forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, húsok, halak.

E-vitamin szükséglete sportolók számára:

  • 15 mg/nap.
Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.