Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport

C-vitamin – aszkorbinsav

Megoszt
c-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) a fogak, fogíny, erek egészségéért felel. Hiányában a sebek rosszabbul gyógyulnak, és könnyen alakulnak ki véraláfutások is (a C-vitamin szükséges a kollagént stabilizáló hidroxiprolin és hidroxilizin aminosavak poszttranszlációs kialakításához). Az íny begyulladhat, aminek kezelés nélkül a fogak kihullása is a következménye lehet. Nélkülözhetetlen bizonyos hormonok szintéziséhez, elősegíti a vasfelszívódást a bélrendszerből azáltal, hogy a ferriont (Fe3+) fölszívódásra alkalmas ferroionná (Fe2+) redukálja a gyomor savas közegében. C-vitamin a gyümölcsökben, zöldségekben található nagyobb mennyiségben, 60-150 mg körül javasolt naponta fogyasztani belőle, a felesleg a vizelettel távozik. A kutatók mostanság 100-200 mg/nap-os bevitelt javasolnak.

c-vitamin

Ez megközelítőleg az egészséges táplálkozással, bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással bevihető mennyiség, az 1000 mg/nap feletti fogyasztást azonban már nem ajánlják (Levine 1999). 3000 mg/nap-os bevitel felett a fölszívódásban részt vevő transzport telítődése miatt hasmenés és más gastrointestinalis panaszok jelentkezhetnek. Nem kizárható magas bevitel, erre való hajlam és elégtelen folyadékfogyasztás mellett a fokozott oxalátkiválasztás és vesekőképződés, oxalátnephropathia sem. Rágó- vagy pezsgőtabletta, feloldott por formájában oldatban fogyasztva a fogzománc károsodása is létrejöhet. A kiegészítés az edzésadaptációt ronthatja. Potenciális prooxidánsként az önmagában, más antioxidánsok nélkül felemelt bevitel a szervezetre kedvezőtlenül hathat. Az Új Tápanyagtáblázat 2000 mg/nap-ban rögzíti a C-vitamin-bevitel felső határát felnőtteknél, de alapvetően nem tér el a korábban ajánlott mennyiségektől (90 mg/nap felnőtteknek), míg ugyanitt a sportolóknak ajánlott napi bevitel 100-500 mg/nap. Néhány adat arra utal, hogy a C-vitamin elősegíti a hőséghez való akklimatizálódást (Beek 1991), ami kedvező lehet a világ különböző, a magyarországinál melegebb éghajlatú helyein tartott állóképességi versenyeken részt vevő sportolók számára.

Szükséglete:

  • 60-100 mg/nap,
  • sportolók esetében 200-500-1000 mg/nap-os igényt is feltételeznek
hirdetés
Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.