Betöltés

Mit keresel?

Praktikák

Egészségügyi tanácsok repülőút előtt állóknak

Megoszt
repülőút

Mivel az emberi szervezet alapvetően nincs hozzászokva a repülőút során adódó nagy magasságban történő utazáshoz, különösen a hosszú repülőut számos változást idézhet elő az utasok közérzetében, egészségi állapotában. A már fennálló egészségügyi problémával küzdő utasok még inkább számolhatnak ilyen hatásokkal, így számukra tanácsos orvosi szakvéleményt kérni repülés előtt. Az alábbiakban rövid összefoglalót szeretnénk nyújtani az Olvasóknak, hogy ezeket a problémákat segítsünk megelőzni, illetve enyhíteni.

hirdetés


Mivel az emberi szervezet alapvetően nincs hozzászokva a nagy magasságban történő utazáshoz, különösen a hosszú repülőutak számos változást idézhetnek elő az utasok közérzetében, egészségi állapotában. A már fennálló egészségügyi problémával küzdő utasok még inkább számolhatnak ilyen hatásokkal, így számukra tanácsos orvosi szakvéleményt kérni repülés előtt. Az alábbiakban rövid összefoglalót szeretnénk nyújtani az Olvasóknak, hogy ezeket a problémákat segítsünk megelőzni, illetve enyhíteni.

Száraz levegő

repülőút

A repülőgépeken alacsony, általában 20% alatti a levegő páratartalma (ez az érték a lakásokban 30% körüli), ezért a bőr, a száj és az orr nyálkahártyája kiszáradhat, a szemben pedig viszkető érzés jelentkezhet. Testápoló, sós orrspray használata enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Kontaktlencse helyett szemüveg viselése ajánlott. Az alacsony páratartalom nem okoz kiszáradást, ezért extra mennyiségű folyadék fogyasztása nem szükséges.

Légnyomásváltozás

Felszállás és leszállás közben légnyomásváltozás mutatható ki a repülőgép utasfülkéjében. Az utasok ezt gyakran úgy érzékelik, hogy bedugul a fülük. A kellemetlen érzést nyeléssel, rágógumi rágásával, illetve ásítással lehet megszüntetni. Ha továbbra is fennáll a probléma, egy rövid, erőteljes kilégzés befogott orral és csukott szájjal általában segít. Csecsemők esetében a babák etetésével, illetve cumi adásával lehet orvosolni a problémát.

Időeltolódás miatti rosszullét

repülőút - jetlag

Különböző időzónákat érintő repülőút során a biológiai óránk felborul, ami időátállási problémát eredményez. Ez emésztési zavarokat, rossz közérzetet, aluszékonyságot, éjszakai álmatlanságot, fizikai és mentális teljesítménycsökkenést okozhat. Az időeltolódás miatti rosszullétet nehéz elkerülni, de létezik néhány módszer, amivel enyhíteni lehet a tüneteket:

 • Érdemes az utazás előtti napon, majd a repülőúton pihenni.
 • Egyen könnyű ételeket, és ne fogyasszon alkoholt. A koffein adagot is érdemes a megszokott alá csökkenteni.
 • A kis dózisú altató tabletták használata segíthet.

Tengeri betegség

Komoly turbulencia esetén előfordulhat tengeri (utazó) betegség, de egyébként repülőúton ritkán szenvednek ilyesmitől az utasok. Ha valaki mégis hajlamos rá, ha tehetjük, tanácsos a gép középső részébe kérni az ülőhelyet, mert ott kevésbé érezhetőek a mozgások, és készenlétben tartani az ilyen esetekre fenntartott zacskót. Érdemes konzultálni egy orvossal a lehetséges megelőzési módokról.

Mélyvénás trombózis

Az izmok összehúzódása nagy szerepet játszik a vér áramlásában, különösen a lábakban. Hosszú mozdulatlanság során, különösen ülő helyzetben a vér a lábakba áramlik, ami duzzadáshoz, a végtag merevséghez és kényelmetlenséghez vezet.

Mint ismeretes, a mozdulatlanság egy azon tényezők közül, amelyek vérrög képződéséhez vezethetnek. Kutatások kimutatták, hogy a mélyvénás trombózist okozhatja a hosszú mozdulatlanság, például autóval, busszal, vonattal vagy repülővel történő utazás. A legtöbb esetben a keletkezett vérrög kis méretű, és nem okoz tüneteket. Nagyobb vérrög esetén a láb duzzadása, gyengeség, érzékenység és fájdalom jelentkezhet. Esetenként a vérrög egy darabja a vérárammal eljuthat a tüdőbe, ami tüdőembólia kialakulásához vezethet.. Tünetként mellkasi fájdalom jelentkezik. A tünetek a vérrög kialakulása után pár órával, de néhány nappal is jelentkezhetnek.

kompressziós zokni repülőútra

A mélyvénás trombózis kialakulásának esélye utazás alatt meglehetősen kicsi, hacsak nincs jelen egyik-másik rizikófaktor, amely lehet például:

 • Korábbi mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia
 • Közeli hozzátartozó hasonló betegsége
 • Terhesség
 • Friss műtét vagy sérülés, különösen a has, a medence vagy a lábak tájékán
 • Rák
 • Bizonyos örökölt vér-rögösödési rendellenességek

Ha valakinél ezek közül a hajlamosító tényezők közül egy vagy több fennáll, annak mindenképpen tanácsos orvosi szakvéleményt kérnie, ha három órás vagy hosszabb repülőútra készül. A mélyvénás trombózis idősebb korban gyakrabban fordul elő, illetve egyes kutatások kimutatták, hogy a dohányzás, az elhízottság és a visszértágulatok is elősegíthetik a kialakulását.

A mélyvénás trombózis megelőzhető az utazás alatti mozgással: minden 2-3. órában álljunk fel, és tegyünk meg néhány lépést. Több légitársaság is javasolja olyan gyakorlatok végzését, amelyek repülés közben, akár az ülésben is elvégezhetők. Ne helyezzünk el kézipoggyászt a lábunknál, mert az akadályozza a mozgást. A ruházatunk legyen laza, kényelmes.

A megfelelően illeszkedő összeszorító zokni is hasznos lehet. Ez nyomást gyakorol a vádli izmaira és elősegíti a jobb véráramlást a vénákban, illetve a hosszú repülőutakon gyakran előforduló bokaduzzadás megelőzésében is segíthet.

Utazás gyermekekkel

A légi utazás a hét napnál fiatalabb csecsemőknél nem javallott. A hét napnál idősebb, de koraszülött babák utazása esetén az orvosi véleményt minden esetben be kell mutatni. A kabinnyomás változása nyugtalanságot okozhat, amin etetéssel, illetve cumi adásával lehet segíteni.

Terhesség

repülőút gyerekkel, terhesen

A várandós nők utazását a légitársaságok az alábbi esetekben korlátozzák:

 • A terhesség 28. hete után az orvos igazolása kell a szülés várható dátumáról, illetve arról, hogy a terhesség normálisan zajlik
 • Normális terhesség esetén a 36. hét végéig lehet utazni
 • Ikerterhesség esetén a 32. hét végéig lehet repülővel utazni.

Dohányzás

Világszerte szinte az összes járaton tilos a dohányzás. A dohányosokat ez kiváltképp a hosszú utazás alatt viseli meg. Nikotintapasz vagy nikotinos rágógumi pótolhatja a nikotinéhséget a repülés alatt.

Fennálló betegség

A legtöbb kezelés alatt álló beteg ember biztonságban repülhet, természetesen a megfelelő óvintézkedések megléte mellett. Súlyos betegségben (pl. rák, szív- vagy tüdőbetegség, cukorbetegség, stb.) szenvedők, akik rendszeres kezelésben részesülnek, vagy nemrég estek át műtéten, kórházi kezelésen, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal, mielőtt a repülés mellett döntenek. Azokat a gyógyszereket, amelyekre az utazás alatt vagy közvetlenül az érkezést követően szükség van, tanácsos a kézipoggyászba csomagolni. Hasznos lehet továbbá egy receptmásolat megőrzése arra az esetre, ha a gyógyszerek elvesznének, vagy a biztonsági ellenőrzés kérne igazolást.

Búvárkodás

A búvárok közvetlenül a merülés után nem utazhatnak repülőgéppel, mivel a kabinnyomás csökkenése keszonbetegséget válthat ki náluk. Tanácsos az utolsó merülés után 12 órát várni a repüléssel.

Lelki betegségek

Mivel a repülés az ember nem természetes tevékenysége, sokan tapasztalhatják a lelki betegségek különböző fokozatait repüléskor. A probléma legfőbb oka általában a stressz és a félelem. A tünetek bármikor jelentkezhetnek a repülés előtt és annak folyamán. Az utazás minden formája előidézhet stresszt, különösen a repülés: a hosszú út a reptérig, rövidebb alvás, stb. Gondos előkészítéssel, időbeosztással a problémák nagy része megelőzhető. Azok számára, akik repülési fóbiában szenvednek, szeretnének repülni, de az attól való félelmük miatt képtelenek, tanácsos orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben hasznos lehet a gyógyszerezés, de semmiképpen nem ajánlott alkoholt fogyasztani a feszültség oldása céljából.

Nem javasolt a légi utazás a következő esetekben:

 • 7 naposnál fiatalabb csecsemők számára
 • Várandós nők számára a terhesség 36. hete (ikerterhesség esetén a 32. hét) után, illetve a szülést követő 7 napon belül
 • Azoknak, akik az alábbi betegségekben szenvednek:
  • fertőző betegségek
  • merülés után bekövetkezett keszonbetegség
  • krónikus légúti betegség
  • pszichotikus betegségek (kivéve, ha a beteg teljesen kontroll alatt van)

Forrás: WHO ( Szalma Erika fordítása)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.