Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás Teljesítményfokozás

Az étrend-kiegészítők hazugságai, azaz a „Szent Grál keresése” – a szkeptikus sporttudós gondolatai

Megoszt

Egy kis alapozással indítunk, hogy képben légy a kiegészítők kettős teremtéselméletét és az étrend-kiegészítők Szent Grál keresését illetően. Talán elsőre hihetetlen lesz, amit mondok, de megítélésem szerint az étrend-kiegészítők 90%-a átverés, beleértve a mindenféle vitamin, gyógynövény és ásványi anyag keverékeket, ezt-azt javító termékeket a gyógyszertárakban, bioboltokban és mindenütt. Ez súlyos kijelentés, nyilván tudni szeretnéd, mire alapozom. Nem nagy titok az egész: vizsgálatok tucatjai mutattak ki a termékeken feltüntetettől eltérő hatóanyag mennyiséget, annak töredékét, vagy sokszorosát is étrend-kiegészítők elemzésekor, ami néhány hatóanyagnál veszélyes lehet.

„Néhány mítosz megérdemli, hogy megdöntsük, az emberi értelem iránti tiszteletből.”

Ugyanezen vizsgálatok például kínai gyógynövények nehézfém szennyezettségét, kadmium, urán és más „hasznos” anyagok magas koncentrációját, máskor és más dobozokban a feliraton fel nem tüntetett doppinglistás hatóanyagok jelenlétét igazolták. Időnként termékeket vonnak vissza (szerencsére ez ritkán szükséges), mert ártottak, emberek haltak meg, vagy szenvedtek például maradandó máj, illetve vesekárosodást, de többször előfordult, hogy kábítószernek minősülő hatóanyaggal „turbózzák” fel a vélt hatást.

A megnevezések, reklámok félrevezetők voltak és gyakran félrevezetők ma is, az állítások nyilvánvaló hazugságokat tartalmaznak, az előtte utána képek pedig nem ritkán a grafikust dicsérik. Ezt látod nap mint nap, hétről hétre, újságokat olvasva, tévét nézve, internetezve, és sajnos gyakran ezt az erkölcstelen propagandát hallod a boltokban is. Azt jelentené ez, hogy minden étrend-kiegészítő átverés? Nem erről van szó, és az átverés sem jelenti feltétlenül azt, hogy egy ilyen termék egyáltalán nem hat, bár ez sem ritka.

étrend-kiegészítők Szent Grál sportorvos

A gond ott van, hogy az egészséges emberek számára veszélytelen, ártó összetevőt nem tartalmazó fehérje, multivitamin, gyógynövény, tömegnövelő, MRP, kreatin-transzporter stb. készítmények mellett a polcokon bizonytalan eredetű és összetételű más „étrend-kiegészítők” foglalnak helyet, és a vásárló nem tudja mekkora rizikót vállal elfogyasztásukkal. Itt jön a képbe a kettős teremtéselmélet, amit én szerényen csak felsőbb erőknek tulajdonítok (magamtól nyilván soha sem jutottam volna efféle ezoterikus titkok birtokába). A kiegészítők kettős teremtéselméletének alaptézise, hogy a fenti „gyermekbetegségek” nem az étrend-kiegészítő ipar fiatalságából fakadnak, erről évtizedes, tágabb értelemben vett étrend-kiegészítés esetén évszázados-évezredes múlt után nem lehet szó.

A valóság az, hogy már a kezdetek kezdetén felbukkantak a tapasztalatokon alapuló, időnként szintén hibázó népi gyógyászat, orvostudomány mellett az „elixírekkel„, varázsszerekkel házaló kuruzslók, a príma matériával, bölcsek kövével, örök élet-fiatalság italával kereskedő „al(ál)kímisták” is. A csodaszer gyógyította a tüdőbajt, szívbetegséget, leprát, kiűzte a rossz nedveket, már amennyiben a fogyasztó túlélte használatukat. A gazdag kínaiak például évezredekig aranyat ettek porban, lemezben, hogy az aranyhoz hasonló romolhatatlan testük legyen. Röhejes, de az igazán gáz az, hogy ezt a poént a huszadik században is sikerült elsütni!

Viccesen hangzik, ám példák százai mutatják, hogy az étrend-kiegészítők „árnyékipara” évszázadok óta töretlenül él, fejlődik a tisztességes étrend-kiegészítés és orvoslás árnyékában, zavaros vizeken, hol svédcseppek, hol fogyasztóteák, hol gyógyító kőzúzalékok, hol delejezett vizek formájában, mindig fiatalságot, erőt, potenciát, szépséget, haj vagy mellnövelést, izomgyarapodást ígérve, hihetetlen gyorsan és kedvező(tlen) áron. Amíg a nagyobb mellről, cerkáról van szó, valószínűleg csak nevetsz, de mi van, ha azt kínálják, amire TE vágysz mindennél jobban? A kockás has, a duzzadó izmok, a legálisan elérhető, mellékhatások nélküli szteroidok ígérete nem ültet bogarat a füledbe? Nem duruzsolja benned is egy hang: „Hátha ez végre hat! Mit veszíthetek? Próbáljuk ki, csak egy dobozzal…

hirdetés

A Szent Grált megtalálni kívánó csodaváró emberek – és valahol mindannyian ilyenek vagyunk – sajnos időről-időre bedőlnek a csalóknak. A két eltérő eredetű „étrend-kiegészítés” pedig laikusok számára szinte szétválaszthatatlanul együtt él, növekszik, fejlődik mint a tölgy és a rajta élősködő fagyöngy. A Szent Grált pedig nem találja senki sem, aki keresi, mivel ez a keresztény hasonlat, amit a prohormonok reklámjaiban olvashatsz, pont arról szól, hogy a Grált, a békét, a megvilágosodást, a megváltást csak az érheti el, foghatja meg, aki nem keresi, akinek a szíve tiszta! Aki nem akar a Grállal, a megszerezhető erőkkel előnyre szert tenni. Ez rólunk igazán nem mondható el, mi IZMOT, SIKERT, GYŐZELMET akarunk, a szellemi utat, böjtölést, aszkézist meghagyjuk másoknak, nem? Egy kérdés maradt csak: ha nem a Grál került elő, akkor mi az, amit Patrick Arnoldék találtak? (Patrick Arnold az ErgoPharm cég alapítója és a prohormon biznisz egyik „úttörője”) A mondák hasonlatainál maradva a BŐSÉGSZARU-t (értsed a lényegét: dől a lé!). De ezen valahogy nincs értelme nevetni.

Ha érdekli ez a téma, kövesse a SPORTTÁPLÁLKOZÁS Facebook csoportunkat!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.